[A6 C5] trzecie światło stop
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5] trzecie światło stop
witam. mam problem z porannym wyjazdem,ponieważ przy każdej zmianie trybu pracy tiptronika wywala mi na wyświetlaczu BREMS LICHT. wiem że jest to związane z przepaleniem się którejś z żarówek od stopu. obie żarówki w tylnych lampach są nowe i świecą,w ''trzecim stopie'' tym na podszybiu palą się tylko trzy diody. podejrzewam że tu tkwi problem. pytanie;da się wymienić przepalone diodki? jeżeli tak to jak to zrobić i co trzeba rozebrać żeby dostać się do tej trzeciej lampy?
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: [A6 C5] trzecie światło stop
Dołączam się do pytania. U mnie przestała świecic jedna żaróweczka w 3cim świetle stopupiotrekkawa pisze:witam. mam problem z porannym wyjazdem,ponieważ przy każdej zmianie trybu pracy tiptronika wywala mi na wyświetlaczu BREMS LICHT. wiem że jest to związane z przepaleniem się którejś z żarówek od stopu. obie żarówki w tylnych lampach są nowe i świecą,w ''trzecim stopie'' tym na podszybiu palą się tylko trzy diody. podejrzewam że tu tkwi problem. pytanie;da się wymienić przepalone diodki? jeżeli tak to jak to zrobić i co trzeba rozebrać żeby dostać się do tej trzeciej lampy?

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
O ile dobrze pamiętam to w trzecim stopie są dwie zaślepki, po zdjęciu których można odkręcić lampę. ÂŻeby ją później wyjąć trzeba pokombinować od wewnętrznej strony klapy bo są tam jakieś zapadki czy coś w tym rodzaju...
Po wyjęciu lampy trzeba wstawić nową bo ta jest nierozbieralna - przynajmniej tak było u mnie.
Po wyjęciu lampy trzeba wstawić nową bo ta jest nierozbieralna - przynajmniej tak było u mnie.
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
kolego vermess, tak jak widzę w opisie to Ty masz kombiaka,a my mamy sedany i tam jest raczej gorzej się dostac,ale nic,spoko. a co do wymiany całej lampy to już się pogubiłem,bo koleś w sklepie powiedział,że są dostępne pojedyncze lampki i ludzie się często o nie pytają choć sam ich nie sprzedaje i nawet nie wie w jakim katalogu szukać. chyba jest zagubiony w czasie i przestrzeni. :-P
Re: [A6 C5] trzecie światło stop
Witam panowie,powiem tak z tego co wiem to ten komunikat oznacza, ze musimy wcisnac pedal hamulca zeby zwolnic blokade elektromagnesu zeby zmienic bieg, a takze komputer pobiera impuls o sprawnosci ukladu oraz oswietlenia.piotrekkawa pisze:witam. mam problem z porannym wyjazdem,ponieważ przy każdej zmianie trybu pracy tiptronika wywala mi na wyświetlaczu BREMS LICHT. wiem że jest to związane z przepaleniem się którejś z żarówek od stopu. obie żarówki w tylnych lampach są nowe i świecą,w ''trzecim stopie'' tym na podszybiu palą się tylko trzy diody. podejrzewam że tu tkwi problem. pytanie;da się wymienić przepalone diodki? jeżeli tak to jak to zrobić i co trzeba rozebrać żeby dostać się do tej trzeciej lampy?
Daj znac jak sie cos dowiesz.pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Na pytanie czy da się wymienić, żarówki w trzecim stopie, da się.
Trzeba od bagażnika ręką poszukać 3 stopu, on jest wsunięty w takie blaszki wyciągacie go ciągnąc na dół do bagażnika, potem trzeba zdjąć czerwony odblask i już jest dojście do żarówek, (żarówki są wciskane) moja dorada tam jest chyba 10szt wymieńcie je wszystkie na raz bo miałem tak, że wymieniłem 2 to zaraz obok poleciały następne
Trzeba od bagażnika ręką poszukać 3 stopu, on jest wsunięty w takie blaszki wyciągacie go ciągnąc na dół do bagażnika, potem trzeba zdjąć czerwony odblask i już jest dojście do żarówek, (żarówki są wciskane) moja dorada tam jest chyba 10szt wymieńcie je wszystkie na raz bo miałem tak, że wymieniłem 2 to zaraz obok poleciały następne

- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
Nie wiem czemu tak się u Ciebie dzieje,ze trzeba wymienić wszystkie na raz?ja zrobilem tak jak miałem przepaloną jedną,to wymieniłem jedną i jest git,więcej tam nie zagladałemMisiek-TDI pisze:Na pytanie czy da się wymienić, żarówki w trzecim stopie, da się.

Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
Misiek ma rację. zrobiłem tak właśnie dzisiaj i już wszystko gra. tyle tylko,że musiałem wymienić wszystkie żarówki,bo te stare były dwuamperowe,nie mogłem ich dostać to kupiłem 1.2A.świecą trochę słabiej ale dużej różnicy nie ma. koszt jednej żarówki to 60 groszy. jest ich dokładnie dziesięć. pozdrawiam.
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
witam,mam problem z kontrolka swiatła stopu
!nazwa angielska to....check brake lights...wyglada nastepujaco :mrgreen: (O)i w srodku jest jeszcze znak kontrolki przepalonego światła :lol: wyswietla sie na żółto,wszystkie żarówki świeca i 3ci stop też!!!gdzie szukac usterki
?dzieki za podpowiedz :-D
[ Dodano: 2010-07-19, 20:54 ]
co tu mnie nikt nie podpowie gdzie szukać awari
?

[ Dodano: 2010-07-19, 20:54 ]
co tu mnie nikt nie podpowie gdzie szukać awari

-
- Forum Audi A6 / A7