Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Wymiana zarnika/przetwornic?

Elektryka
ODPOWIEDZ
firefox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wymiana zarnika/przetwornic?

Post autor: firefox » 05 maja 2013, 18:22

Hej,

Mam do Was pytanie związane z ksenonami. Otóż przestał mnie świecić jeden z nich. Jasne jest, że należy wymienić komplet.

Pytanie mam z innej beczki bo kiedyś przymierzałem się do wymiany żarników, ale po ich wymianie, nie zawsze się zapalały. Czasem w ogóle a czasem po kilku próbach w końcu się odpaliły. Odezwałem się do sprzedawcy żarników i on zasugerował, że należy wymienić przetwornice. Objaw ten według niego oznaczał, że przetwornice nie generują wystarczającej ilości prądu do odpalenia nowych żarników.

Coś w tym jest, ale czy na pewno należy wymienić? Jeśli tak to gdzie można dostać dobre przetwornice bo nie sądzę, że na allegro oryginalne?

Pozdro, dzięki.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2013, 18:37 przez firefox, łącznie zmieniany 1 raz.

arczi0989
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi0989 » 06 maja 2013, 00:10

Spróbuj przełożyć przetwornice z lewej na prawą lampę i wtedy będziesz wiedział czy przetwornica czy żarnik a może kablotka do sprawdzenia;)

firefox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: firefox » 06 maja 2013, 11:01

Hmm, chyba Âźle napisałem. To, że obecnie nie świeci mi żarnik to bez dwóch zdań jest wina żarnika i należy go wymienić.

Mój problem można powiedzieć na dwa:
1) Brak jednego światła - wymiana żarnika
2) Po wymianie kompletu żarników nie świecił żaden, dopiero za n włączeniem zapałały się.

AD2) Jak wymieniłem oba żarniki to nie zapalały się oba światła, więc sprzedawca zasugerował, że to wina obu przetwornic. Nie sądzę, aby przekładka coś tu dała, co najwyżej potwierdzę potrzebę wymiany żarnika z punktu 1.

Może doprecyzuje pytanie. Czy przetwornice się zużywają w taki sposób, że z czasem generują mniej prądu co skutkuje przy nowych żarnikach problem z wygenerowaniem odpowiedniej ilości prądu do ich rozpalenia? Czy efektem tego tak jak żarniki co x lat należy wymienić należy również wymienić przetwornice?

Dzięki za ewentualne odpowiedzi, to ważne, żeby nie narażać się na niepotrzebne koszta bo jeśli zakupie nowe żarniki to mogę mieć ten sam problem, czyli założę nowe a oba nie będą świecić.

PS. Obecne świecą już bardzo słabo....

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 06 maja 2013, 21:46

firefox pisze:Po wymianie kompletu żarników nie świecił żaden, dopiero za n włączeniem zapałały się.
Czyżby chińskie tanie żarniki ?? Jeśli tak to normalne że mogą odpalać za którymś razem <zalamka> I nie jest to wina przetwornicy.

firefox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: firefox » 07 maja 2013, 07:33

Nie, były phillipsa, zamówione chyba były na xenonowo. Zapłaciłem za 2 szt chyba z 400 zł rok temu. Właśnie do tego zmierzam, czy w ogóle może to być wina przetwornic.

Chyba skończę ten wątek na tym, że kupię na allegro po 80 zł niby też phillipsa i sprawdzę jeszcze raz czy będą świecić czy nie.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.7TDI 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 07 maja 2013, 12:17

Skończ na tym, że sprawdzisz magnesem jakiekolwiek będziesz miał w swoich rękach - jeśli magnes "łapie" blaszki - ORI, nie łapie - wiadomo, chińczyk... nadruk na żarniku musi być prosto, trudno ścieralny itd. Mini poradnik:

Awatar użytkownika
alex_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI 150KM
Napęd: FWD

Post autor: alex_m » 04 cze 2013, 01:07

tomekkk1 dzięki wielki za ten filmik z YT teraz można iść z wiedzą kupować żarówki i mocno zgasić tego co nam je próbuje wcisnąć...

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.7TDI 163KM
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 04 cze 2013, 01:45

alex_m pisze:tomekkk1 dzięki wielki za ten filmik z YT teraz można iść z wiedzą kupować żarówki i mocno zgasić tego co nam je próbuje wcisnąć...
I o to chodzi kolego, ORI to ma być ORI, a nie jakieś chinczyki <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl