Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2,4] Problem prawdopodobnie z alternatorem

Elektryka
ODPOWIEDZ
kondi78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2,4] Problem prawdopodobnie z alternatorem

Post autor: kondi78 » 04 maja 2009, 21:04

Witam. Mam problem z ładowaniem akumulatora, ciągle świeci kontrolka akumulatora, obroty silnika są niestabilne i razem z obrotami spada ładowanie akumulatora (na wskaźniku w liczniku) z ok. 14 na 12 voltów. To samo przy pomiarze miernikem na akumulatorze. Niestety nie mogę podłączyć auta do kompa, ani jechać do elektryka, bo auto jeszcze jest bez tablic i czeka na przegląd (w Belgii). Czy to będzie alternator i czy trzeba do tego cały przód rozebrać? Pozdr

kondi78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kondi78 » 04 maja 2009, 21:41

Pasek obejrzałem tylko z góry, sprawdziłem naciąg, niby wszystko ok. Wtedy gdy spadają obroty (a jest to co sekundę), napinacz poluźnia się przy mniejszych obrotach, ale to chyba normalne. Dodam że akumulator był padnięty i dwa lub trzy razy odpalałem kablami z innego auta. Akumulator już wymieniłem na nowy ale problem pozostał. Może diody padły w alternatorze?

kondi78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kondi78 » 04 maja 2009, 22:06

Dzięki. Można to zrobić bez rozbierania niczego?

[ Dodano: 2009-05-05, 19:59 ]
Witam ponownie. Zamierzam jednak zakupić drugi alternator (używany), pasek już kupiłem i zabrać się w ciągu kilku dni za wymianę. Trzeba cały przód rozebrać, czy można to jakoś prościej zrobić. Trochę informacji jak rozebrać przód znalazłem na tym forum, ale ewentualne podpowiedzi byłyby mile widziane. Np. jakie klucze powinienem na pewno mieć, z nasadkami nie mam problemu, tylko torxy mam zwykłe

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja