Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Prędkościomierz i ECU nie wskazuje

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Prędkościomierz i ECU nie wskazuje

Post autor: paw1972 » 02 cze 2009, 02:43

Witam.
Vag-a podłącze dopiero w czwartek, ale wygląda to tak: prędkościomierz początkowo wskazywał ile i jak chciał, i "latał" po całym zakresie, nawet na postoju. Teraz już leży na 0. Po za tym nie działa tempomat (zrozumiałe dlaczego), wskazania komputera są również "zawieszone" czyli nie ma bierzących wskazań śreniej prędkości, średniego zużycia, chwilowego spalania, nie wiem, ile przejadą na posiadanym w zbiorniku paliwie. Z pozostałych zegarów wskazania poziomu paliwa pływają i czasami spada do rezerwy (zbiornik zalany ponad połowę) po czym za chwilę podnosi sie. Przez około 1000 km/1 dzień wisiała temperatura zewnętrzna - teraz działa. Jedno co przychodzi mi do głowy to padnięty czujnik ABS-u. Chyba z tamtąd podawane są dane na ECU. Czy koledzy miał ktoś podobny problem lub wie co to może być ? Poproszę o pomoc ;-)
pozdrawiam
paweł
ps. "Chwilkę" wcześniej miałem b. duży serwis i wiele było robione przy aucie, min. hamulce, zawieszenie na nowe kompletne-fabryczne 1BE, wahacze, skrzynia - kolejna modyfikacja + obydwa sterowniki i nowy komputer wraz z instalacją i oprogramowaniem, silnik - spory przegląd + wymiana programu i modyfikacja. Zaczęło się dziać niedługo po opuszczeniu bram serwisu. Może to tylko zbieg okoliczności ....
2.5 TDI AYM 2002

Awatar użytkownika
tolondo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: tolondo » 02 cze 2009, 09:37

wg mnie czujnik abs-u nie ma z tym nic wspolnego,u siebie mialem zerwane przewody do czujnika w lewym przednim kole i tylko mialem kontrolke od abs i uciekal mi pedal hamulca do dolu reszta dzialala poprawnie.pozdrawiam

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 02 cze 2009, 11:07

gdyby to była tylko prędkość i zafałszowane wskazania komputera to upierałbym się że to czujnik prędkości - tym bardziej że robiłeś coś ze skrzynia a on w skrzyni siedzi... ale nijak do tego nie można podpiąć problemów ze wskazaniem paliwa i wieszającym się termometrem. Tu pasuje tylko jakiś problem z połaczeniami elektrycznymi zegarów - za dużo tego na raz i wszystko na zegarach...

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 02 cze 2009, 17:10

Wg. panów z serwisu czujnik prędkościomierza siedzi w czujniku abs ( podsłuchałem rozmowę, bo jeden drugiego pytał czy w skrzyni czy nie - skrzyniowy potwierdził). Rzekomo często pada przewód znajdujący się w czujniku odpowiedzialny za wskazania prędkościomierza. Pojutrze podłączę VAG-a i spodziewam się otrzymać informację o braku sygnału z czujnikia, co wskazywałoby na czujnik abs. Na desce nie mam żadnych podświetlonych kontrolek. Natomiast to w kwestii prędkościomierza i wskaźników/tempomatu, ale do tej pory kontrolka paliwa działała super precyzyjnie no i co ma z tym wspólnego termometr - nie mam pojęcia. Wiem, że było dużo ingerencji w elektronikę i instalacje elektryczną, ale podczas testów wszystko było OK. 50 km od serwisu problem się ujawnił i utrudnił mi strasznie życie bo musiałem przejechać w nocy całą Europę polegając tylko na wskazaniach nawigacji nie wiedząc tak naprawdę ile paliwa mam w zbiorniku. Szkoda, bo przed serwisem kontrolki i zegary działały świetnie.
Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam ;-)
Paweł
2.5 TDI AYM 2002

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 03 cze 2009, 10:10

echhh, panowie z serwisu....
może screen z etki rozwieje twoje wątpliwości odnośnie czujnika prędkości

Obrazek

nie odzywałbym się bo staram się nigdy niepotrzebnie nie teoretyzować... Ale z tym czujnikiem akurat miałem problem u siebie i nawet udało mi się go naprawić

czujnik ABS - jasne, jest swego rodzaju czujnikiem prędkości. Przecież ABS działa na podstawie porównywania prędkości obrotowej poszczególnych kół... Ale nie ma nic wspólnego ze wskazaniami na desce...

nadal jednak w twoim przypadku stawiam na problem z połaczeniami elektrycznymi zegarów...

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 03 cze 2009, 15:56

I to mnie bardzo martwi, tzn. zanim napisałem post przeszukałem forum A6 i AKP - większość podobnych problemów było związane z czujnikiem - przy skrzyni biegów. Ale moja skrzynka to ten bubel na "M" i może wygląda to w tym przypadku inaczej ? Zadałem chyba pytanie retoryczne - po prostu b. dziwi mnie ta informacja z ust jednego z naj od grupy VAG w PL. Po za tym dzisiaj pojechałem na myjnię i przed wjazdem - termometr wskazywał 26 st. C (i tyle faktycznie było) a po wyjeździe z myjni było 14 st. C i temp. powoli co 0.5 st. C szła do góry, ale teraz pokazuje 20.5 st. C, a na zewnątrz jest 28 st. C. Po za tym również klimatyzacja nie działa najlepiej (była równiez sprawdzana profilaktycznie w serwisie, ale i przed działała doskonale) i zakładam, że to kolejny element błędnie działający z powodu winy jakiegoś czujnika. A więc teraz podsumowując - nie działa lub działa błędnie:
- wskaźnik prędkości (a więc wskazania przebiegu też)
- chwilowe zużycie, średnie zużycie, średnia prędkość
- tempomat
- temp. zewnętrzna
- wskaźnik paliwa
- nieprawidłowe działanie klimatyzacji (raz schładza mocniej, raz delikatnie tak, jakby odczytywała inną temp.)
Wszystko to padło w tym samym czasie. Jutro podłączę pod komputer i najpierw sprawdzę jakie są błędy. Zastanawia mnie który czujnik lub co posiada możliwość zrobienia takiego bałaganu ?
pozdr. ;-)
Paweł

[EDIT +]
Dzisiaj podczas szybkiego startu przez ruchliwe rondo odżył na jakieś 2 km prędkościomierz, a z nim wszystkie wyżej opisane problemy. Klimatyzacja zmroziła, paliwo wskazywało właściwy poziom itd. Teraz wróciło po staremu.

[ Dodano: 2009-06-04, 13:12 ]
arthurr pisze:echhh, panowie z serwisu....
może screen z etki rozwieje twoje wątpliwości odnośnie czujnika prędkości

[url=http://images45.fotosik.pl/137/51cf99f826b5ad4em.jpg]Obrazek[/URL]

nie odzywałbym się bo staram się nigdy niepotrzebnie nie teoretyzować... Ale z tym czujnikiem akurat miałem problem u siebie i nawet udało mi się go naprawić

czujnik ABS - jasne, jest swego rodzaju czujnikiem prędkości. Przecież ABS działa na podstawie porównywania prędkości obrotowej poszczególnych kół... Ale nie ma nic wspólnego ze wskazaniami na desce...

nadal jednak w twoim przypadku stawiam na problem z połaczeniami elektrycznymi zegarów...
Witam.
Jednak serwis miał rację - przy multitroniku nie ma czujnika prędkości - niestety, ale ta ETKA jest do manuala i może Tiptronika. Jedynym czujnikiem jest czyjnik ABS przy lewym kole - z tego wynikają fakty, tzn. po wizycie na podnośniku. Czujnik/i zostały przeczyszczone, piny sprawdzone itp., ale niestety nie działa dalej. Najgorsze jest to, że skan nie wykazał ani braku połączenia z czujnikami ani błędów, po za czujnikiem temp. V42 (zdaja się jest to wewnętrzny czujnik temperatury dla klimatyzacji). Nie pozostało mi nic innego jak wizyta w ASO (następny czwartek).
pozdr.

[ Dodano: 2009-06-07, 19:54 ]
Przyczyna została ustalona, zlokalizowana i naprawiona - obyło się bez pomocy ASO ;) Luźna była wtyczka do podłączenia skrzyni biegów. Powodowało to "głupienie" ECU w tym prędkościomierz, poziom paliwa i wszystko opisane powyżej. Po poprawieniu wtyczki wszystko pracuje jak trzeba. Dotyczy to konkretnie skrzyni multitronik.
A więc sprawa zakończona. Dziękuję za wszelkie próby pomocy ;-)
pozdrawiam
2.5 TDI AYM 2002

lukasz89k1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukasz89k1 » 23 sty 2012, 15:42

witam
ja mam taki problem
licznik posiadam z pełnym fisem wysłałem do naprawy gdyż mi nie chodziło nic na nim i wskazwki sie jakby zawiesiły
i nie ruszały tzn jak padł przy 50 km/h to tam stało
dostałem licznik podłączyłem i chodziło dobrze na drugi dzieĂą już nie więc wyjołem i poruszałem tymi kostkami i kablami
wchodzącymi do tych kostek zamontowałem chodziło ale za jakies 5 godzin już nie działało jak przyszedłem(w czasie jazdy nic sie nie działo z nim chodził) znów próbowałem ruszać tymi kostkami ale nie pomaga to nic teraz nie wiem co sie dzieje działa tylko kontrolka od swiec akumulator kierunki a tak to nic żadne wskazówki podswietlenie ani zegary
POMOCY!!!!!!!!!
zauważyłem że jak odłącze i poruszam kablami i podłącze działa przez jakis czas(mwie cały czas na postoju)
dzisiaj odłączyłem poczekałem godzinke poruszałem kablami i chodził wracam za jakies 40 minut i znów nie działa
jest jeszcze takie cos że kiedys miałem inny licznik tego typu tylko że miał immobilajzer teraz jest chyba bez bo pali mi bez licznika(po odłączeniu) zauważyłem że kable mam klejone widocznie to mój mechanik tak zrobił bo cos mówił że cos tam było źle i nie wiem czy on cos zrobił
poprzedni wymieniłem gdyż wyswietlacz już był taki że nie dało sie nic czytać na nim i mechanik włożył mi inny

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl