[ A6 C5] Problem z bagażnikiem
- lubkiewicz
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C5] Problem z bagażnikiem
Witam,
od kupna mam problem z bagażnikiem, a właściwie z zamkiem centralnym.
Mianowicie centralny zamek nie otwiera i nie zamyka mi bagażnika.
Zamykam jak i otwieram go sam z kluczyka.
Przy podniesionej klapie nasłuchiwałem reakcję zamka i wyraźnie słychać, że zamek odzywa się przy otwieraniu i zamykaniu z pilota
- więc dlaczego nie robi tego kiedy klapa jest zamknięta ?
Następna sytuacja dla mnie dziwna kiedy np. podnoszę klapę bagażnika zamyka mi całe auto.
Sytuacja powtarza się również kiedy auto jest otwarte i opuszczam klapę.
Zauważyłem również, że kiedy bagażnik mam otwarty i długo wyciągam z niego rzeczy auto zamyka się samo po czasie.
Jest to głupie, bo podczas wypadu ze znajomymi pod namioty puszczałem muzykę z auta i kluczyki miałem w środku.
Otworzyłem bagażnik i auto zamknęło się ... na szczęście miałem otwarty szyberdach przez który dostałem się do środka ...
Ponadto zauważyłem, że nie świeci mi się światło w bagażniku a sprawdzałem już wszystkie żarówki ...
Przy podniesionej klapie nasłuchiwałem reakcję zamka i wyraźnie słychać, że zamek odzywa się przy otwieraniu i zamykaniu z pilota
Następna sytuacja dla mnie dziwna kiedy np. podnoszę klapę bagażnika zamyka mi całe auto.
Zauważyłem również, że kiedy bagażnik mam otwarty i długo wyciągam z niego rzeczy auto zamyka się samo po czasie.
Jest to głupie, bo podczas wypadu ze znajomymi pod namioty puszczałem muzykę z auta i kluczyki miałem w środku.
Otworzyłem bagażnik i auto zamknęło się ... na szczęście miałem otwarty szyberdach przez który dostałem się do środka ...
Ponadto zauważyłem, że nie świeci mi się światło w bagażniku a sprawdzałem już wszystkie żarówki ...
- maro_stg
- Forum Audi A6 / A7
Re: Problem z bagażnikiem
Co udało się coś zrobic z tą klapą?lubkiewicz pisze:Witam,
- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7
po pierwsze wcale nie dziala mikrostyk w zamku klapy bagaznika,stad nie dzialajace swiatelko i zamykajacy sie samoczynnie po kilkunastu sekundach centralny zamek (poprostu interpretuje to komputer tak ze nikt nie otwieral bagaznika wiec go samoczynnie zamyka co jest modulem komfortu w tym samochodzie). a ztym zamykaniem zamkow przy otwieraniu czy zamykaniu klapy to moze byc tak z ejest jakies zwarcie. musisz rozkrecic tapicerke i dostac sie do silniczka od centralnego w bagazniku bo dosc dziwne cuda wianki sie dzieja w twoim aucie.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
- lubkiewicz
- Forum Audi A6 / A7
- maro_stg
- Forum Audi A6 / A7
Zwarcie jest bankowo w przewodach na zgięciu po lewej stronie klapy! bez rozbierania tapicerki się obejdzie - dlatego jak ma otwartą klapę bagażnika to zaczyna działac centralny w niej - przewody się zwierają.Mariusz-MN pisze:po pierwsze wcale nie dziala mikrostyk w zamku klapy bagaznika,stad nie dzialajace swiatelko i zamykajacy sie samoczynnie po kilkunastu sekundach centralny zamek (poprostu interpretuje to komputer tak ze nikt nie otwieral bagaznika wiec go samoczynnie zamyka co jest modulem komfortu w tym samochodzie). a ztym zamykaniem zamkow przy otwieraniu czy zamykaniu klapy to moze byc tak z ejest jakies zwarcie. musisz rozkrecic tapicerke i dostac sie do silniczka od centralnego w bagazniku bo dosc dziwne cuda wianki sie dzieja w twoim aucie.
To samo było u mojego brata. Okazało się, że złamał się plastikowy element zamka do którego podłączony jest siłownik. Przez to nie był przenoszony ruch siłownika na elementy zamka. Ten plastikowy element nie wygląda zbyt solidnie i najwyraźniej z czasem pęka, więc może to być jedno ze standardowych niedoróbek C5. Zamiast wymieniać zamek, wkleiliśmy kawałek odpowiednio wyprofilowanego pręta i myślę, że wystarczy na wiele ładnych lat.
Skoro słyszysz, że siłownik się porusza to masz to samo
Na zdjęciu zaznaczyłem brakujący kawałek czarnego plastiku:
http://img824.imageshack.us/img824/8581/zamekl.jpg
Skoro słyszysz, że siłownik się porusza to masz to samo

Na zdjęciu zaznaczyłem brakujący kawałek czarnego plastiku:
http://img824.imageshack.us/img824/8581/zamekl.jpg
A6 quattro S-Line 2,5 TDI AKN 1999r
A6 C6 Allroad 3.0 TDI ASB 2008r
A6 C6 Allroad 3.0 TDI ASB 2008r
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Ja mialem dosłownie ten sam problem
A autko mam od niedawna
Jak kolega dziadzia125a, dorobilem sam tez ten mechanizm
Wyprofilowałem drut stalowy tak zeby ten palec co sie wysuwa podczas zamykania centralnym zamkiem i ruchu powrotnego nie mial zadnego oporu
Komputer fixowal przez tą klape ale sie uspokoiło . Osobiście nie byłem na podlaczeniu pod komputer po tym wydarzeniu ale tez moze być wina modułu komfortu-ponieważ ostatnio wcierała mi sie woda do wnetrza i zaciek wody byl blisko komputera w kabinie a jak intesywnie padalo to na pedały sprzegla i hamulca .. i wtedy tez miał takie odchyły ze szyby same sie domykały ,odrzucał otworzenie drzwi itd.. Po wysuszeniu wnetrza i zlokalizowaniu usterki zwiazanej z odpływem wszystko sie ustabilizowało 

Witam serdecznie!
Pozwolę się podpiąć do tematu bo mam w zasadzie identyczny problem co autor tematu czyli bagażnika w moim avancie nie da się otworzyć ani zamknąć z pilota (zamkną czyli zaryglować) - uchylanie ze środkowego guzika na pilocie działa. Dodatkowo jak u autora postu nie pali mi się lampka w bagażniku, ale dziwne jest to, że ta lampka nie daje się zapalić z guzika. Podobnie ma się sprawa z oświetleniem tylnej kanapy - również nie działa jak otwieram drzwi i również nie daje się zapalić z guzika.
ÂŻeby było ciekawiej podobnie jak bagażnika tak i wlewu paliwa mi nie zamyka i nie otwiera, a gwoździem do trumny jest brak oświetlenia rejestracji i nie działający subwoofer.
Wszystko to tak wygląda jakby cały tył był bez prądu...
Jeśli macie jakieś sugestie gdzie szukać problemu to będę bardzo zobowiązany.
Pozdrawiam!
Pozwolę się podpiąć do tematu bo mam w zasadzie identyczny problem co autor tematu czyli bagażnika w moim avancie nie da się otworzyć ani zamknąć z pilota (zamkną czyli zaryglować) - uchylanie ze środkowego guzika na pilocie działa. Dodatkowo jak u autora postu nie pali mi się lampka w bagażniku, ale dziwne jest to, że ta lampka nie daje się zapalić z guzika. Podobnie ma się sprawa z oświetleniem tylnej kanapy - również nie działa jak otwieram drzwi i również nie daje się zapalić z guzika.
ÂŻeby było ciekawiej podobnie jak bagażnika tak i wlewu paliwa mi nie zamyka i nie otwiera, a gwoździem do trumny jest brak oświetlenia rejestracji i nie działający subwoofer.
Wszystko to tak wygląda jakby cały tył był bez prądu...
Jeśli macie jakieś sugestie gdzie szukać problemu to będę bardzo zobowiązany.
Pozdrawiam!
- manieksoma
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego manieksoma w A6 C5 za sygnały otwartych drzwi odpowiedzialne są mikroprzełączniki umieszczone w zamkach (również w tylnej klapie). Podejrzewam, że w c4 zastosowana została ta sama metoda, dlatego powinieneś w pierwszej kolejność spróbować zlokalizować mikroprzełącznik w zamku tylnej klapy i go przeczyścić (czasem wystarcza przeczyszczenie samych styków).manieksoma pisze:Witam wszystkich nie chce zaczynać nowego tematu a moje usterki są podobne do pisanych tutaj. Mianowicie chodzi mi o to ze podczas jazdy wyświetla mi kontrolkę otwartej klapy bagażnika no i nie idzie nic z tym zrobić. Macie jakieś pomysły?
Jeżeli to nie przyniesie rezultatu, to problem tkwi w kablach. Sprawdź w pierwszej kolejności czy nie jest załamany przewód w harmonice klapy bagażnika. Jeżeli i tu nie znajdziesz uszkodzenia, to tylko schemat i sprawdzanie połączenia odcinkami, to już sporo pracy

Powodzenia
- manieksoma
- Forum Audi A6 / A7