Bylem na komputerze - podlaczyl i wyszlo, ze 6 wtrysk jest uszkodzony na tym kabelku, wymienil mi serwis bo mialem zapas.
I nadal to samo, non stop sie swieci KONTROLKA ESP gasnie wtedy jak obroty sa ponad 3tys np. podczas jazdy ale jak jade nawet 1h i jest ponnizej to dupa.
Nie ma mocy i juz. Dopiero gdy przegazuje na starcie dam 3k obrotow i rusze szybko to jest MOC a tak w ogole nie ma sily jechac.
O CO CHODZI? MIAL KTOS PODOBNY PROBLEM?
2.5 tdi ake 180km 2003r FWD
Zapala sie Kontrolka ESP + BRAK MOCY WTF?!
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Zadaniem ESP jest utrzymywać zadany tor jazdy, jednakże aby w pełni realizować tę funkcję musi mieć kontrolę na mocą silnika przekazywaną na koła. W związku z tym, jeżeli w silniku jest jakaś niesprawność system ESP jest o tym powiadamiany, a ten od razy wyświetla kontrolkę na zegarach.
Co możesz zrobić, powinieneś sprawdzić ECU interfejsem diagnostycznym w poszukiwaniu błędów silnika. Nawet jeżeli nic nie znajdziesz, to wykonać logi dynamiczne silnika.
Jeżeli kontrolka gaśnie po przekroczeniu 3000rpm, to możesz mieć problem w ciśnieniu doładowania silnika (turbinka na niskich obrotach daje za małe doładowanie). Może jest też jakiś problem z wypadaniem zapłonów na niższych obrotach. Źródeł problemu może być więcej, ale moim zdaniem na pewno związane są one z silnikiem
Co możesz zrobić, powinieneś sprawdzić ECU interfejsem diagnostycznym w poszukiwaniu błędów silnika. Nawet jeżeli nic nie znajdziesz, to wykonać logi dynamiczne silnika.
Jeżeli kontrolka gaśnie po przekroczeniu 3000rpm, to możesz mieć problem w ciśnieniu doładowania silnika (turbinka na niskich obrotach daje za małe doładowanie). Może jest też jakiś problem z wypadaniem zapłonów na niższych obrotach. Źródeł problemu może być więcej, ale moim zdaniem na pewno związane są one z silnikiem

Cześć.
Jeżeli mogę podepnę się pod temat bo ja dzisiaj miałem taką przygodę.
Postanowiłem jechać rano na myjnie umyć auto po umyciu odjechałem na bok aby po wycierać autko po myciu i po wszystkim wsiadam odpalam i jadę a tu zaświeca się kontrolka esp i nie reaguje na pedał gazu. A i woda mi się wylała na wycieraczkę z pod pedałów i woda mi stała koło akumulatora więc ściągnąłem wodę ale teraz zauważyłem że woda dostała się do skrzynki(w komorze silnika) od strony kierowcy po podłączeniu pod kompa wyskoczyły dwa błędy:
- 777 czujnik położenia pedału gazu- G79 nieprawidłowy sygnał -błąd sporadyczny
- 1375 Zawór stała wartość na wyjściu lub zwarcie do plusa - błąd sporadyczny
co mogę zrobić oprócz wyczyszczenia i wysuszenia?
Jakie mogą być koszty naprawy tych błędów
Postanowiłem jechać rano na myjnie umyć auto po umyciu odjechałem na bok aby po wycierać autko po myciu i po wszystkim wsiadam odpalam i jadę a tu zaświeca się kontrolka esp i nie reaguje na pedał gazu. A i woda mi się wylała na wycieraczkę z pod pedałów i woda mi stała koło akumulatora więc ściągnąłem wodę ale teraz zauważyłem że woda dostała się do skrzynki(w komorze silnika) od strony kierowcy po podłączeniu pod kompa wyskoczyły dwa błędy:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
po pierwsze udrożnij kanały odpływowe w podszybiu pod akumulatorem i wysusz wszystko być możę obędzie się bez kosztów .ponislaw pisze:Cześć.
-
- Forum Audi A6 / A7