I to mnie bardzo martwi, tzn. zanim napisałem post przeszukałem forum A6 i AKP - większość podobnych problemów było związane z czujnikiem - przy skrzyni biegów. Ale moja skrzynka to ten bubel na "M" i może wygląda to w tym przypadku inaczej ? Zadałem chyba pytanie retoryczne - po prostu b. dziwi mnie ta informacja z ust jednego z naj od grupy VAG w PL. Po za tym dzisiaj pojechałem na myjnię i przed wjazdem - termometr wskazywał 26 st. C (i tyle faktycznie było) a po wyjeździe z myjni było 14 st. C i temp. powoli co 0.5 st. C szła do góry, ale teraz pokazuje 20.5 st. C, a na zewnątrz jest 28 st. C. Po za tym również klimatyzacja nie działa najlepiej (była równiez sprawdzana profilaktycznie w serwisie, ale i przed działała doskonale) i zakładam, że to kolejny element błędnie działający z powodu winy jakiegoś czujnika. A więc teraz podsumowując - nie działa lub działa błędnie:
- wskaźnik prędkości (a więc wskazania przebiegu też)
- chwilowe zużycie, średnie zużycie, średnia prędkość
- tempomat
- temp. zewnętrzna
- wskaźnik paliwa
- nieprawidłowe działanie klimatyzacji (raz schładza mocniej, raz delikatnie tak, jakby odczytywała inną temp.)
Wszystko to padło w tym samym czasie. Jutro podłączę pod komputer i najpierw sprawdzę jakie są błędy. Zastanawia mnie który czujnik lub co posiada możliwość zrobienia takiego bałaganu ?
pozdr.
Paweł
[EDIT +]
Dzisiaj podczas szybkiego startu przez ruchliwe rondo odżył na jakieś 2 km prędkościomierz, a z nim wszystkie wyżej opisane problemy. Klimatyzacja zmroziła, paliwo wskazywało właściwy poziom itd. Teraz wróciło po staremu.
[ Dodano: 2009-06-04, 13:12 ]
arthurr pisze:echhh, panowie z serwisu....
może screen z etki rozwieje twoje wątpliwości odnośnie czujnika prędkości
[url=http://images45.fotosik.pl/137/51cf99f826b5ad4em.jpg]Obrazek[/URL]
nie odzywałbym się bo staram się nigdy niepotrzebnie nie teoretyzować... Ale z tym czujnikiem akurat miałem problem u siebie i nawet udało mi się go naprawić
czujnik ABS - jasne, jest swego rodzaju czujnikiem prędkości. Przecież ABS działa na podstawie porównywania
prędkości obrotowej poszczególnych kół... Ale nie ma nic wspólnego ze wskazaniami na desce...
nadal jednak w twoim przypadku stawiam na problem z połaczeniami elektrycznymi zegarów...
Witam.
Jednak serwis miał rację - przy multitroniku nie ma czujnika prędkości - niestety, ale ta ETKA jest do manuala i może Tiptronika. Jedynym czujnikiem jest czyjnik ABS przy lewym kole - z tego wynikają fakty, tzn. po wizycie na podnośniku. Czujnik/i zostały przeczyszczone, piny sprawdzone itp., ale niestety nie działa dalej. Najgorsze jest to, że skan nie wykazał ani braku połączenia z czujnikami ani błędów, po za czujnikiem temp. V42 (zdaja się jest to wewnętrzny czujnik temperatury dla klimatyzacji). Nie pozostało mi nic innego jak wizyta w ASO (następny czwartek).
pozdr.
[ Dodano: 2009-06-07, 19:54 ]
Przyczyna została ustalona, zlokalizowana i naprawiona - obyło się bez pomocy ASO

Luźna była wtyczka do podłączenia skrzyni biegów. Powodowało to "głupienie" ECU w tym prędkościomierz, poziom paliwa i wszystko opisane powyżej. Po poprawieniu wtyczki wszystko pracuje jak trzeba. Dotyczy to konkretnie skrzyni multitronik.
A więc sprawa zakończona. Dziękuję za wszelkie próby pomocy
pozdrawiam