Tylne swiatlo przeciwmgielne
Tylne swiatlo przeciwmgielne
Witam. Nie swieci mi tylne swiatlo przeciwmgielne. Jest od niego moze jakis bezpiecznik? Wszystkie inne swiatla dzialaja dobrze
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Tylne swiatlo przeciwmgielne
Bezpiecznik jest wspólny dla przednich świateł przeciwmgielnych i tylnego światła przeciwmgielnego - nr 36 (15A). Zatem jeżeli te pierwsze zapalają się, nie może być mowy o uszkodzonym bezpiecznikuMarasA6 pisze:Witam. Nie swieci mi tylne swiatlo przeciwmgielne. Jest od niego moze jakis bezpiecznik? Wszystkie inne swiatla dzialaja dobrze

Na początek sprawdziłbym czy przypadkiem żarówka nie uległa przepaleniu. Następnie jak to nie będzie problemem pomierz czy w ogóle dochodzi napięcie do lampki (jeden styk musi być 12V po włączeniu światła, a na drugim musi być GND) - brak jednego z tych sygnałów uniemożliwi poprawną pracę żarówki. Następnie w razie braku sygnałów zerknij pod 'harmoniki' klapy, czy przypadkiem przewód zasilający nie uległ uszkodzeniu (kolor szaro-biały).
Czy nie masz przypadkiem ori haka holowniczego? Jeżeli masz, to w złączu przyczepy jest specjalny mikroprzełącznik który odcina halogen i parktronik po podłaczeniu przyczepy, być może on Ci broi

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Mikroprzełącznik jest bezpośrednio we wtyczce - działa tak, że po włożeniu wtyczki rozwiera się i 'przecina' obwód pomiędzy włącznikiem świateł a samym światłem.MarasA6 pisze:zasilania nie ma na kostce a mam ori haka i to pewnie to. Gdzie jest ten mikroprzelacznik?
Jeżeli masz ori gniazdo 13 pin to na początek sprawdź czy jest w nim napięcie +12V po po włączeniu tylnego światła przeciwmgielnego - powinno być na konektorze 2/NSL. Możesz spróbować dobrać się do wtyczki i zewrzeć przewód koloru szaro-białego z przewodem czerwono-czarnym.
Jeżeli ktoś przełożył gniazdo na wersję 7 pin, to być może uszkodzeniu uległ element 'symulujący' działanie mikroprzełącznika.