Szyba otwiera się w druga stronę
Szyba otwiera się w druga stronę
Witam
Jak w temacie, mam problem bo tylna szyba od strony kierowcy otwiera mi się w drugą stronę i na odwrót.
Wciskam przycisk na dół to się otwiera a jak do góry to się zamyka. Niekiedy ją tak szarpnie w dobra stronę ale po chwili idzie odwrotnie.
To samo jak wciskam na tylnym panelu jak i u kierowcy.
Reszta szyb działa bez zarzutu.
Najgorsze jest to że przy zamykaniu z pilota 3 szt. idą w górę a czwarta w dół i na odwrót.
Miałem poprzecinane przewody między słupkiem a drzwiami i kolega mi robił jak już szarówka była, możliwe że zamienił przewody???
Czy wtedy ewentualnie otwierając z tyłu było by odwrotnie a jak z pulpitu kierowcy to już normalnie?
Jak w temacie, mam problem bo tylna szyba od strony kierowcy otwiera mi się w drugą stronę i na odwrót.
Wciskam przycisk na dół to się otwiera a jak do góry to się zamyka. Niekiedy ją tak szarpnie w dobra stronę ale po chwili idzie odwrotnie.
Najgorsze jest to że przy zamykaniu z pilota 3 szt. idą w górę a czwarta w dół i na odwrót.
Miałem poprzecinane przewody między słupkiem a drzwiami i kolega mi robił jak już szarówka była, możliwe że zamienił przewody???
Czy wtedy ewentualnie otwierając z tyłu było by odwrotnie a jak z pulpitu kierowcy to już normalnie?
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Szyba otwiera się w druga stronę
Na Twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia poprawności połączenia przewodów w trakcie poprzedniej naprawy. Następnie jeżeli nie znajdziesz błędów zerknąłbym pod tapicerkę, czy ktoś przypadkiem nie podłączył odwrotnie biegunów silnika w podnośniku (możliwe że został wcześniej uszkodzony i ktoś nieumiejętnie go przełożył)Shaman4 pisze:Witam
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Na Twoim miejscu przyjrzałbym się kabelkom idącym do sterownika przy silniku 'zbuntowanej' szyby - na konektor 2 i 8 przychodzą sygnały otwarcia - zamknięcia samochodu. Spróbuj zamienić je miejscami - ewentualnie sprawdzić czy pojawiają się na nich napięcia zgodnie z pozostałymi sterownikami szyb. Istnieje również możliwość, że ktoś wcześniej usuwał usterkę 'załamanych' przewodów w harmonice drzwi i połączył nie tak jak trzebamarlitkos pisze:ja mam gorzej bo przyciski pracują prawidłowo czyli przycisk w dół i szyba w dół natomiast gdy zamykam szyby z pilota to trzy do góry idą a czwarta w dół. Macie jakieś pomysły. Dodam, że kombinowałem swego czasu z kabelkami zasilającymi sinik by szyba działała jak inne ale nie udało się.