Czujnik deszczu po wymianie szyby
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Waldek SILNIK ASB
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Czujnik deszczu po wymianie szyby
Cześć,
po wymianie szyby czujnik deszczu jest zbyt czuły i odpala wycieraczki czasem nawet jak nie pada. Czy mam możliwość zmiany tego? Zaznaczam, że szybę wymieniałem z ubezpieczenia w Nordglass na oryginał, dawali żel itp. Więc nie wiem o co kaman...
Pozdrawiam.
po wymianie szyby czujnik deszczu jest zbyt czuły i odpala wycieraczki czasem nawet jak nie pada. Czy mam możliwość zmiany tego? Zaznaczam, że szybę wymieniałem z ubezpieczenia w Nordglass na oryginał, dawali żel itp. Więc nie wiem o co kaman...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Manual
U mnie sytuacja jest całkiem odwrotna.Po wymianie szyby czujnik przestał reagować na deszcz i nie uruchamia wycieraczek w trybie auto, za to czujnik światła działa. Prawdopodobnie da się zmienić VCDS-em czułość tego czujnika w zakładce:
09 Central Elct. --> Adaptacje. tylko nie wiem który kanał odpowiada za czułość tego czujnika.
lub 09 central elect.--> kodowanie (i tu można w długim kodowaniu zmienić rodzaj szyby) ale u mnie po zmianie rodzaju szyby nic się nie zmienia.
https://www.my-gti.com/2591/adjusting-o ... ght-sensor
Daj znać czy udało Ci się rozwiązać ten problem.
09 Central Elct. --> Adaptacje. tylko nie wiem który kanał odpowiada za czułość tego czujnika.
lub 09 central elect.--> kodowanie (i tu można w długim kodowaniu zmienić rodzaj szyby) ale u mnie po zmianie rodzaju szyby nic się nie zmienia.
https://www.my-gti.com/2591/adjusting-o ... ght-sensor
Daj znać czy udało Ci się rozwiązać ten problem.
A6 C6 3.0.TDI QUATTRO 225PS-BMK manual 2005r
-
- Forum Audi A6 / A7
Cześć,
Dziękuje za linka.
Oczywiście Dam znać. Póki co ustawiłem szybę teraz nie pamiętam jak, ale tak jakoby była przyciemniona więc liczę że teraz później będzie się aktywował czujnik deszczu a szybciej włączały światła dzienne. Tobie bym polecał na ustawienie tam było bodajże 120% i wtedy zobaczył czy jest okej. Uwaga dyktuję teraz ten tekst z telefonu więc wybacz mi literówki interpunkcję ale teraz Zauważam że wycieraczki już mi się nie włączają natomiast nie jestem w stanie przetestować świateł dziennych bo przykładając latarkę to nie działa Sprawdziłem u sąsiada ma nowszy model Audi też latarka nie oszukuję czujnika światła więc trzeba poczekać na światło słoneczne.
[ Dodano: 2019-03-07, 08:59 ]
Kolejny update, na poprzednich ustawianiach nadal dzienne się nie włączyły kiedy już powinny a wycieraczki się niepotrzebnie uruchamiały. Zmieniłem teraz ustawienia na szyby pancerne i światła przełączyły się na dzienne, a wycieraczki póki co się nie uruchomiły. Dopiero kiedy naplułem na czujnik. Ale robiłem to na postoju, nie jechałem. Będę to ustawienie testował i dam znać.
Dziękuje za linka.
Oczywiście Dam znać. Póki co ustawiłem szybę teraz nie pamiętam jak, ale tak jakoby była przyciemniona więc liczę że teraz później będzie się aktywował czujnik deszczu a szybciej włączały światła dzienne. Tobie bym polecał na ustawienie tam było bodajże 120% i wtedy zobaczył czy jest okej. Uwaga dyktuję teraz ten tekst z telefonu więc wybacz mi literówki interpunkcję ale teraz Zauważam że wycieraczki już mi się nie włączają natomiast nie jestem w stanie przetestować świateł dziennych bo przykładając latarkę to nie działa Sprawdziłem u sąsiada ma nowszy model Audi też latarka nie oszukuję czujnika światła więc trzeba poczekać na światło słoneczne.
[ Dodano: 2019-03-07, 08:59 ]
Kolejny update, na poprzednich ustawianiach nadal dzienne się nie włączyły kiedy już powinny a wycieraczki się niepotrzebnie uruchamiały. Zmieniłem teraz ustawienia na szyby pancerne i światła przełączyły się na dzienne, a wycieraczki póki co się nie uruchomiły. Dopiero kiedy naplułem na czujnik. Ale robiłem to na postoju, nie jechałem. Będę to ustawienie testował i dam znać.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Forum Audi A6 / A7
Na serio naplułem, nie miałem żadnej wody przy sobie. Miałem nasikać?
Teraz czytam na spokojnie i rzeczywiście trochę beka bo dziwnie na mnie patrzyli
[ Dodano: 2019-03-07, 13:24 ]

[ Dodano: 2019-03-07, 13:24 ]
hahaha:-)yarowsc pisze:Wiatrak pisze:Cześć,
Dopiero kiedy naplułem na czujnik. Ale robiłem to na postoju, nie jechałem. Będę to ustawienie testował i dam znać.![]()
trafiłeś za pierwszym razem, bo podczas jazdy będzie problem
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek