Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Problem z Przekaźnikiem ?? hmnn

Elektryka
ODPOWIEDZ
yash1n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z Przekaźnikiem ?? hmnn

Post autor: yash1n » 09 kwie 2014, 21:04

Witam mam problem otóż sprawa wygląda tak ze przestał mi świecić lewy ksenon , tylko ze zanim przestał świecić otóż gdy na pokrętle światł zapalałem świtało to raz prawy ksenon nie swiecił raz lewy gdy jednak kilka razy przekręciłem pokrętłem (gasiłem i włączałem ) to bywało ze zapaliły sie oba ksenony i nie było problemu przez około miesiąc , potem znowu to samo i znowu wykonałem te czynność z wyłaczaniem, i właczaniem świateł tak aż zapaliły sie oba ksenony no i był znowu spokój na miesiac lub dwa lecz, teraz no to juz mi z 2 tyg to światło nie świeci tak bez ogledzin myśle ze to jakiś przekaźnik , za co mam się zabrać ? hmnn albo gdzie sie takowe przekaźniki znajdują i jakie maja oznaczenie :) dzieki za pomoc Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 09 kwie 2014, 23:18

yash1n pisze: za co mam się zabrać ?
Na początek podstawy - bezpieczniki ... skoro przestało Ci się świecić światło na stałe od tego bym zaczął (nr 21). Następnie kolejnym krokiem byłaby zamiana żarników miejscami - jeżeli objaw przeskoczy na drugą lampę to problemem jest uszkodzony żarnik, jeżeli nadal lewy xenon nie będzie świecił to wykonujesz następne sprawdzenie.
Masz 2 możliwości i od Ciebie zależy którą wybrać:
1. Demontujesz przekaźnik sprawdzający poprawność oświetlenia ... jest on w nogach kierowcy pod osłoną deski rozdzeilczej (forma podwójnego przekaźnika). Jak go wyciągniesz to musisz zmostkować ze sobą (jakimś przewodem) konektory nr 11 i 13 oraz 14 i 15, jeżeli dalej nie będzie świecił lewy xenon wykonaj sprawdzenie z punktu poniżej.
2. Demontujesz lampy i przekładasz miejscami przetwornice ... światła demontujesz bez ściągania zderzaka ale jest później trochę gimnastyki aby przykręcić je z powrotem. Jeżeli problem przeskoczy na drugą stronę to winna jest przetwornica. Jeżeli nadal nie działa to wykonaj sprawdzenie z punktu powyżej.

Jeżeli zrobisz wszystko co jest napisane powyżej, i nadal nie będzie świecił lewy reflektor to pozostaje uszkodzenie okablowania. Ale zanim zaczniesz doszukiwać się przyczyny sprawdź to co napisałem wyżej <okok>

yash1n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yash1n » 12 kwie 2014, 18:49

Witam dzieki kolego za podpowiedzi a więc tak zmieniłem żarniki i ten co był w lewej lampie to na prawej lampie świecił a ten z prawej nie swiecił w lewej lampie :) czyli wniosek jeden ze żarniki są w porządku , więc chyba jednak ta przetwornica jest temu winna , bo jak to jest jedna przetwornica do jednej lampy ? no chyba ze się mylę i to jest jeszcze co innego ;/ sprawdzałem tez bezpiecznik i tez jest dobry , a co do Tych przekaźników to gdy wyjąłem tego co forma podobny jest do podwójnego to swiatła normalnie działały tzn zachowywały sie tak jaka z tym przekaźnikiem nr tego przekaźnika to 733 . Co kolego myślisz ze to przetwronica? .Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Schiller_Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Schiller_Polska » 12 kwie 2014, 22:59

Wyciagnij wlacznik swiatel i zmostkuj piny w wtyczce od swiatel mijania i zobacz co sie wtedy dzieje. Czy zapala sie oba. Ale ogolnie to trop przetwornicy wydaje sie w tym wypadku prawidlowy

yash1n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yash1n » 13 kwie 2014, 09:22

Ok kolego dzięki spróbuję tak zrobić i zobaczymy co to da :)

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 13 kwie 2014, 12:22

Miałem bardzo podobnie kolego. Prawy ksenon czasami nie łapał. Oczywiście w pewnym momencie nie załapały oba ;)

Winnym tego był uszkodzony włącznik świateł - węgiel na blaszce - przez co po prostu prawa przetwornica nie startowała, mając za niskie napięcie.

Ze względu na graniczną wartość (zwęglenie i zwiekszony opór na włączniku) napięcia, po prostu prawy reflektor ze względu na dłuższy przewód i większy spadek napięcia nie startował. U ciebie może być kwestia zabrudzonej dodatkowo kostki, być może przetartego przewodu.

Oczywiście może być też tak że przetwornica powiedziała 'goodbye' :)

yash1n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yash1n » 14 kwie 2014, 10:18

Dobra dzieki koledzy za informacje :) pytanko mam jeszcze jak jest ze zdemontowaniem tego włacznika świateł ciężko go zdemontować czy raczej nie powinno byc problemu ? ;)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 14 kwie 2014, 11:08

yash1n, Z tego co pamiętasz wciskasz go i przekręcasz w prawo w pozycję świateł postojowych, a następnie wyciągasz do siebie (tak jakbyś chciał włączyć halogen). Powinien cały wyjść.

Co prawda z innego samochodu, ale działa to dokładnie tak samo <okok>

zanim rozbierzesz włącznik zewrzyj ze sobą styki 1/XZ i 4/56 ... to zasymuluje włączenie świateł (oczywiście na włączonym zapłonie)

Poza tym mam wrażenie że sprawdzając ten przekaźnik wyciągnąłeś nie ten co trzeba :/ ale aby się upewnić ... powinien on być w pozycji 9 i 10 (patrz poniższe zdjęcie)

Obrazek

Jeżeli dyponujesz cyfrowym multimetrem ... to zanim zaczniesz cokolwiek rozbierać, odepnij wtyczki od reflektorów i zmierz jakie jest napięcie po włączeniu świateł mijania na konektorze nr 5. Jeżeli na obu reflektorach będzie takie samo napięcie to na 100% masz uszkodzoną przetwornicę. Jeżeli na lewym reflektorze będzie brak napięcia to sprawdzić będziesz musiał ten przekaźnik o którym napisałem.

Możliwe że broi także włącznik świateł, ale z tego co widzę na schematach jest tylko jedno wyjście +12V po włączeniu świateł mijania i ono rozgałęzia się na 2 strony lewą i prawę, osobno idzie do przekaźnika sprawdzenia poprawności oświetlenia a następnie dalej idzie do reflektorów, <okok>

yash1n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yash1n » 14 kwie 2014, 12:09

Kolego zwarłem ze sobą te styki i dalej to samo lewe swiatło mruga tylko a prawe świeci , ale postojowe normalnie oba swiecą jak w prawej tak w lewej lampie tylko ten ksenon ;/ nie mam własnie multimetra , A jak ten przekaźnik sprawdzic?

tutaj macie pokazana moja listwe z bezpiecznikami i przekaźniki:

Obrazek

Przekaźniki : Obrazek

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 14 kwie 2014, 13:12

yash1n pisze:Kolego zwarłem ze sobą te styki i dalej to samo lewe swiatło mruga tylko a prawe świeci , ale postojowe normalnie oba swiecą jak w prawej tak w lewej lampie tylko ten ksenon ;/ nie mam własnie multimetra , A jak ten przekaźnik sprawdzic?
OK ... W Twoim samochodzie nie ma przekaźnika sprawdzania poprawności oświetlenia ... a ten co wyciągałeś to jest przekaźnik od wycieraczek i nie ma on wpływu na oświetlenie.

Czyli u Ciebie załączenie świateł odbywa się w ten sposób że po przekręceniu przełącznika świateł mijania sygnał idzie na bezpieczniki 20 i 21, a z nich prosto do reflektorów.
Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie przetwornicy ... ale wątek z zbyt małym napięciem na przetwornicy (taki który nie pozwala się wzbudzić przetwornicy) jest również prawdopodobny ...

Aby to ustalić, albo sprawdzisz multimetrem (nawet takim z marketu za 20zł) czy wartość napięcia dla obu złącz jest na porównywalnym poziomie, albo wyciągasz reflektor i próbujesz przełożyć przetwornice miejscami. (reflektor wyciągniesz bez demontażu zderzaka, niestety jest problem aby z powrotem przykręcić jedną ze śrub - trzeba się nieźle nagimnastykować :/ )

Jeszcze tylko takie pytanie ... Żarniki xenon masz ori, czy zamienniki ... wielokrotnie było pisane na forum, że z 'podrubami' może być problem na ori przetwornicach ... że żarniki zaświecają się dopiero po którymś włączeniu, lub w ogóle, lub mrygają ... Wiem że zamieniałeś je miejscami ale jak dwa żarniki są tego samego producenta to może dać do myślenia <mysli>

yash1n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yash1n » 15 kwie 2014, 15:28

wiesz co kolego nawet nie spojrzałem i nie jestem w stanie Ci powiedzieć czy to ori czy zamienniki , tylko ze wiesz ja na tym już jeszcze ponad półtorej roku , poprzedni własciciel też i chyba jakby cos było nie tak to by odrazu chyba był z nimi problem a nie po czasie ;) narazie muszę sprawdzić to napięcie o którym pisałeś ;)

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 15 kwie 2014, 17:05

Najpierw sprawdź napięcie na bezpiecznikach. Do bezpiecznika i do masy. Jeśli tu masz napięcie ok. 12V to dopiero sprawdzaj dalej - na samych przetwornicach.
Mniej rozbierania a problem może leżeć bliżej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl