Funkcja coming/leaving home - dziwnie działa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzesiek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2017
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Funkcja coming/leaving home - dziwnie działa
Powitać.
Panowie, mam dziwną przypadłość - już w drugiej A6C6. Dokładniej mam na myśli funkcjię CLH - a ściślej mówiąc "doprowadzanie" do auta.
Po dłuższym, np. nocnym postoju, gdy otwieram auto oświetlenie zew. zapala się i po niespełna sekundzie gaśnie. Jeżeli otworze i zamknę drzwi, po czym aktywuje alarm i odczekam chwilkę. funkcja doprowadzania do auta "zatrybi" i działa już właściwie.
Oczywiście wszystkie potrzebne do prawidłowego działania tej funkcji aspekty są zachowane. Wstępnie myślałem, że problem leży po stronie akumulatora, ale to już wykluczyłem. Błędów na vcdsie nie mam żadnych, które mogłyby wskazaywać na nieprawidłowe działanie clh.
Czy w adaptacjach modułu centr. elektr - 09 jest jakaś wskazówka na właściewe działanie tej funkcji?
Panowie, mam dziwną przypadłość - już w drugiej A6C6. Dokładniej mam na myśli funkcjię CLH - a ściślej mówiąc "doprowadzanie" do auta.
Po dłuższym, np. nocnym postoju, gdy otwieram auto oświetlenie zew. zapala się i po niespełna sekundzie gaśnie. Jeżeli otworze i zamknę drzwi, po czym aktywuje alarm i odczekam chwilkę. funkcja doprowadzania do auta "zatrybi" i działa już właściwie.
Oczywiście wszystkie potrzebne do prawidłowego działania tej funkcji aspekty są zachowane. Wstępnie myślałem, że problem leży po stronie akumulatora, ale to już wykluczyłem. Błędów na vcdsie nie mam żadnych, które mogłyby wskazaywać na nieprawidłowe działanie clh.
Czy w adaptacjach modułu centr. elektr - 09 jest jakaś wskazówka na właściewe działanie tej funkcji?
-
- Forum Audi A6 / A7
to akurat nie ma znaczenia - oczywiście jak jest jasno, to nie działa. Zachowuje się tak, jakby moduł się wieszał i trzeba by otworzyć i zamknąć drzwi, włączyć alarm na kilka chwil, po czym już działa normalnie.
[ Dodano: 2018-11-12, 08:12 ]
Panowie odświeżam sprawę. Przez kilka dni sprawdzałem różne zależności funkcjonowania opcji doprowadzania do auta. Nic to do sprawy nie wniosło. Po nocnym postoju doprowadzania gaśnie po sekundzie od klikniecia na pilocie. Otworze i zamknę drzwi kierowcy, zamknę i otworzę po chwili auto z pilota i działa doprowadzania.....
Żadne inne drzwi nie pomagają, tylko kierowcy. Może ktoś z Was sprawdzi u siebie jak to działa?
Dziwne by to było jeśli po dłuższym postoju komputer by rozłączał clh aż do ponownego otwarcia drzwi. Ale w drugim A6 już mam takie same zjawisko.....
[ Dodano: 2018-11-12, 08:12 ]
Panowie odświeżam sprawę. Przez kilka dni sprawdzałem różne zależności funkcjonowania opcji doprowadzania do auta. Nic to do sprawy nie wniosło. Po nocnym postoju doprowadzania gaśnie po sekundzie od klikniecia na pilocie. Otworze i zamknę drzwi kierowcy, zamknę i otworzę po chwili auto z pilota i działa doprowadzania.....
Żadne inne drzwi nie pomagają, tylko kierowcy. Może ktoś z Was sprawdzi u siebie jak to działa?
Dziwne by to było jeśli po dłuższym postoju komputer by rozłączał clh aż do ponownego otwarcia drzwi. Ale w drugim A6 już mam takie same zjawisko.....
Cześć. Mam podobny problem. Po dłuższym postoju gdy idę do niego i włączam kluczykien nie zapalają się światła zewnętrzne, do tego przy otwarciu drzwi kierowcy nie zapala się lampka w suficie, dopiero gdy pasażer wsiada to się zapali. Problem też jest po dłuższym postoju z zegarem które na mmi się zatrzymuje i nie idzie dalej i przyciski na kierownicy nie działają. Wszystko jest ok kiedy auto nie stoi całą noc to wtedy wszystko działa jak należy.
Może to jakieś oszczędzanie bateri albo coś włączone przez zielone menu.?
Może to jakieś oszczędzanie bateri albo coś włączone przez zielone menu.?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: predki
- Rocznik: 2012
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Paliwo: Diesel
Mam podobnie jak ciemno to nie działa lampka tez sie nie wlancza ale jak pasażer otworzy to światło w środku sie zapala a coś robiliście ostatnio ?przy aucie
[ Dodano: 2018-11-15, 06:43 ]
Witam koledzy sprawdziłem o co kaman , i tak to jest wina akumulatora że tak się dzieje
Witam koledzy sprawdziłem o co kaman , i tak to jest wina akumulatora że tak się dzieje
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB
Było Audi a4 b5 1,9 litra ON
Było Audi a4 b6 1,8T litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb
było Audi a6 c6 2,4 pb
-
- Forum Audi A6 / A7
A jak otworzysz drzwi kierowcy, to na fisie pokazują się Tobie otwarte drzwi??predki pisze:Mam podobnie jak ciemno to nie działa lampka tez sie nie wlancza ale jak pasażer otworzy to światło w środku sie zapala a coś robiliście ostatnio ?przy aucie
Miałek kiedyś podobny problem w A4 i okazało się, że przewody w drzwiach są przetarte.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: predki
- Rocznik: 2012
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Paliwo: Diesel
działa wszystko , posprawdzałem miałem podobny problem ale auto długo stało podładowalem aku i jest oki , tu u kolegow moze byc sterownika aku zle zakodowany i wlancza oszczedzanie energi i nie wlancza
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb
było Audi a6 c6 2,4 pb
-
- Forum Audi A6 / A7
Ciekawa sprawa z tymi A6 - kami. Kolega dzisiaj do mnie podjechał z urządzeniem do sprawdzenia aku. Obecnie mam Boscha 800EN - na urządzeniu wyszło, że aku dobre, 750EN, doładuj.
Nie wiem tylko po jakim czasie od jazdy powinno się to sprawdzać, aby pomiar był wiarygodny...
[ Dodano: 2018-11-18, 06:57 ]
Skusiłem się na wymianę aku. Myślałem, że to rozwiąże u mnie problem funkcji doprowadzania do auta. Niestety, mimo nowego i zakodowanego aku problem się nie rozwiązał. Szukam wspólnego mianownika, gdyż to samo miałem w poprzedniej a6. Jedyne, co je łączy już teraz to moduł składania lusterek, być może on coś rozłącza w drzwiach, ze trzeba je otworzyć aby aktywować ponownie clh.....
Nie wiem tylko po jakim czasie od jazdy powinno się to sprawdzać, aby pomiar był wiarygodny...
[ Dodano: 2018-11-18, 06:57 ]
Skusiłem się na wymianę aku. Myślałem, że to rozwiąże u mnie problem funkcji doprowadzania do auta. Niestety, mimo nowego i zakodowanego aku problem się nie rozwiązał. Szukam wspólnego mianownika, gdyż to samo miałem w poprzedniej a6. Jedyne, co je łączy już teraz to moduł składania lusterek, być może on coś rozłącza w drzwiach, ze trzeba je otworzyć aby aktywować ponownie clh.....
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie chcę niepotrzebnie siać fermentu. Być może to wcale nie jest wina modułów, więc zrobię niepotrzebny zamęt.
Ale jeśli to nie one, to już rozkładam ręce. Aku wymienione, błędy pokasowane - wracają w ciągu dłuższego postoju auta. I doprowadzanie dalej nie działa
Mam jakiś błąd silnika zamka centralnego, pojawił się kilka dni temu i również ciągle wraca, do tego zamek drzwi kierowcy dziwnie pracuje przy otwieraniu. Ale nie sądzę, że to jest przyczyną, gdyż problem z clh miałem dużo wcześniej.
W poprzedniej A6 miałem ten sam problem i ten sam moduł od lusterek - być może to jest wspólny mianownik
Jutro się okaże...
[ Dodano: 2018-11-19, 06:28 ]
Problem rozwiązany. Po wypięciu modułu składania lusterek funkcja działa poprawnie. Zapalają się światła i gasną po otwarciu drzwi kierowcy.
Muszę jeszcze sprawdzić, czy w gatku wrócą błędy.
[ Dodano: 2018-11-19, 11:27 ]
Na vcdsie zero błędów. Czyli moduł robi więcej złego niż dobrego.
Zamek dzwi kierowcy również normalnie pracuje i nie sypie błedami.
Ale jeśli to nie one, to już rozkładam ręce. Aku wymienione, błędy pokasowane - wracają w ciągu dłuższego postoju auta. I doprowadzanie dalej nie działa
Mam jakiś błąd silnika zamka centralnego, pojawił się kilka dni temu i również ciągle wraca, do tego zamek drzwi kierowcy dziwnie pracuje przy otwieraniu. Ale nie sądzę, że to jest przyczyną, gdyż problem z clh miałem dużo wcześniej.
W poprzedniej A6 miałem ten sam problem i ten sam moduł od lusterek - być może to jest wspólny mianownik
Jutro się okaże...
[ Dodano: 2018-11-19, 06:28 ]
Problem rozwiązany. Po wypięciu modułu składania lusterek funkcja działa poprawnie. Zapalają się światła i gasną po otwarciu drzwi kierowcy.
Muszę jeszcze sprawdzić, czy w gatku wrócą błędy.
[ Dodano: 2018-11-19, 11:27 ]
Na vcdsie zero błędów. Czyli moduł robi więcej złego niż dobrego.
Zamek dzwi kierowcy również normalnie pracuje i nie sypie błedami.