Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[a6 C5]Wskaźnik temp. oleju-pokazuje na chwilę temp.oleju

Elektryka
ODPOWIEDZ
krystian49
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 C5]Wskaźnik temp. oleju-pokazuje na chwilę temp.oleju

Post autor: krystian49 » 20 gru 2010, 19:21

Witam serdecznie.
Po wymianie licznika na inny(mój uległ uszkodzeniu którego nie dało się naprawić ) wskaźnik temperatury oleju nie pokazuje temperatury oleju.czujnik w misie olejowej jest na pewno dobry gdyż był wymieniany i na poprzednim liczniku wszystko był ok.
-Błędne wskazanie polega na tym iż kiedy silnik się nagrzeje wskazówka pokarze temperature oleju i nastepnie opada na sam dół,
-zatrzymuje sie przekrecam kluczyk-wyłaczam silnik ,ponownie odpalam auto wskazówka pokazuje temperature oleju i opada ponownie na sam dól.
Auto nie ma żadnych błędów w sterowniku silniku(kanał 1 )jak i w liczniku (kanał 17)
gdzie może leżeć przyczyna ????

Receptaculum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Receptaculum » 01 maja 2011, 11:40

Witam.
Miałem dokładnie ten sam problem który udało mi się rozwiązać.
Wina na 100% leży w nieoryginalnym czujniku temp oleju znajdującym się w misie olejowej od spodu.
Polecam zamontowanie czujnika firmy Hella o numerze 6PR 008.079-041.

U mnie nieoryginalny czujnik dawał identyczne objawy, wymiana na podany przeze mnie załatwiła sprawę.
Teraz wskazówka pokazuje idealnie i nie ma mowy o opadaniu :)

Awatar użytkownika
tommilan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tommilan » 04 maja 2011, 12:00

Witam. Chciałem odgrzać temat, kolego który rozpoczął topik w sumie nie napisał że problem rozwiązał. Ja mam podobna sytuację, tzn. miałem uszkodzony licznik i został wymieniony natomiast wskaźnik temp. oleju kiedy silnik jest rozgrzany, przekręcam na zapłon - wskazówka się podnosi i pokazuje temperaturę , przekręcam dalej na rozrusznik - zapala i wskazówka opada. Czujnik już miałem tez wymieniony na oryginalny Hella i dalej jest to samo. Czy ma ktoś może jakiś pomysł ? Razem z tą wskazówka opadają mi ręce. Ja się zastanawiam czy z zegarami wszystko jest ok bo może coś w nich jest nie tak. Za wszystkie sugestie serdecznie dziękuję

krystian49
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krystian49 » 17 maja 2011, 19:12

Witam.
Problemu nie rozwiązałem ale już się do tego przyzwyczaiłem.
Jest tak samo jak u tommilan tyle że u mnie pokazuje temp.przez jakis czas po odpaleniu auta.Usterka pojawiła się po wymianie licznika a przed jego wymianą czujnik został wymieniony na oryginał Hella był wyświetlany komunikat "Sensor oil".Po wymianie licznika nie działa wskaźnik temp.oleju jak również dolny przycisk od FIS ,mogę zmieniać na wyświetlaczu w jedna stronę lecz nie mogę drugim przyciskiem cofnąć wskazań,przycisk reset działa prawidłowo.Myślę że przyczyna na 90 % leży w liczniku.Pozdrawiam

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 09 kwie 2012, 14:55

A powiedzcie mi czy ten wskaźnik pokazuje temperature oleju w misce czy jest też wskaźnik temperatury oleju skrzyni?

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 09 kwie 2012, 20:22

Jest to wskaźnik temp oleju silnika.

marcin7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin7 » 29 kwie 2012, 16:57

Witam
Odgrzeję trochę temat. Mam podobny problem, czyli wskaźnik temperatury oleju pokazuje cały czas 60 stopni, jedynie po zgaszeniu silnika i włączeniu zapłonu pokazuje na chwilę 80 stopni. Gdzie znajduje się czujnik temperatury oleju w silniku AVG? Dodam, że czujnika tego nie ma w podstawie co przykręca się filtr oleju. Jaki jest symbol tego czujnika?

Awatar użytkownika
tommilan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tommilan » 08 maja 2012, 14:15

Witam. Z tego co widzę masz 1.9 silnik, ja pisałem o 2.5 ale z tego co mi wiadomo to większość aut z grupy VW ma ten sam czujnik, one się tam różnią troszeczkę symbolem ale chyba nie ma to znaczenia. Wiem że taki co ja mam siedział w Sharanie. Ten czujnik jest zamontowany w misce olejowej (mierzy poziom oleju i jego temperaturę) i żeby go wymienić trzeba spuścić olej. Ja miałem problemy o których pisałem wcześniej i okazało się że to nie wina czujnika ( kupiłem nowy oryginalny Hella - 300 zł) a wina leżała po stronie licznika. Dziwne uszkodzenie ale objawy takie że po przekręceniu kluczyka na gorącym silniku na kilka sekund pojawiał się poprawny poziom i spadało do zera ale gorszą rzeczą było to że co jakiś czas bez powodu zapalała mi się kontrolka z wielkim rykiem (Fis) że mam niski poziom oleju.
Po wymianie licznika wszystko zaczęło działać poprawnie :)
Niunia

marcin7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin7 » 08 maja 2012, 14:27

Dzięki za odpowiedź.
U mnie objaw jest podobny, więc mam pytanie czy jest jakaś możliwość sprawdzenia licznika, aby wykluczyć niepotrzebny zakup czujnika? Czy po podłączeniu komputera temperatura oleju była pokazywana właściwie?
Mam tez prośbę o podanie numeru tego czujnika.
Pozdrawiam

raflis2462
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2006
Moje auto: Q7
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: raflis2462 » 04 lut 2014, 20:51

Żeby nie zakładać nowego tematu.

Problem u mnie wygląda następująco:
Silnik zimny temperatura na wskaźniku ok 170stopni gdy się już trochę zagrzeje pokazuje tak jak powinien. Cóż to może się dziać??

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl