Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] problem z elektryką, wariują wycieraczki itd.

Elektryka
ODPOWIEDZ
Gumi191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] problem z elektryką, wariują wycieraczki itd.

Post autor: Gumi191 » 13 sty 2015, 19:05

dzień dobry

jakiś czas temu byłem u elektryka z problemem wskaźnika temperatury (wskazywał +30 stopni więcej niż w rzeczywistości)
coś pogrzebał i wskaźniki działają prawidłowo, ale zaczęły się problemy z elektryką.

padł centralny (tak jakby mikro styczniki w drzwiach, auto nie widzi otwartych drzwi, zamykają się automatycznie, światło wewnątrz nie działa, prawidłowo działa klapa bagażnika)

wariują mi wycieraczki. po włączeniu zapłonu same się uruchamiają, nie da się ich wyłączyć. jeżeli nie uruchomią się przy zapłonie to później chcąc z nich skorzystać wariują, zacinają się na środku szyby itp.

wymienię do piątku włącznik świateł, ponieważ po włączeniu świateł cały czas zwarcie/styk ma przeciwmgielne z tyłu (chwilowo wyjąłem żarówkę aby nie świecić innym po oczkach :-))

mam luźną manetkę kierunkowskazów (może powodować jakieś zwarcia?)

nie chciałbym wymieniać wszystkiego
-manetek (kierunku i wycieraczek)
-zamków/mikro styczników
- zegarów

miał ktoś może podobny problem? można to jakoś wybadać VAGiem?

sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sztukens » 13 sty 2015, 20:16

raczej mało prawdopodobne że wszystko padło naraz, problemy zaczynały się stopniowo czy odrazu wszystko padło? Raczej stawiałbym na jakieś zwarcie, sprawdź moduł komfortu czy przypadkiem nie jest zawilgocony, czy nie dostała sie woda, bardzo częsta przyczyna owych problemów, proponowałbym sprawdzić bezpieczniki, miałem także problemy ostatnio z elektryką, wszystko zgłupiało, zamki nie działąły wycieraczki raz tak raz nie, okazało się że wilgoć dostała się do bezpieczników. Pozdrawiam

Gumi191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gumi191 » 13 sty 2015, 20:51

co to wody to też mam problem z serwem, przypuszczam, że zalało wodą i jak są mrozy to mam twardy hamulec, wychodzi że wodę to mam wszędzie jak i zalało moduł komfortu.

staram się odszukać jakiś wskazówek gdzie dokładnie szukać i jak on wygląda (moduł komfortu)
ale posty na formu są tak stare, zdjęcia nie aktualne.
ja do tego mam cztery śrubokręty i kombinerki w moim domowym warsztacie.

jak się za to wezmę to rozkręcę, nie uda mi się skręcić, coś połamię i całość w nerwach sprzedam za 25% ceny

dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: metyoo » 13 sty 2015, 21:00

moduł znajdziesz pod wykładziną w miejscu kierowcy, wyposażenie twojego warsztatu powinno wystarczyć <okok>
Wersja hardcore:

Gumi191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gumi191 » 13 sty 2015, 21:16

chwała Tobie Moderatorze :) takiej instrukcji dla lamusów potrzebowałem
jutro wbijam i ogarniam w pierwszej kolejności drożność odpływu pod aku, później stan zawilgocenia modułu.

dam znać co i jak.

radzio85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio85 » 18 sty 2015, 00:45

Co do nie wyłączających się wycieraczek to u mnie też tak było. Nie wyłączały się i potrafiły stanąć na środku. Przyczyną był czujnik pozycjonowania wycieraczek. Trzeba wyjąć silnik wycieraczek i pod przykrywką jest taki jakby potencjometr który się zabrudził syfem. Przeczyściłem go i wszystko chodzi jak powinno.

Gumi191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gumi191 » 19 sty 2015, 12:58

dziękuję za podpowiedź. na razie jeszcze za nic się nie zabrałem, więc nowinek żadnych nie mam.
jak tylko sprawy ogarnę to dam znać.
dziękuję jeszcze raz za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl