[A6 C6] Gdzie podłączyć zasilanie dodatkowego parktronika
[A6 C6] Gdzie podłączyć zasilanie dodatkowego parktronika
Kupiłem zestaw czujników parkowania, założyłem, ale nie mogę znaleźć nigdzie doprowadzonego do kabiny +12 od wstecznego (avant, więc raczej odpada ciągnięcie tego do klapy). Taki sam kabel jak do + do żarówki (bodajże niebiesko-czerwony) przy gnieździe bezpieczników w boczku w bagażniku ma stałe napięcie +12, a nie tylko wtedy kiedy jest włączony wsteczny. Wiąże się to na pewno z czujnikiem od żarówek, ale jak to obejść. Jakieś pomysły? Będę wdzięczny.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
wtyczka A, pin 8 (kabel czarno-zielony) - to podłączenie wstecznego (+) w skrzynce elektrycznej (komfort) w bagażniku po prawej stronie.
Musisz się jednak przygotować na to że po takim podłączeniu parktronika komp będzie sygnalizował błędy ... 8-)
qrcze - w pinie 6 tej samej wtyczki jest niebiesko-czerwony, czynny kabel z plusem do drugiego światła cofania (jeśli nie masz ledów) - też ew. do wykorzystania.
Musisz się jednak przygotować na to że po takim podłączeniu parktronika komp będzie sygnalizował błędy ... 8-)
qrcze - w pinie 6 tej samej wtyczki jest niebiesko-czerwony, czynny kabel z plusem do drugiego światła cofania (jeśli nie masz ledów) - też ew. do wykorzystania.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 14:49 przez tmr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
sugerowałbym ori parktronicPirat pisze:W takim razie jak byś sugerował to najlepiej podłączyć

a tak na serio: sprawdź - być może jeśli układ jest tylko odpalany sygnałem ze światła (a nie zasilany) - to błędów nie będzie. Jeśli błędy się pojawią - to można spróbować zasilić parktronica z pinu 9 wtyczki A bordnetza (pod kierownicą) - kabel czerwono-niebieski. Tam na 100% nic się nie powinno kasztanić z kompem - obwód zabezpieczony 15A bezpiecznikiem nr 31 na lewym panelu, więc prądowo powinien dać radę zasilić 20 takich parktroników.
pozdr
_TMr
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak

C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
może tu coś znajdzieszmiron1974 pisze:wskazać mi przewód zasilania wstecznego
a6-c6-parktronic-co-potrzeba-vt10436.htm
przepraszam chodzi mi oczywiście o zasilanie tylnej lampy, która jest wmontowana w klapę
[ Dodano: 2013-06-25, 04:45 ]
mam problem z lokalizacją tej wtyczki A która to jest dokładnie gdzie się znajduje w skrzynce komfort. Podłączyłem czujniki pod kabel czarno zielony czarnej wtyczki u góry skrzynki. Niby działa , ale dokładnie co 26 sekund słychać takie piknięcie jakby sie aktywował parktronik bez względu na to czy mam wsteczny czy nie . Prośba o radę może podpiąłem sie pod zły przewód. parktronik aktywuje się wraz z włączeniem wstecznego, ale po jego wyłączeniu . co 26 sekund słychać takie pojedyńcze piknięcie . Może do masy podpiąłem sie w złym miejscu . Czy w tej kostce czarny to masa jak to zwykle bywa ? gdyby ktoś posiadał fotki z opisem tej skrzynki to byłbym wdzięczny.
[ Dodano: 2013-06-25, 04:45 ]
mam problem z lokalizacją tej wtyczki A która to jest dokładnie gdzie się znajduje w skrzynce komfort. Podłączyłem czujniki pod kabel czarno zielony czarnej wtyczki u góry skrzynki. Niby działa , ale dokładnie co 26 sekund słychać takie piknięcie jakby sie aktywował parktronik bez względu na to czy mam wsteczny czy nie . Prośba o radę może podpiąłem sie pod zły przewód. parktronik aktywuje się wraz z włączeniem wstecznego, ale po jego wyłączeniu . co 26 sekund słychać takie pojedyńcze piknięcie . Może do masy podpiąłem sie w złym miejscu . Czy w tej kostce czarny to masa jak to zwykle bywa ? gdyby ktoś posiadał fotki z opisem tej skrzynki to byłbym wdzięczny.