Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

problem z podłączeniem kostki airbag w fotelach

Elektryka
ODPOWIEDZ
marekbirr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

problem z podłączeniem kostki airbag w fotelach

Post autor: marekbirr » 13 sty 2015, 00:56

witam ,mam kłopot w audi a6 c5 1.9tdi 1999. z fotela wystaje kostka airbag z dwoma kablami (brązowy i niebieski ), a kostka do której chcem się połączyć ma 3 kabelki kolor( żółto-niebieski,żółto-zielony,i brązowy), wiem że brązowy to masa,czy mogę złączyć razem kabel żółto-zielono i żółto-nieb. z kablem koloru niebieskiego wychodzącego z fotela. Drugi fotel nie miał wtyczki. Proszę o pomoc Obrazek Obrazek Obrazek

Do oparcia idzie wiązka kabli ,czy to wszystko idzie do poduszki? ,pytam ponieważ przy fotelu mam tylko jedną regulację góra -dół.

Obrazek Obrazek[/b]

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 16 sty 2015, 08:10

przewód czarno-czerwony oraz czerwono-liliowy idzie do oświetlenia przestrzeni nóg za fotelem kierowcy, natomiast zakładam ze brązowy idzie jako masa dla poduszki.

Ty po prostu te dwa przewody brązowy i niebieski musisz podłączyć do przewodów żółto-zielonego i żółto-niebieskiego. Są to przewodu cewki poduszki (uruchamiające poduszkę).
Zrób to w takiej kolejności:
- Przewód żółto-zielony (styk nr 1) podłącz do przewodu również ze styku nr 1 (nie wiem jaki u Ciebie to będzie przewód)
- Przewód zółto-niebieski (Styk nr 2) podłącz do przewodu również ze styku nr 2 (tak jak wyżej - nie wiem czy masz niebieski czy brązowy)

PS1. Jeżeli mnie pamięć nie myli ten temat był poruszany przy przekładce foteli na recaro (te miały 3 pin kostkę, a samochód tylko 2pin).

PS2. A jakie kolory przewodów są w kostce airbag od strony samochodu. Może w ten sposób naprowadzi mnie to na odpowiedni schemat <okok>

marekbirr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marekbirr » 16 sty 2015, 18:49

Trzecie zdjęce to kostka

wchodząca z samochodu kolor kabli ( żółto -zielony, żółto -niebieski, i brązowy )

Beep
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Beep » 15 mar 2015, 20:51

Odświeżę temat bo mam problem. Kupiłem skórzane fotele jednak mają one wtyczkę 3 pin a w samochodzie mam tylko 2 pin z kanapą tylnią nie ma problemu bo połączenie jest też tylko 2 pin. Kolory z samochodu dla kierowcy:

wtyczka fotela: kabel czarny, niebieski, brązowy.

wtyczka samochodu: żółto zielony, żółto niebieski

Próbowałem podpinać brązowy kabel do pinu 4 na dużej wtyczce (według tego co napisano wcześniej jest to masa) a dwa pozostałe zamieniać miejscami ale dalej wyświetla się błąd airbag. Czy ktoś może mnie naprowadzić jak to powinno być podłączone?

[ Dodano: 2015-03-15, 20:51 ]
Poradziłem sobie sam. Sprawa okazała się bardzo prosta. Wtyczki do kupienia w każdym ASO a co do ich kolejności grafika google + nr wtyczki i sprawa się wyjaśnia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl