Witam
ÂŚwieci się kontrolka abs, miga kontrolka oleju i wykrzyknik. W momencie zapalenia się tych kontrolek komputer daje znać trzykrotnym piknięciem i przestaje działać klima, obrotomierz i wyłącza się ASR.
Problem pojawiał się sporadycznie, a teraz jest ciągle.
Auto odwiedziło kilku fachowców ale bez skutku. Proszę o sugestie i dobrego fachowca na terenie w-wy
pozdrawiam i dziękuje
[A6 C5] świeci kontrolka abs, miga olej i wykrzyknik
witam i dziękuje za zinteresowanie
tak był podłączany do komputera. Było to jakiś czas temu może coś przekręce ale powiedziano mi że problem tkwi w komputerze abs-u który tj zrozumiałem jest osobny i przez niego pojawia się reszta problemu. Spowodowane to mogło być cofaniem licznika przy zastosowaniu niewłaściwego oprogramowania (to tylko sugestia).
Na forum znalazłem identyczny przypadek ale nie doczekał się zadnej odpowiedzi chyba dlatego ze nowy kolega się nie przywitał
tak był podłączany do komputera. Było to jakiś czas temu może coś przekręce ale powiedziano mi że problem tkwi w komputerze abs-u który tj zrozumiałem jest osobny i przez niego pojawia się reszta problemu. Spowodowane to mogło być cofaniem licznika przy zastosowaniu niewłaściwego oprogramowania (to tylko sugestia).
Na forum znalazłem identyczny przypadek ale nie doczekał się zadnej odpowiedzi chyba dlatego ze nowy kolega się nie przywitał
holsten
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
jeju no ludzie zastanówcie się zanim coś napiszecie z 5 razy, bo siaraAndi 2.5 tdi pisze:wykrzyknik z trzykronym sygnalem to objaw gdy klocki trzeba zmienic
wiadomo, że klocki hamulcowe mają swoją kontrolkę, można ją zobaczyć w książce obsługi, żółta jest ona (O) tak wygląda tylko te nawiasy przerywane
czerwony wykrzyknik to błąd układu hamowania, u kolegi pewnie będzie to sterownik ABS, jak u kolegi z innego tematu
Jest tak jak kolega napisałjavers pisze:...odepnij wtyczkę od sterownika ABSu (przy pompie) jeżeli zaświeci się tylko ABS i wykrzyknik a zniknie smarowanie to znakiem tego będzie padnięty sterownik (ale mogę się mylić)

Znalazłem już firme na allegro która naprawi sterownik. Mają nawet film na youtube jak to zdemontować koszt 245 zł+wysyłka+12 m-czna gwarancja
Bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam
holsten
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
nie zasugerowałeś, tylko podałeś błędną diagnozę, weź do ręki instrukcję i zobacz jak wygląda kontrolka od klocków, a nie wprowadzaj w błąd na niepotrzebne kosztaAndi 2.5 tdi pisze:wykrzyknik z trzykronym sygnalem to objaw gdy klocki trzeba zmienic
czytam 10 razy bardziej uważnie posty niż TyAndi 2.5 tdi pisze:gdybys czytal wszystkie posty a nie wyrywkowo