Witam
Dopadł mnie dzisiaj błąd
001393 - Brake Switch (F): Implausible Signal P0571 - 001 - Upper Limit Exceeded - MIL ON
Prawdopodobnie uszkodzony czujnik hamowania (1K2945511), jutro zakupy i wymiana. Jeżeli będę miał wystarczającą ilość czasu to może strzele jakieś foto i zrobię manuala
Oprócz migającej kontrolki świec żarowych i błędu jest sporo różnych objawów (m.in. nie działający tempomat, zablokowany kluczyk w stacyjce, problem z połączeniem się ze sterownikiem ABS, pewnie jeszcze coś bym znalazł... ), jutro okaże się czy wszystko miało związek z ww. czujnikiem.
Wszelkie sugestie mile widziane.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2015, 08:34 przez MaTyS, łącznie zmieniany 2 razy.
Za nowy czujnik w ASO zapłaciłem 47,10 PLN ( na alledrogo są oszołomy, które sprzedają używki za 70 PLN ), sama wymiana była banalnie prosta. Trochę się wcześniej naczytałem na forach o częstych przypadkach jego uszkodzenia podczas montażu
Na szczęście nowa wersja czujnika pozbawiona jest możliwości regulacji, a co za tym idzie wyeliminowano możliwość jego uszkodzenia.
Stary uszkodzony czujnik z regulacją, realizowaną poprzez wysunięcie lub wciśnięcie trzpienia. Po maksymalnym wysunięciu trzpienia, wsunięciu w otwór montażowy i przekręceniu w prawo o 45°, trzpieĂą zostaje zablokowany na ustalonej pozycji.
Nowy czujnik bez regulacji.
W celu zdemontowania czujnika ściągamy boczną osłonę bezpieczników od strony kierowcy i odkręcamy jedną śrubę + dwie pod nogami kierowcy (klucz 8 - najlepiej sprawuje się tryczka).
Aby ściągnąć dolną osłonę tablicy przyrządów po stronie kierowcy, która zasłania nam dojście do czujnika, odciągamy jej górną krawędź do siebie (zatrzaski).
Następnie odczepiamy wtyczkę diagnostyczną + wtyczkę lampki oświetlającej nogi.
Po wymontowaniu osłony mamy dostęp do przełącznika świateł hamowania, rozłączamy elektryczne złącze wtykowe.
Wymontowujemy przełącznik obracając go w lewo o 45°.
Montaż nowego czujnika przeprowadzamy w odwrotnej kolejności
- poprowadzić przełącznik przez otwór montażowy, docisnąć i zamocować obracając o 45° w prawo.
- podłączyć elektryczne złącza wtykowe.
- zamontować schowek po stronie kierowcy
Fotki robione komórką w kiepskich warunkach, więc jakość nie najlepsza.
Nic nie trzeba kodować/adoptować, wszelkie problemy łącznie z migającą kontrolką świec żarowych ustąpiły po podłączeniu czujnika i naciśnięciu hamulca.
Postautor: Społeczność Audi A6 » 05 mar 2012, 21:30
MaTyS, Tez wymienialem ten czujnik! Wogole one byly objete jakas akcja serwisowa i czesto stare padaly. Jak zauwazyles i pokazales na fotkach nowy a stary to zupelnie co innego:-)
witam.
naczytałem sie na forum tyle opini na temat tego defektu.
w moim audi 3,0 tdi 07 allroad , od czasu do czasu w trakcie jazdy zapala sie kontrolka swiec zarowych do tego kontrolka esp i poziomowania auta , dalsze zjawiska to tak jakby 2 cylindry zostały odłaczone na kilka sekund potem moc wraca na kilka sekund i tak kilka razy. do tego zaczeły mi - raz tak sie stało - migac na przemian swiatła zwn , stopy , pozycje no i po wyłączeniu auta kluczyka nieszło wyciagnąć .
załamka , auto kupiłem jako wymarzone i po 2 miesiacach taka wpadka ,,, po awaryjnym mercedesie który doprowadzał mnie do białosci myslałem ze umrę - AUDI tak zachwalane a tu takie kwiatki . dzis byłem na spr komputerem jakie błedy , sporo ich było , abs , esp , czujnik stopu . czy rzeczywiscie ten czujnik potrafi tak nabruzdzić ???? dodam ze jak naładuje akum to rzadziej sie to dzieje.
Potrafi namieszać, ale twoje problemy wyglądają chyba jednak trochę inaczej... . Zastanawia mnie bardziej ten twój akumulator, który z jakichś powodów doładowujesz
akumulator badałem w specjalistycznej firmie oraz prad ładowania z alternatora , z obciazeniem max i bez obciazenia - wynik pozytywany . akumulator sam dla swojego spokoju doładowuje . kolega w audi a 8 z powodu akum nie mugł jezdzic auto wariowało , okazało sie ze 2 cele sie zlepiły i nie było wł napiecia w układzie . pomyslałem ze mozna doładowac - nic niezaszkodzi ------- inna spraw odpalanie po nocy ,,, czasami ładnbie obrót silnikiem i ok a 9 na 10 razy kreci i kreci , ale zaden dym nieleci ani nic z rur niekapie --- jestem laikiem
Według mnie masz większe problemy niż uszkodzony czujnik stopu. Możesz próbować zadać pytanie w odpowiednim dziale, z podaniem występujących błędów, może ktoś ci pomoże. Ale powinieneś chyba szukać dobrego mechanika... .