Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1.8t 1998] sygnały dźwiękowe po wyłączeniu zapłonu

Elektryka
ODPOWIEDZ
goldboss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.8t 1998] sygnały dźwiękowe po wyłączeniu zapłonu

Post autor: goldboss » 25 gru 2009, 16:26

mam taki problem jak wyłącze zapłon (audi a6 1.8t 1999) to pojawia się sygnał dźwiękowy [kropka to krótki ,myślnik to długi] i wygląda to tak: ..-..-..- jest tych sygnałów 9 co to może być ? Wyświetlacz FIS nic nie pokazuje podłanczałem vaga
też żadnych błedów nie widać miał ktoś taki przypadek?
goldboss

goldboss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goldboss » 25 gru 2009, 21:31

właśnie o to chodzi że ten sygnał pojawia się zawsze po wyłączeniu zapłonu czy pracującego silnika np: włączam zapłon dopiero sygnał ,Jak włącze zapłon i odpale silnik to sie nic nie dzieje dopiero po zgaszeniu (wyłączeniu ) zapłonu. Bardzo to dziwny objaw.
A sygnał wydostaje się w okolicy kierownicy z pod deski rozdzielczej .Teraz przyszło mi do głowy że to mogą być też jakieś sygnały instalacji gazowej .Choć po wyłączeniu napięcia?
nic nie powinno działać .jutro jeszcze posprawdzam dokładnie skąd sygnał.
A rodio mam oryg. chyba concert bez panela

[ Dodano: 2009-12-26, 13:06 ]
znalazłem przyczynę tych sygnałów to były sygnały informujące o przeglądzie
instalacji gazowej z komputera gazowego
goldboss

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 26 gru 2009, 19:30

goldboss pisze:znalazłem przyczynę tych sygnałów to były sygnały informujące o przeglądzie
instalacji gazowej z komputera gazowego
np proszę, kto by się spodziewał
ale się przyda na przyszłość :-D

ja mam inny rebus, stawiam flaszkę jak ktoś mi powie o co kaman, jak zapala się czerwony ( ! ) z sygnałem dźwiękowym (1 długi) - ale tu uwaga, "tylko" przy wyłączaniu auta i żeby było śmieszne nie zawsze ok 70% przypadków
dodam, że stan płynu hamulcowego ok (w sumie nowy ATE) hamulce są bardzo dobre, klocki również, ABS działa, żadna kontrolka się nie pali - wszystko jest w porządku :lol: (żadnych błędów na kompie)
jak wiadomo, owy czerwony wykrzyknik odpowiada za układ hamulcowy w instrukcji obsługi, ale cały układ działa bardzo poprawnie (poza przypadkiem powyżej) :->

Awatar użytkownika
kubak75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kubak75 » 26 gru 2009, 22:24

goly191, wystąpiło to samo u mnie, tylko ze jestem szczęśliwym posiadaczem silnika wysokoprężnego, tylko ze u mnie wystąpiło to po kilku krotnej próbie zapłonu auta z której każda zakończyła sie niepowodzeniem (temp -18, świece do wymiany), jednak po użyciu preparatu SAMOSTART odpalała i wtedy słyszałem 3 charakterystyczne dźwięki o których mowa wcześniej i widziałem przez chwile ikonę niesprawnego układu hamulcowego na komputerze. Jednak zauważyłem ze występowało to tylko gdy kilkakrotnie nieudanie uruchamiałem auto i dodawałem gazu w tym czasie, czyli wstrzykiwałem paliwo. Gdy od razu za 2 podejściem używałem preparatu nic takiego nie występowało. Czyli według mnie za duza ilość paliwa miedzy GMP a powierzchnia tłoka.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 26 gru 2009, 23:39

kubak75 pisze:jednak po użyciu preparatu SAMOSTART odpalała i wtedy słyszałem 3 charakterystyczne dźwięki o których mowa wcześniej i widziałem przez chwile ikonę niesprawnego układu hamulcowego na komputerze
pierwszy pretendent do flaszki :lol:
ale jakoś kurczę nie mogę to sobie wyobrazić
za duża dawka do niesprawnego układu hamowania :shock:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl