arekjask pisze:Tylne głośniki (i subwoofer) są zasilane prze wzmacniacz, który znajduje się tyłu. Oznacza to, że wyjścia na tylne głośniki z naszego radia należy podpiąć pod specjalny adapter, który dostosuje sygnał głośnikowy do sygnału wejść wzmacniacza. Nie wystarczy więc zastosować tylko nowych wtyczek. Tyle teorii.
Dodatkowym problemem jest zasilanie wzmacniacza z tyłu. Tylny wzmacniacz jest zasilany z radia. Oprócz podpięcia głośników do przejściówki, należy też podpiąć zasilanie 12V dla wzmacniacza.
Nie wiem, czy jest to reguła, ale u mnie w samochodzie nie miałem osobnych kabli do subwoofer-a (ale moje nowe radio ma osobne wyjście na subwoofer). Oznacza to, że subwoofer jest zasilany bezpośrednio z tylnego wzmacniacza (on separuje sygnał dla subwoofer-a) i dlatego nie ma co sobie zawracać głowy subwooferem tylko podpiąć poprawnie wyjścia na głośniki tylne z radia do adaptera i dodatkowo podpiąć zasilanie dla tylnego wzmacniacza.
W trzecim poście w tym temacie jest pokazany widok pinów w standardowym radiu Audi. Są tam zaznaczone trzy piny: RR, LR i COM. Na lewo od pinu COM jest symbol łącznika ze znaczkiem "+" (plus). To zasilanie tylnego wzmacniacza. Należy tu podpiąć napięcie +12V, które pojawia się po włączeniu radia (można też podpiąć +12V z akumulatora, ale wtedy wzmacniacz będzie pracował non-stop, co jest trochę bez sensu i będzie rozładowywać akumulator).
No wiec tak:
-glosniki i suba mam podpiete prawidlowo (?) przez ta przejsciowke ktora widac na zdjeciu a jednak w glosnikach z tylu po podpieciu +12 pojawiaja sie nieustajace tykanie (cos jak sekundnik w nocy)
- sprawdzalem podlaczenie tego niebiesko/bialego przewodu zasilajacego wzmacniacz w kilku roznych konfiguracjach:
niebieski do zasilania ACC +12 - dzwiek i trzaski (tykanie) w glosnikach.
niebieski do REMOTE CONT. z radia - brak dzwieku w glosnikach.
niebieski do ANTENA z radia - dzwiek jest ale i trzaski (tykanie)
Problem w tym ze wystarczy podpiac ta kostke miniISO do instalacji auta i w momencie podlaczenia pradu pod niebieski zaczyna TYKAC
[ Dodano: 2011-10-27, 22:12 ]
Sprawdzilem jeszcze opcje polaczenia niebieskiego z antena pin 5 na kostce A w radiu i efekt jest dokladnie ten sam.
W celu sprawdzenia o co chodzi podpiolem pin (-o/o-) na krotko z +12 i efekt jest dokladnie ten sam (tykanie w glosnikach). W ten sposob wyeliminowalem nieprawidlowe polaczenia w kostkach...
... tylko w takim razie k..wa o co chodzi bo jz mnie szlag trafia?!
Czy po podpieciu wylacznie zasilania pod ten pin (-o/o-) w kostce miniISO powinny sie pojawiac jakies niepozadane dzwieki?