Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czarny ekran mmi 2g brak obrazu na głównym wyświetlaczu...

Elektryka
ODPOWIEDZ
Sysiu1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czarny ekran mmi 2g brak obrazu na głównym wyświetlaczu...

Post autor: Sysiu1 » 17 sty 2017, 17:55

Witam, bardzo prosze o pomoc. Tydzien temu jak ustąpiły te wielkie mrozy pewnego ranka wsiadam do autka i co??😦 Odpalam, wszystko robie jak zawsze, a wyświetlacz mmi robi sie biały później nie równomiernie przenika z szarego do czarnego, czasem pojawiają sie jakieś kreski pionowe albo poziome wzdłuż calego ekranu...😰Próbowałem robic reset mmi klawiszami funkcyjnymi i za pierszym razem wyskoczył obraz ale byl nie ostry i w 3/4 ekranu od dolu zaczynała się znowu tak jak by góra obrazu... Radio, telefon, klawisze funkcyjne oraz cala reszta, działa jak powinna. Znalazlem na forach podobne przypadki spowodowane zalaniem wzmacniacza w lewym tylnym boku z pękniętego wężyka spryskiwacza. U mnie sucho...😥 i w tamtych przypadkach byly inne problemy równorzędne z radiem i calym mmi. Kopalem szukając błędów w moim Delphaju lecz nic nie znalazlem a samego testu wyswietlacza nie znalazłem żeby zrobić...Licze na Waszą wiedze i pomoc w tej dziwnej awarii, bo ja już rece rozkladam i brak mi pomysłów 😣

Awatar użytkownika
Punisher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemysław
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Punisher » 17 sty 2017, 18:19

Albo lcd, albo sterownik... może dokop się do sterownika i zobacz czy tam sucho, chociaż raczej nie ma skąd się tam wziąć wilgoć

Sysiu1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sysiu1 » 17 sty 2017, 19:12

Hmm tylko gdzie ten sterownik
sie znajduje? 😜

Awatar użytkownika
Punisher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Skrzynia: Multitronic

Post autor: Punisher » 18 sty 2017, 08:15

Sterownik MMI. Za schowkiem - 5 śrubek do odkręcenia

Sysiu1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sysiu1 » 22 sty 2017, 23:17

Ok, dziękuję 😊 sprawdzę to i dam znać co tam wybadalem...

[ Dodano: 2017-01-22, 23:17 ]
Sprawdzilem no i stety albo nie stety sucho...Kurde strasznie mnie to denerwuje, jeżdżę dosyć dużo, a tu ciagle czarno na ekranie. Odlaczylem aku bo próbowałem juz wszystkiego co proste i teraz ani godziny ani daty co tez lekko irytuje, a ustawić mozna tylko przez mmi :-/ Mózg mi juz paruje... nie dawno co sie uporalem z lampami poliftowymi xenon led z afs co tez troche czasu zajęło to teraz ten ekran yhh masakra :-/ Pomóżcie prosze...

Screw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 AQD 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Screw » 24 sty 2017, 20:06

A mmi samo w sobie działa ? Muzyka, CD itd ? Jeśli wszystko chodzi "elektrycznie i optycznie " tylko problem z wyświetlaniem to wykluczyłbym usterke jakiegokolwiek sterownika ( czyli moduł za
Schowkiem, radio, wzmak, navi itd) a raczej szukałbym nowego wyświetlacza, ewentualnie kabla. Spróbuj odpiąć wtyczkę ta dłuższa głębiej za schowkiem w module sterującym , zajrzyj w nią czy wszystko gra i wepnij z powrotem. Jeśli wyglada Ok to raczej problem
Z samym wyświetlaczem . Nie powinien być drogi i nie ma na nim CP :)
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
I cos bym pewnie jeszcze znalazl:)

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2012
Silnik: 4.2 360KM
Skrzynia: DSG

Post autor: remont5 » 25 sty 2017, 01:19

jeśli nic nie gra - ani radio ani cd to być może rozłączył się światłowód od zmieniarki cd?
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH

Sysiu1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sysiu1 » 25 sty 2017, 05:59

Wszystko w mmi dziala jak nalezy tylko ten wyswietlacz...:-/ Szukalem na allegro i sa dostepne od 60zl tylko mają koncowki A albo B a ja mam C, jak myslicie bedzie siento czymś różniło?

Screw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Silnik: 2.8 AQD 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Screw » 30 sty 2017, 11:35

Sysiu1, z tego co zdazylem obczaic to C jest monochrom.
Kupuj A lub B. Google co prawda pokazuje bzdury ale weryfikowalem z niemieckim i UK ebayem. Ja swoj sprzedalem to byl B. Ten z literka A tez pasuje i byly zamiennie montowane w Q7. Monochrom idzie rozroznic bo ma bardziej plasko/prostokatny ksztalt samego wyswietlacza niz MMI High ktory ewidentnie jest wiekszy.

Tutaj masz przyklad Monochrom :
Obrazek
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
I cos bym pewnie jeszcze znalazl:)

Sysiu1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sysiu1 » 30 sty 2017, 17:26

Zgadza sie, ja tak samo szukałem i C wyskakują same monochromatyczne ekrany...Kupilem w piątek na allegro lcd z końcówką A za 80zl z przesylka. Pół godziny temu byl kurier i mam go juz w domu, jest kilka rysek o ktorych nie bylo napisane w opisie no ale tragedi nie ma...😜 Dzisiaj sie biore za podmianke i mam obawy ze to jednak nie bedzie lcd, w sobote ekran przez chwile działał, a po chwili zaczął blaknać. W momencie jak tracil kolor nie bylo juz reakcji na kręcenie pokrętłem nawigacji mimo to ze ekran byl jeszcze czytelny... Obym sie mylił :-/

[ Dodano: 2017-01-30, 17:26 ]
A wiec juz po wymianie wyswietlacza...Demontaż przeprowadziłem z pomocą you tube
„How to Remove Display / Speedometer Cluster from 2008 Audi A6 for Repair.” w YouTube

Poszlo dosyć sprawnie, jedynie maly kłopot sprawilo wymontowanie kratek wentylacyjnych ponieważ braklo mi odpowoednich narzedzi ale dalem rade :)
LCD jaki mialem uszkodzony byl z koncowka B ja zakupilem z koncowka A podlaczylem i zadziałało :-D
A wiec sumujac koniec konca mimo roznych dziwnych objawów nie pasujacych do uszkodzonego LCD jednak okazal sie jedynie on felerny...
Nowy wyswietlacz z inną końcówką działa bez kodowania.
Calkowity koszt naprawy 80zl plus garść nerwów na ślepe diagnozy i pare godzin straconego czasu :)
Dziekuje wszystkim którzy sie dołączyli i pozdrawiam...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl