Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Akumulator

Elektryka
ODPOWIEDZ
krzysiekis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Akumulator

Post autor: krzysiekis » 11 lis 2013, 22:22

Mam dwa pytania pierwsze to czy jest jakiś wskaźnik naładowania akumulatora w mmi lub gdzieś indziej bo dużo ludzi na forum pisze że np.rano miał 60% i zapalił itp. czy sprawdza się to jakimś urządzeniem testującym ?

A i obecnie mam akumulator varty
000 915 105 DL
12V 110Ah 520A DIN
850 A EN/SAE

I nie wiem czy ma on 520 czy 850 amper i czy jak bym go chciał go wymienić to mam kupić taki sam czy np. 920a

A drugie pytanie tak od 2-lat moje auto odpal ale nie za każdy razem tak jak powinno 50% rozruchów jest ok. a 50% zaczyna kręcić po czym coś się w silniku blokuje ale zaraz idzie dalej i już zapala (odpala zawsze za pierwszym razem ale martwi mnie to blokowanie się silnika) w aso wpierw wymienili akumulator i nie pomogło a potem zregenerowano rozrusznik i też nic.

camelllcamelll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ryszard
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: camelllcamelll » 12 lis 2013, 04:37

krzysiekis pisze:Mam dwa pytania pierwsze to czy jest jakiś wskaźnik naładowania akumulatora w mmi lub gdzieś indziej bo dużo ludzi
http://mr-fix.pl/wpis/mmi-2g-aktywacja- ... umulatora/
krzysiekis pisze: czy ma on 520 czy 850 amper

850 A
krzysiekis pisze:(odpala zawsze za pierwszym razem ale martwi mnie to blokowanie się silnika
mogą być wtryski, zrób test wtrysków VCDS tu możesz poczytać

viewtopic.php?t=15262&postdays=0&postorder=asc&start=0

krzysiekis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiekis » 12 lis 2013, 19:21

orientujesz się czy żeby zrobić taki test to trzeba je będzie wymontować czy da się to zrobić za pomocą kompa ?

Jak włączyć taki test akumulatora w mmi ?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 12 lis 2013, 20:28

krzysiekis pisze:orientujesz się czy żeby zrobić taki test to trzeba je będzie wymontować czy da się to zrobić za pomocą kompa ?
Tak można, za pomocą wspomnianego VCDSa/VASa... jednakże, najdokładniejszą i pewną metodą, jest wyjęcie i sprawdzenie na stole probierczym... VCDS/VAS daje jedynie wstępne rozeznanie, które czasem może być błędne... niestety, bo wyjęcie i sprawdzenie wtrysków, tanie nie jest...

krzysiekis pisze: Jak włączyć taki test akumulatora w mmi ?
Przecież camelllcamelll Ci podrzucił link... jeśli nie masz aktywowanego zielonego menu, będziesz potrzebował jego aktywację z poziomu VCDS/VAS...

Auris1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbyszek
Rocznik: 2005
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Re: Akumulator

Post autor: Auris1986 » 12 lis 2013, 21:29

krzysiekis pisze:Mam dwa pytania pierwsze to czy jest jakiś wskaźnik naładowania akumulatora w mmi lub gdzieś indziej bo dużo ludzi na forum pisze że np.rano miał 60% i zapalił itp. czy sprawdza się to jakimś urządzeniem testującym ?

A i obecnie mam akumulator varty
000 915 105 DL
12V 110Ah 520A DIN
850 A EN/SAE

I nie wiem czy ma on 520 czy 850 amper i czy jak bym go chciał go wymienić to mam kupić taki sam czy np. 920a

A drugie pytanie tak od 2-lat moje auto odpal ale nie za każdy razem tak jak powinno 50% rozruchów jest ok. a 50% zaczyna kręcić po czym coś się w silniku blokuje ale zaraz idzie dalej i już zapala (odpala zawsze za pierwszym razem ale martwi mnie to blokowanie się silnika) w aso wpierw wymienili akumulator i nie pomogło a potem zregenerowano rozrusznik i też nic.
Niestety muszę Cie zasmucić ponieważ 90% przypadków zacinania się silnika przy odpalaniu to wadliwy (wadliwe) wtryski, tym bardziej że sprawdzałeś akumulator i rozrusznik <okok>

krzysiekis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiekis » 12 lis 2013, 23:00

Dopóki nie mam problemu z odpaleniem to można tak jeździć z takimi wtryskami, moc jest nie dymi, nic się nie świeci na desce itd.

a co do zielonego meni to mam ale dalej nie wiem gdzie włączyć tę opcję testu akumulatora

camelllcamelll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ryszard
Rocznik: 2006
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: camelllcamelll » 13 lis 2013, 04:20

krzysiekis pisze: dalej nie wiem gdzie włączyć tę opcję testu akumulatora
to nie jest test aku, tylko stan naładowania, przecież w pierwszym linku masz jak włączyć

MMI 2G: Aktywacja wskazania naładowania akumulatora

5. Procedura

Wkładamy kluczyk do stacyjki i uruchamiamy system MMI.
Naciskamy i przytrzymujemy klawisze [CAR] oraz [SETUP] przez 5 sekund.
Po przejściu do menu serwisowego wybieramy [DIAG SETTING], następnie [Car Menus Maske].
Odszukujemy pozycję [BATTERY LEVEL] i zaznaczamy ją.
Zjeżdżamy na koniec listy, gdzie naciskamy na [Accept Changes].
Wychodzimy z menu serwisowego przez kilkukrotne naciśnięcie przycisku [RETURN].

Od tego momentu w menu [CAR] w zakładce [SYSTEMS] będzie można sprawdzić stopień naładowania akumulatora.

/ chociaż MMI BASIC PLUS czerwony wyświetlacz - też idzie włączyć / już prościej się nie da

krzysiekis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiekis » 13 lis 2013, 18:31

Wielkie dzięki sprawdzę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja