Witam wykonałem swap silnika 2,0TFSI na 1,8T, wszystko robiłem sam, trochę z tym pracy było, auto już jeździ zagazowane LPG od 4msc, ale mam problem z aktywacją tempomatu, ponieważ sterownik silnika (ori. 1,8T BEX 190KM z 2003r) nie widzi prędkości z ABS, myślę aby przełożyć pompe ABS z dawcy, ale znowu nie wiem czy będzie działać licznik (prędkość) i ESP, pytanie czy ktoś wie co trzeba zmienić w sterowniku silnika aby zobaczył prędkość ?
Tam prędkość idzie po CAN, może coś trzeba zmienić w sterowniku ABS (kodowanie) tylko nie wiem na jakie skoro taki silnik nigdy nie występował w tym aucie. Może jakiś dodatkowy sygnał do sterownika silnika wysłać aby zobaczył prędkość tylko na jaki pin sterownika. Ogólnie to wszystko działa ABS, ESP, na desce po jakiś 60 km od skasowania pojawia się błąd Check engine (błąd czujnika prędkości) poza tym żadnych błędów nie wyrzuca, chcę to zrobić bo kasowanie co chwilę żółtej kontrolki raz że uciążliwe, dwa zmniejsza czujność na inne awarie, trzy nie działa tempomat.
Może ktoś ma jakieś doświadczenie, pomysły?
A6C6 SWAP silnika 2,0TFSI na 1,8T problem z ABS i tempomatem
Jak przyjmie analog to mogę spróbować z czujnika Gala (prędkość do ściszania radia, czujników parkowania, opcji taxi, gdzieś on tam fruwa
, kwestia znaleźć i podłączyć o ile sterownik kupi sygnał na tym pinie to super i dzięki kolego za podpowiedź
w ten weekend nie mam czasu ale jest szansa że na następny do tego przysiądę
Oby sterownik chciał kupić sygnał analogowy, bo inaczej rezanie w mapach itp, czyli spora lektura 

witam kolego, bardzo mnie zaciekawił swap jaki wykonałeś, czy mógłbyś mi napisać czy bardzo problematyczne to było, co działa a co nie i z czym był największy problem,
sam robiłem różne swapy w audi ale przeważnie w dieslu, udało mi się nawet włożyć afn do a4 b7,
myślałem o włożeniu 1.8t do a6 c6 i chciałem się dowiedzieć czy to gra warta świeczki
z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
[ Dodano: 2019-05-22, 22:11 ]
fugin85, witam, dodałem odpowiedź do twojego wątku, jak będziesz mógł to daj znać
sam robiłem różne swapy w audi ale przeważnie w dieslu, udało mi się nawet włożyć afn do a4 b7,
myślałem o włożeniu 1.8t do a6 c6 i chciałem się dowiedzieć czy to gra warta świeczki
z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
[ Dodano: 2019-05-22, 22:11 ]
fugin85, witam, dodałem odpowiedź do twojego wątku, jak będziesz mógł to daj znać