Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] wentylator klimatyzacji

Elektryka
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 17 lip 2012, 09:24

borre pisze:

Dzięki za odpowiedź. Pomimo 100 oC i wyłączonej klimy nie załącza się wentylator elektryczny pewnie czujnik zdechł.
kolego,a wisko ci się załącza ? wydaje mi się, że nie powinno iść pod 100 stopni przy sprawnym elektrosprzęgle
ale moment- widzę,że silnik benzynowy,to nie wiem jak napędzany jest wentylator chłodnicy.
"Wisko" to nie jest sprzegło elektromagnetyczne, tylko jak sama nazwa wskazuje wiskotyczne <okok>

Jeżeli wisko jest niesprawne to tym bardziej powinien sie załączaś wentylator od klimy <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

borre

Post autor: borre » 17 lip 2012, 14:23

Słusznie. Moje roztargnienie. Oczywiście, że nie ma tam elektromagnesów:)
Zastanawia mnie tylko, dlaczego u kolegi ta temperatura tak mocno szybuje i czy niezależnie od sprawności wentylatora klimy, nie występuje problem z wentylatorem chłodnicy.
A może problem z termostatem jest i nie otwiera, bądź za mało otwiera duży obieg w związku z czym czujnik chłodnicy nie załącza wentylatora, bo zwyczajnie chłodnica jest za mało gorąca?

halny02
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C5 wentylator klimatyzacji

Post autor: halny02 » 26 paź 2012, 15:02

Witam. Wentylator klimatyzacji w mojej A6(1,9tdi) włącza się zaraz po uruchomieniu silnika, niezależnie od tego czy cały panel od klimatyzacji jest włączony czy wyłączony a klimatyzacja jest wyłączona czy włączona, mówiąc krótko pracuje cały czas podczas uruchomionego silnika. Wyczytałem na forum, że może to być spowodowane uszkodzeniem czujnika wysokiego ciśnienia klimatyzacji, uszkodzeniem czujnika temperatury cieczy chłodzącej lub uszkodzeniem modułu wentylatora. Klima oczywiście po kompleksowym przeglądzie w ASO - wszystko OK. Po podłączeniu do VAGA wszystko Ok, zero błędów, ciśnienie w układzie chłodzenia ok. temperatura cieczy chłodzącej niezależnie czy 0 czy 90 stopni wentylator q..wa pracuje. Jak macie jakieś pomysły to będę wdzięczny, a i jeszcze jedno pomóżcie mi proszę zlokalizować te dwa czujniki i moduł wentylatora i czy mogę je samodzielnie sprawdzić czy są dobre czy nie np. zwierając styki lub coś podobnego. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja