A6 C6 - Gdzie jest sterownik świec żarowych? [Wiadro wody w ECU]
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Waldek SILNIK ASB
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
A6 C6 - Gdzie jest sterownik świec żarowych? [Wiadro wody w ECU]
Cześć,
mam takie błędy: Sterownik świec żarowych (J179) P0684 - niewiarygodny sygnał oraz sterowanie sterownika świec żarowych P3338 - usterka elektryczna w obwodzie.
Ujawnia się to tym, że samochód po dłuższym postoju pali za 2-3 razem. Ale pewnie jak dłużej odczekam na zapłonie i wtedy uruchomię start, to chyba od razu zapali bo pewnie świece żarowe dłużej muszą grzać z tą usterką. Dziwi mnie tylko, że wogóle silnik odpala. To nie jest tak, że ten moduł "tylko" pomaga w szybkim uruchomieniu?
Mam to od jakiegoś tygodnia, dzisiaj przytrafiło się 3 raz po 24h postoju. Czy zatem sterownik do czyszczenia / wymiany? Jaki jest jego symbol fabryczny i gdzie go szukać w samochodzie?
Podszybie? Trzeba ściągać wycieraczki?
Dobrze generalnie kombinuję? Jakieś inne pomysły?
Panowie, czy to będzie pasować?
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sw ... 8519496505
mam takie błędy: Sterownik świec żarowych (J179) P0684 - niewiarygodny sygnał oraz sterowanie sterownika świec żarowych P3338 - usterka elektryczna w obwodzie.
Ujawnia się to tym, że samochód po dłuższym postoju pali za 2-3 razem. Ale pewnie jak dłużej odczekam na zapłonie i wtedy uruchomię start, to chyba od razu zapali bo pewnie świece żarowe dłużej muszą grzać z tą usterką. Dziwi mnie tylko, że wogóle silnik odpala. To nie jest tak, że ten moduł "tylko" pomaga w szybkim uruchomieniu?
Mam to od jakiegoś tygodnia, dzisiaj przytrafiło się 3 raz po 24h postoju. Czy zatem sterownik do czyszczenia / wymiany? Jaki jest jego symbol fabryczny i gdzie go szukać w samochodzie?
Podszybie? Trzeba ściągać wycieraczki?
Dobrze generalnie kombinuję? Jakieś inne pomysły?
Panowie, czy to będzie pasować?
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sw ... 8519496505
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2019, 17:35 przez Wiatrak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
Kosztuje to 44 zł z przesyłką. Nie wiem czy mi się chce rozbierać podszybie dwa razy...yarowsc pisze:zanim cokolwiek kupisz, najpierw tam zajrzyj
[ Dodano: 2019-09-28, 17:26 ]
@yarowsc, jednak sprawdziłem co tam się dzieje i masakra

No i jak tam tyle wody mogło się dostać? Przecież obudowa jest hermetyczna z uszczelką, zaczepy, 5 śrub.
Czyżby przy dużej prędkości w deszczu tam się woda dostawała? Wracając do błędów, po wysuszeniu, wyczyszczeniu, spryskaniu środkiem do czyszczenia urządzeń elektronicznych, został mi tylko błąd:
013112 - Sterowane sterownika świec żarowych 1
P3338 - 002 - usterka elektryczna w obwodzie
Internet pokazuje różne rozwiązania, nawet też wymianę tego przekaźnika, urwany kabelek itp. U mnie wszystko wygląda OK, to chyba zacznę od wymiany przekaźnika. Jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
Zasilania i masy nie sprawdzałem oprócz suszenia i czyszczenia. Jak pisałem, jeden błąd został. Przekaźnik też wyciągałem, suszyłem czyściłem itp. Tylko wzrokowo i nic nie znalazłem. Nie bawiłem się z miernikiem. Jeśli potrzeba to zrobić, mógłbyś mi pomóc co i jak? No i jak się sprawdza świece żarowe skoro nie ma żadnych błędów świec? Olałbym to
[ Dodano: 2019-10-01, 08:03 ]
Tak się zastanawiam co by się stało gdybym wywiercił małą dziurkę w w dnie obudowy ECU? W razie powtórki zalania, woda by sobie spływała, tylko czy to nie jakiś strzał w kolano? Tylko co może być gorszego od litra wody w obudowie?

[ Dodano: 2019-10-01, 08:03 ]
Tak się zastanawiam co by się stało gdybym wywiercił małą dziurkę w w dnie obudowy ECU? W razie powtórki zalania, woda by sobie spływała, tylko czy to nie jakiś strzał w kolano? Tylko co może być gorszego od litra wody w obudowie?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Skrzynia: Tiptronic
Re: Gdzie jest sterownik świec żarowych? [Wiadro wody w ECU]
wiem ze troche czasu upłynęło ale rozwiązałes problem?? mi od wczoraj dłuzej kręcił nim zapalił. błąd p0684. dostałem sie tam gdzie komputer i u mnie wody też po brzeg z niebieską mazią na dnie. wylałem robiąc dziurke na dnie. przeczysciłem gniazdo przekaznika i sam przekaznik bo w srodku tez mokro i troche nalotu zielonego. zaraz składam jak troche przeschnie.
Dodano po 28 minutach 44 sekundach:
po zmontowaniu wywala błędy każdej ze świec osobno. czyli ten przekaźnik do wymiany??
Dodano po 28 minutach 44 sekundach:
po zmontowaniu wywala błędy każdej ze świec osobno. czyli ten przekaźnik do wymiany??
-
- Forum Audi A6 / A7
wymieniłem przekaźnik, wszystko przeczyściłem i po wykasowaniu błędy wracają. 6 błędów-każdy potyczy osobnej świecy. kable wyglądają na ok przy przekaźniku. jakies pomysły??
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Kontakt:
świece sprawdź, każdą z osobna. jeżeli to już wykluczone i drugi zamontowany przekaźnik sprawny, do sprawdzenia instalacja; masy, zasilania i sterowanie
R1200GS ADV LC
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: A6 C6 - Gdzie jest sterownik świec żarowych? [Wiadro wody w ECU]
Hej, śpiece zjarane. Ja też musiałem świece wymienić
to przez zwarcie na sterowniku świec. No niestety kosztowna akcja. Ale jak już masz dziurę to nic nic się nie martw będzie tam woda spływać. Moim zdaniem to błąd konstrukcyjny. Dzięki temu że ja tam wywierciłem chyba nawet dwie dziury nawet jak się woda dostanie to od razu spływa i mam spokój już od tamtego czasu. Proponuję ci jeszcze mocniej uszczelnić też pokrywę. Ja dałem drugą dodatkową uszczelkę i mocno to skręciłem. Śmiga jak ta lala w największe ulewy 

Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
obyło sie bez wymiany świec. przewód plusowy w miejscu gdzie wchodził w gniazdo przekażnika już był na tyle utleniony że po lekkim szarpnięciu urwał sie. zarobienie nowego załatwiło temat.
-
- Forum Audi A6 / A7
czy wie ktoś czy można gdzieś znaleźć konektory na przewód zasilający które idą do tego bezpiecznika?? one są mega duże i totalnie nie do znalezienia nawet na google. długie na 3,5cm a szerokie na 1cm.