Radio - problem z aktywnym tyłem
-
- Forum Audi A6 / A7
Radio - problem z aktywnym tyłem
WITAM wszystkich! mam problem ze swoim radiem i aktywnym tyłem, mianowicie, samochód kupiłem z nie oryginalnym radiem, wcześniej nie zagłębiałem się w to bardziej bo grało wszystko ok, widziałem tylko poizolowane przewody ale nie zastanawiałem się o ch chodzi, ostatnio jak wyjmowałem radio i odłączałem kostkę ISO to jakieś przewody się po rozłączały, no potem się okazało że odłączył się m.in. memory +12V, podłączyłem to ale okazało się że tył nie gra bo też się coś odłączyło, no obczaiłem w internecie że oryginalnie jest do kostki ISO jeszcze kostka miniISO i ona została u mnie odcięta i przerobione to zostało na ISO, ale ja mam teraz z tym problem, bo okazało się że to wszystko było podłączone na mono, ale jak się coś odłączyło to nie wiem co się odłączyło i przestało grać całkowicie, kable jakie mi wystają to czerwono niebieski (zasilanie), 2x biały, 2x brązowo biały (masa), brązowy, zielono niebieski, czerwono brązowy, żółty, czerwono zielony i brązowo czarny, cały czas mowa o kablach które wychodzą z kostki z bagażnika od fabrycznego subwofera i wychodzą za radiem, ja to podłączyłem tak że LR + i RR + z kostki ISO podłączyłem do białych, brązowo białe do LR - i RR - z kostki ISO no i czerwono niebieski do antenna, w takim podłączeniu gra to wszystko ale bardzo słabo, radio przygasa a głośniki w tylnich drzwiach chyrczą, jak odłączę przewody biało brązowe tj COM to też to wszystko gra ale jak podgłośnię to po chwili tył się wyłącza i gra tylko przód, dopiero jak wyłączę radio i włączę jeszcze raz to gra, jak będzie cicho to będzie grać ale wystarczy że podgłośnię i znowu się wyłącza, czy ktoś mógłby mi powiedzieć od czego są te poszczególne przewody i jak to podłączyć żeby było dobrze? bo patrzyłem w internecie ale nie mogę znaleźć a jak już ktoś miał problem to ma kable innego koloru niż ja mam i nie moge u siebie dobrze zidentyfikować przewodów bo być może mylę się że białe to plusy, biało brązowe to raczej na pewno COM'y bo w kostce w bagażniku wchodzą w jedno miejsce, wcześniej niebiesko czerwony nie był podłączony do antenny bo pamiętam, ale z kostki nie wychodzi żaden inny niepodłączony kabel, tzn jest jeden, illumination ale on jest odcięty z wiadomych względów i jego nie ma co brać pod uwagę, czy ktoś może mi powiedzieć jak to podłączyć?
-
- Forum Audi A6 / A7
i właśnie takie odpowiedzi mnie denerwują, no kurdę, forum jest od tego żebyśmy sobie pomagali na wzajem a nie wysyłali się do mechaników, elektryków itp, no kurdę jakbym chciał pojechać do elektryka to przecież nie zakładałbym tu tematu a złodziejowi 50 zł za to że poskręca ze sobą kabelki i zaizoluje to ja płacić nie zamierzam, bo jestem w stanie zrobić to sam aby tylko powiedział mi ktoś kto miał z tym problem które kable od czego są, bo ja mogę tylko gdybać że niebiesko czerwony to zasilanie tyłu a to może być coś innego, nigdzie nie mogę znaleźć potrzebnego schematu. mimo że mam 21 lat byłem w stanie wymienić u siebie w audi już wahacze, zdjąć głowicę, powymieniać uszczelniacze, uszczelki, wyczyścić turbo i poskręcać tak aby odpalił od razu tak więc i z kabelkami sobie poradzę
-
- Forum Audi A6 / A7
fenomenalny, ale słuchaj, jeśli z kostki która jest podpięta w bagażniku wychodzi taki i taki przewód i jest on również w takim samym kolorze za radiem i ktoś mi powie że np żółty to zasilanie aktywnego tyłu, biały to LR+ a biało brązowy to COM to co mogę uwalić? kable które wychodzą z kostki ISO mam oznaczone i na kostce i na kabelkach jest poopisywane co to za kabel że np fioletowy to LR+ a fioletowo czarny to LR - ale nie wiem jakiego koloru oryginalnie w samochodzie jest oznaczony LR+ lub RR+ więc dlatego piszę tu żeby ktoś mi napisał jeśli miał taki problem bo nigdzie nie mogę znaleźć schematu z oznaczeniami kolorów kabli