Witam
ostatnio zaczyna przeszkadzac mi brak zasilania w zapalniczkach głównie podczas długich tras nawigacja nie moze byc ładowana
zajołem sie problemem i z poczatku myslalem ze to bezpiecznik , wiec wyszukałem w necie który to wymieniłem i przez chwile działało a nastepnie wywaliło go
włozyłem jeszcze ze 2 i to samo
Pytanie do was co to moze byc i gdzie szukac usterki , na elektryce znam sie miernie i nie mam pojecia czym moze to byc spowodowane ?
pozdrawiam i prosze o pomoc
wywala bezpiecznik od zapalniczek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Potwierdzam, z czasem siada (wykrusza się) izolator pomiędzy masą (zewnętrzna część) a żyłą zasilającą (środek). Kilkukrotnie spotkałem już takie usterki.
W C5 masz 3 zapalniczki (i ile w sedanie też masz gniazdo w bagażniku). Najlepiej jest odłączać pojedynczo kostki elektryczne z zapalniczek, i wtedy zlokalizujesz czy któraś z nich jest zepsuta.
Jeżeli już ją zlokalizujesz to naprawa jest banalna. Kupujesz gniazdo zapalniczki na allegro np. http://allegro.pl/gniazdo-zapalniczki-z ... 52556.html ... Demontujesz stare gniazdo, następnie przekładasz element oświetlenia na oryginał (w podanym przykładzie zamiana z zielonego na czerwony. Montujesz ponownie i powinno być OK.
Powodzenia w szukaniu niesprawności.
PS. Najlepiej zacząć od zapalniczki dla tylnych pasażerów - stosunkowo prosto się ją demontuje
- wysuwasz cały element z kratkami do przodu.
PS.
W C5 masz 3 zapalniczki (i ile w sedanie też masz gniazdo w bagażniku). Najlepiej jest odłączać pojedynczo kostki elektryczne z zapalniczek, i wtedy zlokalizujesz czy któraś z nich jest zepsuta.
Jeżeli już ją zlokalizujesz to naprawa jest banalna. Kupujesz gniazdo zapalniczki na allegro np. http://allegro.pl/gniazdo-zapalniczki-z ... 52556.html ... Demontujesz stare gniazdo, następnie przekładasz element oświetlenia na oryginał (w podanym przykładzie zamiana z zielonego na czerwony. Montujesz ponownie i powinno być OK.
Powodzenia w szukaniu niesprawności.
PS. Najlepiej zacząć od zapalniczki dla tylnych pasażerów - stosunkowo prosto się ją demontuje

PS.