Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem abs/esp ?! elektryka

Elektryka
ODPOWIEDZ
sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem abs/esp ?! elektryka

Post autor: sztukens » 22 sty 2015, 19:35

Witam, już mnie tu dawno niebyło, ale jak to bywa z moim audi musiało dać znów o sobie znać. Niewiem czy pamiętacie mój problem z wariującą elektryką w aucie, po czym się okazało że zawilgotniały bezpieczniki.Problemu nie było do dziś. Odpaliłem auto i po chwili włączyły się kontrolki esp którego nie idzie wyłaczyć, kontrolka abs oraz mruga kontrolka świec żarowych. Abs działa normalnie, esp również. Ewidentnie znów to wygląda na jakieś zwarcie, domyślam się że znowu problem z bezpiecznikami ale niestety niesprawdziłem tego. Nie zauważyłem więcej problemów. Przy okazji nie działa mi pompka spryskiwaczy, mogła się spalić ? Co radzicie? gdzie może leżeć problem? Nie ukrywam że auto stoi ciągle na świeżym powietrzu, na dworze. Może być to powód moich wilgotniejących bezpieczników? raczej tak nie powinno być, a jednak ;/ Bardzo proszę o jakiekolwiek porady. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 22 sty 2015, 23:02

sprawdź błędy jakie są w sterownikach to tak na start - może na coś naprowadzą

Awatar użytkownika
kanar2306
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 313KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: kanar2306 » 28 sty 2015, 21:22

Sprawdzenie błędów Vagiem to podstawa...Pompkę sprawdź na krótko np. z akumulatora,albo miernikiem czy wogóle do niej napięcie dochodzi...
Pompka przestała działać jak zaczynały kontrolki się świecić???

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 30 sty 2015, 07:15

sztukens, Generalnie kontrolki ABS i ESP mogą się zaświecić nie tylko od usterki układu ABS. U mnie swego czasu miałem podobny problem, z tym że kontrolki pojawiały się po przekroczeniu pewnej prędkości - okazało się że problem tkwił w silniku (były jakieś błędy), przez co sterownik ESP wykrywał, że nie może w pełni sterować mocą silnika i wywalał błąd. Tak więc na start sprawdź błędy w sterowniku ABS i silniku tak jak radzili Koledzy.

Co do pompki spryskiwaczy. Cóż jest zima i musi być zimno, możliwe że woda zrobiła swoje i po prostu woda obecna w płynie rozsadziła Ci pomkę. Możliwe również że broi Ci sterownik wycieraczek - nie był by to pierwszy raz kiedy daje o sobie znać. Dojście do samej pompki jest nieco kłopotliwe, jednakże najlepiej byłoby sprawdzić czy dostaje ona w ogóle napięcie w momencie włączenia spryskiwania szyby bądź na krótko podpiąć pod aku (oczywiście przez jakiś bezpiecznik co by sobie w razie zwarcia nie zrobić spawarki :-) ). Po tym sprawdzeniu będziesz wiedział czy pompka jeszcze żyje. Możesz też spróbować odkręcić osłonę przekaźników pod kierownicą i wyciągnąć taki duży (podwójny) przekaźnik odpowiadający za wycieraczki (symbol 377,378,389,602,603 - zależy od wersji) i spróbować podać +12V na styk nr 7/53c - w tym momencie powinna odezwać się pomka spryskiwacza. Jeżeli tak będzie to masz uwalony sterownik wycieraczek.

sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sztukens » 31 sty 2015, 14:36

Problem abs/esp wlasciwie rozwiazany, bezpiecznik nr 6 odpowiedzialny za uklad, "róśćieje" jakiś cudem dostaje się wilgoć. Po użyciu odpowiednich specyfikatów i wymianie bezpiecznika problem znikł : ) Ale niestety z pompką mam dalej problem ponieważ jest dość cięzko dostępna, auto odwiedźi w najbliższym czasie raczej elektryka. :) dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
kanar2306
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 TDI 313KM

Post autor: kanar2306 » 31 sty 2015, 15:12

Czemu ciężko dostępna?? Odkręcasz koło,nadkole i demontujesz cały zbiornik.Jest on mocowany na trzech śrubach...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja