Swap tiptronic na manual 4.2 v8 elektronika
Swap tiptronic na manual 4.2 v8 elektronika
Witam! Robie konwersję automatu na manual. Pacjent to 4.2 v8 299KM. Mechanike wiem jak ogarnąć ale co z elektronika? Co powinno byc przekodowane? Czy da się to łatwo ogarnąć i czy auto będzie jeździło? Pozdro!
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
Poszukaj postów usera rafal_m pisał kiedyś o problemie z zakodowaniem skrzyni z którą dany silnik nigdy nie wychodził.
edit
Jest u nas na forum jedna S6, która fabrycznie była z manualem, dostała silnik z RS-a i jeździ, więc chyba jednak się da, a to dokładnie auto o którym mówię:
viewtopic.php?t=61811&highlight=volski1
http://sportaudi.pl/viewtopic.php?t=556 ... sc&start=0
edit
Jest u nas na forum jedna S6, która fabrycznie była z manualem, dostała silnik z RS-a i jeździ, więc chyba jednak się da, a to dokładnie auto o którym mówię:
viewtopic.php?t=61811&highlight=volski1
http://sportaudi.pl/viewtopic.php?t=556 ... sc&start=0
A przy moim silniku widzisz problem? Jaki bedzie objaw sobie mechanicznie wszystko ogarnę a nie przekoduje? Będzie to odpalało i jeździło?rafal_m pisze:Tam byl inny problem Gosiu. Klient mial multitronika, a wlozyli silnik ze sterownikiem, ktory wystepowal tylko z tipem.... brak mozliwosci zakodowania multi...
Ale tego typu rzeczy, da sie ogarnac elektronicznie - tj edytujac soft silnika.
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki Rafał za sprostowanieTam byl inny problem Gosiu. Klient mial multitronika, a wlozyli silnik ze sterownikiem, ktory wystepowal tylko z tipem.... brak mozliwosci zakodowania multi...
Ale tego typu rzeczy, da sie ogarnac elektronicznie - tj edytujac soft silnika.

jutro sie podłącze vagiem i zszytam numer ecu. Dzięki.rafal_m pisze:Musisz przerobic wiazke (automat odpala tylko na P lub N).
Czy bedzie to jezdzic to nie wiem, na pewno bedziesz mial blad komunikacji ze skrzynia. Podaj dokladnie jaki masz ECU, a najlepiej wklej zdjecie z jego naklejka, sprawdze czy mam do tego jakies kompletniejsze informacje.