Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Włącznik świateł awaryjnych

Elektryka
ODPOWIEDZ
robert907
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Włącznik świateł awaryjnych

Post autor: robert907 » 16 gru 2011, 12:25

Witam. Jestem Robert i mam problem z włącznikiem świateł awaryjnych w AUDI A6 C5 2.5TDI 2004r.

Kierunkowskazy świecą się ciągłym światłem zamiast mrygać (awaryjne działają jak należy). Wyczytałem, że jest to problem z przekaźnikiem w przełączniku świateł awaryjnych. W wielu instrukcjach jakie znalazłem w internecie jest napisane że wystarczy przeczyścić styki w przekaźniku i lekko podgiąć blaszki i po kłopocie. Niestety instrukcje tyczyły się przekaźników typu
Obrazek

a ja tutaj mam coś takiego: Obrazek

Stąd moje pytania są takie:
1. Czy jest opcja żeby wymienić jeden z przekaźników(bo do środka to ja sie raczej nie dostane;) )? Robił ktoś coś takiego z tym włącznikiem? (rozumiem, że nowy przekaźnik powinienem dostać w pierwszym lepszym sklepie z elektryką)

2.Najważniejsze :) - Który z przekaźników odpowiada za światła awaryjne, a który za kierunkowskazy? (na słuch nie dałem rady ogarnąć)

3. Za cały włącznik kierunkowskazów w sklepie chcą prawie 200zł(mówią że zamienników nie ma) - orientuje się ktoś czy faktycznie zamienników nie ma czy może po prostu oni nie mają dostępu? Gdzie można kupić taniej taki włącznik awaryjnych w Gdańsku (gdyby nie dało się naprawić samą wymianą odpowiedniego przekaźnika albo nie miałaby ona sensu)?

Zostaje mi też kupno używanego włącznika na allegro za 65zł (znalazłem jeden) z allroada z 2000r, ale kupując używany może się zdarzyć, że też się sypnie niedługo.

Dodam, że włącznik ma symbol B40 941 509 C i ma 9pinow.

Z góry dziękuję i czekam na pomoc :)

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 16 gru 2011, 14:05

g8nw-2 zamiennik to HFKA/012-2ZST - około 8zł
g8n-1 zamiennik to HFKA/012-1ZST - około 8zł

Wymień oba i będziesz miał pewność, wg mnie ten większy jest od kierunkowskazów a mniejszy od awaryjnych ale mogę się mylić. Wylutuja jeden włącz i zobacz co nie działa czy kierunki czy awaryjne i będziesz wiedział.

holekpiotr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.6 ADP 101KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: holekpiotr » 02 sty 2012, 21:10