Witam,
Od kilku dni mam problem z poziomowaie xeonów. Na FISie wyświetla mi się błąd, VAG pokazuje błąd 1537 - Czujnik poziomu pojazdu. W aucie mam dwa czyjniki poziomu z tyłu i z przodu zwykłe mechaniczne (nie żadne tam ultradźwięki). Dwa razy w ciągu półtora roku wymieniałem już czujnik z tyłu i nie chce mi się wierzyć, że mam takiego pecha, że popsuł się trzeci raz. Wcześniej jednak VAG podawał kod błędu - Czujnik lewy tylny, a teraz bez wskazania czy to przód, czy tył.
Te czujniki działają na zasadzie potencjometru, zmiany rezystancji, czy jakoś inaczej? Można w łatwy sposób po zdjęciu stwiedzić, czy jest sprawny? Nie chcę kupować obu.
[S6 C5] Poziomowanie Xenonów - czujnik poziomu pojazdu
Hej!
Ten błąd nie wskazuje na problem z czujnikiem, tylko na problem z instalacją.
Z ELSY:
01537
Vehicle level sender power supply. Open circuit/short to earth. Short to positive.
Możliwe przyczyny: Zwarcie lub przerwa w obwodzie.
Rozwiązanie: Sprawdzić okablowanie.
Chcesz diagramy przewodów z ELSY?
W załączniku masz opis bloków wartości mierzonych - może Ci to pomoże w znalezieniu usterki?
Pozdrawiam!
Ten błąd nie wskazuje na problem z czujnikiem, tylko na problem z instalacją.
Z ELSY:
01537
Vehicle level sender power supply. Open circuit/short to earth. Short to positive.
Możliwe przyczyny: Zwarcie lub przerwa w obwodzie.
Rozwiązanie: Sprawdzić okablowanie.
Chcesz diagramy przewodów z ELSY?
W załączniku masz opis bloków wartości mierzonych - może Ci to pomoże w znalezieniu usterki?
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W skład układu poziomowania wchodzi jeszcze silniczek i potencjometr w samym reflektorze (nie wiem czy w obydwu ). Po zdjęciu pokrywy eflektora -w prawym reflektorze to puszka za odblaskiem świateł długich do której dochodza trzy przewody:niebieski , pomarańcz i jasny różowy . Gdy oglądałem jak to jest zrobione w swoim reflektorze zauważyłem że zarówno na potencjometrze jak i ścieżkach płytki była korozja . Silniczek poprzez zębatkę współpracuje z układem regulacji położenia strumienia światła a potencjometr daje sygnał zwrotny do układu serworegulacji .