Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Żółta komunikat po odpaleniu lub przed.

Elektryka
ODPOWIEDZ
witeknr0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 155KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

Żółta komunikat po odpaleniu lub przed.

Post autor: witeknr0 » 01 paź 2023, 14:33

:> Witam forumowiczów, jeśli taki temat był to przepraszam ale nie znalazłem, mimo tego że szukałem, w liście kontrolek w internecie też nie mogę znaleźć.
Mianowicie czasami na desce rozdzielczej pokazuje mi się komunikat OK na żółtym tle. Ma ktoś jakieś pojęcie co on wskazuje? Skanowane było zwykłym OBD2 na wifi ale nic nie wykryło.

EDIT: Auto to A6 C5 2.5V6 AYM 155KM

vredota
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Żółta komunikat po odpaleniu lub przed.

Post autor: vredota » 02 paź 2023, 01:48

witeknr0 pisze:
01 paź 2023, 14:33
:> Witam forumowiczów, jeśli taki temat był to przepraszam ale nie znalazłem, mimo tego że szukałem, w liście kontrolek w internecie też nie mogę znaleźć.
Mianowicie czasami na desce rozdzielczej pokazuje mi się komunikat OK na żółtym tle. Ma ktoś jakieś pojęcie co on wskazuje? Skanowane było zwykłym OBD2 na wifi ale nic nie wykryło.

EDIT: Auto to A6 C5 2.5V6 AYM 155KM
Żółte OK na FIS (wyświetlacz w zegarach) to nie komunikat a informacja, że lista sygnałów do sprawdzenia (wyświetlenia błędów) przez licznik, jest w stanie prawidłowym (czyli OK), po załączeniu zapłonu licznik oczekuje sygnałów od wybranych elementów auta i sprawdza, czy są one prawidłowe, np. błąd pracy ABS, obecność minimum płynu hamulcowego z zbiorniczku płynu hamulcowego, minimalny poziom płynu do spryskiwaczy, opcjonalnie powyżej minimum grubości klocków hamulcowych przód (to trzeba zakodować w [17] instruments, jeśli masz klocki z przewodem czujnika minimalnej grubości okładziny). Listę sprawdzanych rzeczy znajdziesz w instrukcji (do wyboru, do koloru w Googlach), możesz to wywołać zawsze, nawet po godzinach jazdy auta, na postoju (0km/h), np. na światłach, wciskając krótko lewy przycisk na zegarach, on wywołuje ręcznie procedurę sprawdzania sygnałów, pokaże Ci się lista sprawdzanych po kolei rzeczy i jeśli będzie OK, wyświetli OK.

Poza oczywistymi rzeczami, które są sprawdzanie (np. ładowanie), polecam sprawdzić (poszukać na forum) w szczególności jak działa kontrolka ciśnienia oleju, zużycia okładzin hamulca przedniego oraz ABS. Komunikaty dzielą się na czerwone (zagrożenie, np. brak płynu hamulcowego w zbiorniczku) oraz żółte (informacyjne, np. rezerwa paliwa w baku).

W załączniku masz wycinek z instrukcji A6 C5.
Sygnały i komunikaty są od strony nr 14 w instrukcji.
FIS_OK.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja