Witam
Samochodzik audi a6 avant 2,8 manual, wszystko śmiga oprócz prędkościomierza. Przekopałem forum znalazłem około 10 postów gdzie były poruszane tematy licznika, ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie w nich. Podpowiedzcie jak sobie poradzić z tym fantem. Licznik śmigał, jakieś 2 miesiące temu po raz pierwszy przestał działać, ale podczas jazdy odżył. I tak było coraz częściej, aż do jakiś 4 dni temu kiedy to się wyłączył i cisza. Obstawiam na czujnik a raczej może połączenie czujnika z okablowaniem auta. Dziś byłem pod autem ale nie odnalazłem, żadnej wiązki, która by szła do skrzyni. Koledzy zamieszczali na forum fotki skrzyń i położenia tego czujnika ale to był skrzynie automatyczne, a jak jest w manualu gdzie go szukać, ewentualnie co sprawdzić. Podłączenia auta do komputera nic nie daje zero błędów.
Wszystkie sugestie i rady mile widziane.
Podrawiam
[C5 2.8 AFB]Problem z prędkościomierzem
[C5 2.8 AFB]Problem z prędkościomierzem
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 22:02 przez dms13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2016
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TFSI 170KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Jak podłączenie pod komputer nic nie dało, to znaczy tylko, że ten kto go podłączał nie wiedział co i jak sprawdźić. Za pomocą VAG-a możesz zrobić test wskaźników, co da Ci obraz czy sam zegar licznika jest sprawny, można też podejrzeć wartości mierzone czy dochodzi sygnał z czujnika, proponuję podjechać do kogoś kumatego i będzie wszystko jasne.
Miałem to samo w "secie". Padł wtedy czujnik. W sensie zasilanie czujnika umarło. Był on zlokalizowany w okolicach maglownicy po prawej stronie auta stojąc na wprost. Więcej nie powiem bo ani to ten sam samochód ani nie pamiętam dokładnie bo to było 2 lata temu. Bądź co bądź te same objawy.
Powodzenia
Powodzenia
Test liczników był zrobiony i śmigają. Skorzystam ze wskazówek Raf4rb i odszukam czujnik, a potem opierając się o info od szybki-ens sprawdzę okablowanie. Jutro po pracy na kanał i do dzieła.
Napisze co z tego wyszło
Dzięki za wszystkie info
[ Dodano: 2010-02-25, 21:38 ]
No i wsio śmiga wystarczyło przeczyścić kosteczkę i znowu mogę się cieszyć wskazaniami prędkości.
Napisze co z tego wyszło

Dzięki za wszystkie info
[ Dodano: 2010-02-25, 21:38 ]
No i wsio śmiga wystarczyło przeczyścić kosteczkę i znowu mogę się cieszyć wskazaniami prędkości.