Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6 C6 MMI HIGH Gateway nie widzi MOST

Elektryka
ODPOWIEDZ
bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C6 MMI HIGH Gateway nie widzi MOST

Post autor: bobassor » 24 lut 2014, 08:47

Koledzy, zwracam się do Was z ogromną prośbą. Sprawa dla mnie jest "Honorowa" ponieważ staram się pomóc człowiekowi, który użytkuje A6 C6 i niestety MMI jest martwe. Nie da się przetestować optyki (MOST) ponieważ wywala od razu errory. Począwszy od Gateway'a skończywszy na navi. Błędy są jako ELECTRICAL i OPTICAL. Poza pierścieniem MOST reszta w aucie działa. Z tyłu sucho, pominięte navi, radio,wzmak i moduł telefonu pod fotelem kierowcy (zmostkowane połączenia światłowodowe) Nie wiem dlaczego Gateway nie potrafi wytestować światłowodu, od razu w całej liście erory. Zasilania sprawdzone, Gateway jest 26 pinowy, zasilania są zgodne z Elsą. Podczas normalnej diagnozy w kanale 19 jest błąd Optical circuit - open. Przy czym światłowody sprawdzone. W całej reszcie brak błędów za wyjątkiem spalonej żarówki św. cofania (Avant) Brak mi pomysłu.

gracyk75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gracyk75 » 24 lut 2014, 21:27

Jeśli po włączeniu zapłonu nie zapala się wyświetlacz od MMI to trzeba sprawdzać sterownik MMI pod schowkiem.

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 24 lut 2014, 22:37

Załącza sie na kilka sekund po rozłączeniu akumulatora. I co masz na myśli pisząc"sprawdź" Nie ma komunikacji z niczym co leci po światłowodzie. Może, inaczej - jedyne czego nie odpinałem i nie zaglądałem do środka jest licznik, stacyjka, rygiel i wyświetlacz.

gracyk75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gracyk75 » 25 lut 2014, 12:32

Aby gateway widział urządzenia podpięte pod MOST, wszystkie te urządzenia muszą działać.
Zacznij od wypięcia światłowodów z gateway-a, włóż kluczyk do stacyjki i go przekręć. Powinno świecić na czerwono wyjście w gateway-u i światłowód we wtyczce z sygnałem wejściowym do gateway-a. Jeśli dioda w gateway-u nie świeci to jest on popsuty, jeśli nie świeci światłowód we wtyczce, to któryś element jest uszkodzony lub światłowód. Wyciągaj wtyczki światłowodów z każdego elementu, rób restet MMI lub wkładaj kluczyk do stacyjki i sprawdzaj, czy światłowód z sygnałem wejściowym świeci na czerwono. Jeśli gdzieś nie świeci to znaczy, że moduł z którego ten sygnał wychodzi jest uszkodzony.
Lub jeśli masz VCDS-a zrób test magistrali optycznej i ci wyjdzie co jest popsute.

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 25 lut 2014, 20:36

gracyk75 pisze:.
Lub jeśli masz VCDS-a zrób test magistrali optycznej i ci wyjdzie co jest popsute.
Oj koledzy, nie czytamy ze zrozumieniem. Pisałem że NIE da się zrobić testu bo od razu wywala ERRORy wszystkiego co możliwe. Bez Gatewaya raczej nie zresetujes MMI bo to on właśnie zarządza MOST.
Temat dzisiaj ogarnąłem. Ogólnie poleciał Gateway, świecił i tak dalej lecz układ "czytający" ze światłowodu był uwalony . Podejrzewam, że Gateway uległ awarii podczas odpalania na kable. Obecnie wszystko wróciło do normy za wyjątkiem tego że radio nie odbiera fali . Wytargałem wzmacniacz anteny - jest czysto - natomiast błąd w radio pozostał jako RF input - open circuit (lub coś w ten deseń, nie pamiętam już)
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Myślę, że jestem na etapie że tym razem to ja komuś pomogę :):) Pozdrawiam serdecznie CCCO maniaków :)

gracyk75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gracyk75 » 25 lut 2014, 21:22

bobassor pisze:Bez Gatewaya raczej nie zresetujes MMI bo to on właśnie zarządza MOST.
Co ma gateway do resetu MMI? MMI resetuje się panelem, a nie gateway-em.

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 26 lut 2014, 11:50

Odepnij Gatewaya i zresetuj MMI... Mało istotne jest to w tym momencie. Ważne, że usterka jest usunięta. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl