Witam,
Od kilku dni mam problem z elektryką w moim Audi. Przejrzałem forum pod tym kątem, ale wszystkie opisane podobne problemy objawiały się spalonym bezpiecznikiem 14. Natomiast u mnie objawia się następującymi cechami:
- nie otwierają się szyby
- brak oświetlenia wewnętrznego
- nie działa blokada drzwi (ta włączana przyciskiem na drzwiach),
- nie załącza się alarm przy zamykaniu auta kluczykiem (po 3 minutach od zamknięcia za to przez około minutę migają światła awaryjne - chyba automatyczna próba uzbrojenia alarmu?)
- komputer pokazuje otwarte wszystkie drzwi,
- bezpiecznik 14, który odpowiada za te elementy jest cały,
- VAG nie pokazuje żadnych błędów.
Jeśli chodzi o pozostałe czynności tj. uruchamianie auta, światła zewnętrzne, zamykanie pilotem drzwi itp. to nie ma z tym żadnego problemu.
Autko było przez 2 dni w serwisie i elektryk nie poradził sobie ze znalezieniem problemu (a przejrzał cały kokpit i kable). Ja jeszcze sprawdziłem wtyczki związane z lampką podświetlenia nóg pasażera siedzącego z tyłu (tak w innych postach na forum był rozwiązywany podobny problem ze spalonym bezpiecznikiem 14) - niestety u mnie bez rezultatu. Jedynie przy odłączeniu wtyczki od oświetlenia nóg pasażera z prawej strony, komputer pokazuje zamknięte tylne prawe drzwi (pozostałe dalej pokazuje jako otwarte i wszystkie pozostałe objawy dalej występują).
Nie mam już pomysłów, co jeszcze można sprawdzić.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
[C5 1.9TDI 2000] Zwarcie bez spalenia bezpiecznika 14?
[C5 1.9TDI 2000] Zwarcie bez spalenia bezpiecznika 14?
Ostatnio zmieniony 03 lis 2009, 21:43 przez olee, łącznie zmieniany 1 raz.
--
O'Lee
O'Lee
Muszę sprostować: o braku błędów z VAG-a wiem od elektryka. Dzisiaj natomiast próbowałem połączyć się swoim VAG-iem, ale bezskutecznie. Po prawdzie używałem innego laptopa niż zwykle, ale konfigurację przeprowadziłem na nim identycznie (interfejs auta wykrywał, natomiast nie udało mi się połączyć do żadnego modułu). Nie wiem czy to wina VAG-a czy inne problemy w aucie?
--
O'Lee
O'Lee
-
- Forum Audi A6 / A7
olee, twoje problemy to temat rzeka . kuna,dobrze ci radzi odnośnie modułu komfortu.Miałem podobne problemy z oświetleniem ,szybami i innymi rzeczami lecz mi wybijało bezpiecznik (jak mu przyszło).Ja rozebrałem wszystkie drzwi sprawdziłem wiązki kabli,styki w zamku,kostki moduł komfortu i lipa aż w końcu przez przypadek w czasie jazdy poprawiając siedzenie oświecił się otwarte wszystkie drzwi na fis .Problem tkwił w siedzeniu, przetarł się kabel i robił spięcie Więc różne cuda się dzieją.A może masz zalany moduł komfortu sprawdź.
Pozdrawiam Patryk 

I to było to: zalane okolice modułu komfortu. A czym? Otóż, ktoś za poprzedniego właściciela sprawdzając kable przedziurawił wężyk doprowadzający płyn do spryskiwacza do tylnej szyby. Wynikiem tego było przegnicie wiązki kabli do modułu komfortu i stąd cały wcześniej opisany problem. Temat uważam za zamknięty. Dziękuję wszystkim za rady.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
--
O'Lee
O'Lee