Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1.8T]Problem z kontrolką oleju!!!

Elektryka
huragan1971
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.8T]Problem z kontrolką oleju!!!

Post autor: huragan1971 » 15 paź 2008, 22:54

Witam.
Mam taki problem ostatnio próbowałem "lekko"przetestować swoje autko na autostradzie tu u mnie w Angli( M6) i tak "przycisnąłem" mu do 200 km/h i przy 180 km zapaliła mi się kontrolka od oleju na wyświetlaczu(fisie) i głośny sygnał dźwiękowy...troszkę spanikowałem i postanowiłem zwolnić a duży znak(symbol oleju) nadal się świecił a sygnał piszczał....myślałem,że to może gdzieś wycieka mi olej,ale jak się puźniej okazało wszystko było ok,stan taki jaki był wcześniej taki był i teraz...
Jeszcze jedno w czasie wolniejszej jazdy po prostu przekręciłem kluczyk w stacyjce aby "zgasić" auto i po ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy...

Czy ktoś się może spotkał z czymś takim???
Zaznaczam,że jeszcze nie podłączałem VAG-a,ale zrobię to jutro...może jakiś błąd czy co...
Pozdrawiam.

Proszę poprawnie nazywać tematy. Stosowanie wielokrotnie znaków interpunkcyjnych jest niezgodne z regulaminem!
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, 09:22 przez huragan1971, łącznie zmieniany 2 razy.

huragan1971
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: huragan1971 » 16 paź 2008, 11:47

Na postoju silnik pracuje bardzo cicho i równo i dosłownie nic się z nim nie dzieje...wydaje mi się,że możesz mieć rację,ponieważ do wymiany pozostał gdzieś około 3000 km.,możliwe,że olej jest już nie "za czysty" tym bardziej,że to właśnie dzieje się wysokich obrotach kiedy to potrzebny jest szybki przepływ oleju...na początku się przestraszyłem,że może "pobrał" mi olej,ale tak jak pisałem po przyjechaniu po domu no i oczywiście po jakimś czasie kiedy olej "opadł" sprawdziłem i stan był bez zmian...
Dzięki.

diVerPL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diVerPL » 13 kwie 2009, 11:41

Witam, ja mam podobny problem, kontrolka pojawiła mi sie po tym jak niunia stała kilka dni u lakiernika, zaraz po tym jak go odebrałem pokazała sie kontrolka i zaczał piszczeć, sprawdzilem poziom oleju i bylo na min., akurat zblizał sie termin zmiany oleju to po tygodniu go wymieniłem, i przez chwile byl spokoj, ale pozniej zaczeło sie od nowa. (oleju nie ubywa!!!) Najgorsze jest to ze ciezko wyczuc co go boli bo wyskakuje przy róznych sytuacjach, czasem na wyższych obrotach czasem przy zimnym silniku, a czasem poprostu w czasie zwyklej jazdy, troche mnie drazni ta przerazajaca czerwona kontrolka oleju. Z tego co wyczytalem na forum to dosc czesta przypadlosc ale zadnej złotej recepty. POMOCY!?!

liberro

Post autor: liberro » 14 kwie 2009, 13:47

HEHE u mnie było to samo. Tylko że u mnie zaczęło sie tak : 30 minut szarży na tipie obroty rzędu 4-6 tyś więc obie turbiny pracowały non stoper , olej się "zagotował" silnik rogrzany do oporu i nagle olej na fisie :) wystarczyło zrzucić trochę z obrotów ostudzić silnik i od dluższego czasu spokój. Niektórzy twierdzili ze silnik może byc zużyty że cisnienie traci odrazu zaczeli straszyć turbinami . Niestey mój mechanik posprawdzał wszystko przede wszystkim turbiny i ciśnienie no i cacy zero zastrzeżeń co do stanu technicznego silnika . Oleju nie bierze, także wina spadła na chwilą niepoczytalność czujnika :) Nie ma się co martwić zatem na zapas skoro się to nie pojawia non stoper .

konrad12
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: konrad12 » 14 kwie 2009, 22:56

Witam,
rowniez mam problem z kontrolka oleju, lecz troszke innej masci :). Otoz jade sobie pewnego razu a tu wyskakuje mi zolta kontrolka oleju z dopiskiem na dole MIN. Przejrzalem instrukcje, dowiedzialem sie, iz symbol ten oznacz "Sprawdz poziom oleju". sprawdzam miarka poziom oleju - olej wchodzi prawie na MAX. Odpalilem ponownie samochod - kontrolka sie nie zapalila. Minelo pare dni, po czym dzis sytuacja sie powtorzyla znow ukazala sie zolta konewka od oleju z tymze samym dopiskiem MIN. Czym moze byc to spowodowane ? Jezeli oleju jest "pod dostatkiem" to moze posypal mi sie czujnik ? Jezdzic z tym jak gdyby nigdy nic, czy oddac samochod do serwisu?
Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie sugestie

_powitania
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, 23:00 przez konrad12, łącznie zmieniany 1 raz.

diVerPL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diVerPL » 15 kwie 2009, 08:53

u mnie wskoczyła od razu czerwona i tak jak pisałem pojawiała się bez jakieś konkretnej przyczyny, teraz praktycznie pojawia się przy każdym rozruchu i co gorsza praktycznie nie znika, nawet po resecie na zegarach. Byłem wczoraj na VAG-u, błędu żadnego nie mam, a mechanior stwierdził, iż na 100% walnięty jest czujnik poziomu oleju. Umówiłem się z nim w przyszłym tygodniu więc jak usunę usterkę to opiszę co i jak, podobno to dość częsta przypadłość naszych CCCO.
konrad12 pisze: Jezdzic z tym jak gdyby nigdy nic, czy oddac samochod do serwisu?
Jestem zdania, ze naprawiac. Któregoś razu dojdzie Ci do sytuacji iż faktycznie będziesz miał za niski stan oleju, a Ty to poprostu zignorujesz... a wtedy będzie nie fajnie. Koszt nowego czujnika to ponoć ok. 300 PLN, więc czeka nas mały wydatek ;(

Dziś szukałem zamienników owych czujników poziomu oleju, zaczełem od ASO i próby wydobycia nr katalogowego części, co wbrew pozorom nie było takie proste. A nawet wydaje mi się, że specjalnie wprowadzono mnie w błąd. Tak czy inaczej doszło do tego, że zdjełem dolną plastikową osłonę silnika i sprawdziłem osobiście. Tak więc nr. katalogowy to: 1J 090 7660 B. Koszt nowego zamiennika wacha się od 100-180 pln (allegro w sklepach motoryzacyjnych wszyscy odsyłają do serwisu). Przyglądając się temu czujnikowi i miejscu montażu naszła mnie fantastyczna myśl, aby wymienić go samemu, ale pytanie w mojej głowie rodzi się takie... Czy jak już wyjmę stary czujnik to czy z miski olejowej mogę spodziewać się wycieku oleju??? Może pytanie i głupie ale jeśli zna ktoś odpowiedź to chętnie poczytam ;)

martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinshadow » 05 wrz 2009, 00:09

Witam, u mnie pierwszy raz zaświeciła się kontrolka smarowania tuż po wymisanie oleju i filtra, ( Mobil 0W40 i mann) teraz zaświeca się z dwa razy dziennie, po wyłączeniu silnika i odpaleniu ponownie kontrolka gaśnie, silnik pracuje jakby normalnie. zauważyłem ,że jak wyciągam bagnet to wydobywa się dymek i z korka olejowego też , przed wymianą było wszystko cacy! Czy wina tkwi w oleju ? Ps. ten silnik ma już podobno nie zniszczalną odmę.
Pomocy,

Kuma
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kuma » 16 wrz 2009, 19:35

Witam. Też się spotkałem teraz z tym problemem. od jakiegoś tygodnia gdy odpale silnik i zaczynam jechać po pewnym czasie wysakuje mi czerwona kontrolna na wyświetlaczu (ten taki lejek oleju ;P ) auto wydaje ze 2-3 takie dzwięki i kontrola cały czas miga. Myslałem ze to może olej bo kupilem auto i musiałem wymienić. dziś wymieniłem olej (mobil1 5w50 syntetyk) i wszystkie filtry (oleju paliwa powietrza klimy) i nadal to samo. zastanawiam się czy to nie czujnik, ale to ma być czujnik poziomu oleju czy ciśnienia ? może to coś innego ? Od czego mogę zaczaść sprawdzanie ? Podłączyłem samochód pod Vaga i nic nie pokazał. zadnego błędu w silniku..... i nie wiem czego się mam uczepić. Dodam ze moj silnik to 2,5tdi v6

[ Dodano: 2009-09-16, 19:58 ]
dodam jeszcze ze jak odpale to nie pokazuje sie komunikat. dodam gazu na 1900obrotów to się dopiero pokazuje. puszcze gaz to popika 3 razy troche pomiga i przestaje. i tak w kołko. jak juz jade to dopiero sie załancza i juz nie wyłacza sie..... prosze o jakas porade lub pomoc

Kuma
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kuma » 16 wrz 2009, 20:16

dlatego nie zakładałem nowego;) ale licze na to ze tutaj mi koledzy napisza cos ktorzy sie z tym uporali

Mweji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 2,5 TDI 1997r.

Post autor: Mweji » 05 lis 2009, 09:46

Witam,

Mam trochę inne pytanie ale też związane z wyświetlaniem się kontrolki oleju bo mam ten sam problem.

Pytanie: Gdzie znajduje się w silniku czujnik poziomu (nie ciśnienia) oleju ??

martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinshadow » 05 lis 2009, 10:31

Jest wkręcony od spodu w miskę olejową po prawej stronie. :-)

Mweji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mweji » 05 lis 2009, 12:23

Na pewno w tym modelu?

Audi A6 97r 2.5 TDI quattro?

martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinshadow » 06 lis 2009, 12:30

O faktycznie to jeszcze C4 , nie zauważyłem, to nie wiem, w V6 2.5 tak jest.

piotrekquattro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

brak kontrolki cisnienia oleju

Post autor: piotrekquattro » 10 sty 2010, 10:15

koledzy ja mam Zas inny problem mi kontrolka sie wcale nie swieci. jak go kupiłem to nawet nie zwróciłem uwagi na to. a wydaje mi sie ze sprzedawca cos tam pomajstrował... i chce zobaczyc czy cos nie mam odłączone.

moje pytanie brzmi gdzie znajde ten czujnik cisnienia oleju
sprawne v6 to marzenie

martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinshadow » 10 sty 2010, 21:13

Hej. Czujnik znajduje się na przewodzie ( cienkiej rurce) doprowadzającym olej do turbiny ,zaraz przed nią z lewej strony . Są obok siebie dwa - to ten do którego dochodzi jeden biały przewód. Ale zobacz też czy masz diodę w zegarach ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl