A6C6 BREMSLICHT
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 130KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
A6C6 BREMSLICHT
Witam, mam problem z samochodem. Wywala mi błąd na fisie "bremslicht" do tego niżej coś o problemie z tylnym stopem (right/left rear brake..). Wcześniej nie świeciły różnie- raz prawy raz lewy. Rozebrałem, czyściłem i niby na chwile było ok ale później znów to samo. Dzisiaj znow rozebrałem i poprawiłem styki te co łączą ledy stopu z klosza z całą resztą. Teraz tylko mrugły pare razy. W lewej lampie była masa puszczona bokiem do wewnatrz (przez poprzedniego właściciela). Czujnik ten nad pedałami raczej sprawny - po odpieciu trzeci stop świeci na stałe. Co powinienem jeszcze sprawdzić?
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Skrzynia: S-tronic
Kolega ma ledy, a nie żarówki. Miałem to samo w prawej lampie przy wymianie na nową. Gdy zmierzyłem napięcie było tylko 0,5 V. Nie wiem jakie powinno być właściwe. Potraktowałem blaszki stykowe elektrosolem i nic nie pomogło. Po długich kombinacjach i braku efektu dokręciłem lampę i nagle było OK. Na drugi dzień lampa znów zgłupiała, ale po postoju odżyła i od tygodnia jest OK. Nie wiem, czy bolec mocujący lampę po dokręceniu nie daje dodatkowej masy.jasper pisze:korozję w lampie i oprawki żarówek
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
Kupiłem pełen bajer za 900 zł, ale to nie pasuje {moim zdaniem do mojego autka}, wymieniłem na prawie oryginał firmy Depo i jest OK. Nie kupowałem oryginałów, bo jak pękają jak moje to po co przepłacać. Dalej nie wiem z czego wynika ta głupawka w stop z ledami, ale to może być problem z zbyt rozbudowanym w C6 systemem rozpoznawania problemów. Stara lampa świeci stop, zakładam nową - nie świeci, ponownie zakładam starą i też nie świeci. Po upływie ok. 0,5h straciłem cierpliwość i przykręciłem na stałe - świeci. To dotyczy lampy prawej, a lewa bez najmniejszych problemów przeżyła wymianę.
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
Mam led stop i zmieniam na taka samą i jest kuku, wracam do oryginału i też jest kuku. Kolego piszemy o tym co mamy, a nie o teorii!!! Lampy led mają 7 pin, a zwykłe 6 pin i tutaj nic nic nie zmienisz. Kupując podróby, aby przejść ze zwykłych na led masz typowe druciarstwo.kamil666 pisze:Te bajery zazwyczaj trzeba zmieniać kodowania z lamp LED (stop) na zwykłe lampy (bez stopu led) żeby działały.