Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wskaźnik paliwa

Elektryka
ODPOWIEDZ
KIJU87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Konrad
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Wskaźnik paliwa

Post autor: KIJU87 » 27 kwie 2020, 20:58

Witam ,
Jestem nowym posiadaczem c5 2002R 1.9 TDI AWX . Po zakupie zatankowałem do pełna wskazówka znacznie przekroczyła wskaźnik pełnego baku po przejechaniu ok 500 km opadłą do około pierwszej kreski za połową skali .Zatankowałem ponownie do pełna. Sytuacja taka sama wskazówka poza skalą ( weszło 31L) . Sytuacja wygląda tak jakby miara wskaźnika nie byłą skalibrowana . Na grupach padła sugestia że zegary siadły, lecz nie ma żadnych innych objawów. Zastanawiam się czy możliwe, że zawiesił się lub po prostu zepsuł pływak auto przed zakupem stało dłuższy czas nie używane . Bardzo proszę o opinie i sugestie, może ktoś miał podobną sytuację .

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Kontakt:

Post autor: Doc » 28 kwie 2020, 02:20

KIJU87, zacznij jak zawsze z VAGiem czy jest/był błąd czy nie.
Ogólnie moim zdaniem 90% z wytartą ścieżką przewodzącą pływaka. W baku... (bagażnik / kanapa) bez problemu możesz otworzyć, sprawdzić, popatrzeć na pompę. :) Dalej próbka: trzeba przeczyścić potencjometr papierem wodnym. Na koniec... przydałoby się zmienić nowa pompę ale! nie Chińską, głośną "kupę" ;) a oryginał lub Magneti-Marelli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

carlos777
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: carlos777 » 28 kwie 2020, 07:55

Albo uszkodzone zegary, albo ktoś gmeral czy pływaku w baku.
Raz miałem przypadek gdy ktoś założył do A4 zegar od A6 i wskaźnik pokazywał cuda bo jest inna rezystancja i działa na odwrót.
Najprościej zrobić VCDS test zegarów aby sprawdzić wyskalowanie wskaźnika , oraz zobaczyć w blokach pomiarowych jaką rezystancję widzi zegar na pełnym i na pustym baku.

KIJU87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Konrad
Rocznik: 2010
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM

Post autor: KIJU87 » 28 kwie 2020, 09:42

Bardzo dziękuje za sugestie. Majstra od elektroniki umówionego mam dopiero na przyszły tydzień .Próbuje umówić mechanika na najbliższe dni aby sprawdzić pływak. Jestem mega poirytowany kupiłem nie tanie C5 z przebiegiem 82 tyś (do 60 tyś 2016R regularny serwis ASO AUDI ostatni wpis z ASO 2019 ). Wszystkie wpisy potwierdziłem w Polskim salonie AUDI auto w rewelacyjnym stanie. Panowie czy ew.padające zegary to przypadłość tego modelu loteria,padają ze starości czy w moim przypadku oznaka kombinowania z licznikiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja