Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Podgrzewanie tylnej szyby - potrzebny schemat

Elektryka
tony822
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Podgrzewanie tylnej szyby - potrzebny schemat

Post autor: tony822 » 29 wrz 2009, 01:08

Witam, potrzebuję schematu elektryki do Audi A6, 2.4 V6 121KW (165KM) rok prod. 1998 w sedanie. Konkretnie to potrzeba mi informacji gdzie znajduje się przekaźnik odpowiedzialny za włączenie podgrzewania tylnej szyby. Obecnie sprawdziłem czy po naciśnięciu guzika podgrzewania tylnej szyby dochodzi jakiekolwiek napięcie do maty podgrzewającej na tylnej szybie, ale niestety nic nie dochodzi. Pamiętam, że wcześniej przy naciskaniu guzika podgrzewania tylnej szyby słychać było jak załącza się przekaźnik, obecnie niestety go nie słychać. Wydaje mi się, że może to jest przyczyną nie działającego ogrzewania tylnej szyby.
Nie mam niestety schematu elektryki gdzie takowy przekaźnik się znajduje. Jakby ktoś mnie poraczył taką informacją to byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli macie też inne sugestie gdzie może leżeć problem to chętnie poczytam.

Pozdrawiam.

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 29 wrz 2009, 21:14

Bezpiecznik to nr. 26 za boczną półokrągłą osłoną dostępną tylko po otwarciu drzwi ale piszesz tylko o przekaźniku więc może bezpiecznik już sprawdzałeś ;-)
Ale może jeszcze nie. Rozmieszczenie bezpieczników jest gdzieś na forum ale nie wiem gdzie.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

tony822
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tony822 » 30 wrz 2009, 12:40

Tak, bezpieczniki sprawdzałem, przejrzę ten schemacik i spróbuję się do tego dobrać. Jedno mnie zastanawia, ze schmatu wynika, że R2 to jest nic innego jak "mata grzewcza" tylnej szyby. Natomiast kolega mówi o rezystorze. Tak czy siak dzięki za info, posprawdzam jeszcze raz bezpieczniki tak dla pewności i posprawdzam gdzie dochodzi prąd na przekaźniku K13. Jeszcze tylko żebym wiedział, w którym miejscu jest on zlokalizowany, tzn. wiem że przekaźniki są pod kierownicą pod plastikami, ale który z nich to ten K13, mam nadzieję, że są tak samo oznaczone jak w schemacie.

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD

Post autor: axe » 30 wrz 2009, 14:05

na moim schemacie nie ma przekaznika k13

sciezka jest taka:
wychodzi kabel z panela klimatronika z pinu F1 4mm^2 kolor bialo rozowy
wchodzi pin nr 4 w niebieska wtyczke 6 pinowa przy slupku A po lewej stronie kabiny (krocej: obok nog kierowcy)
i dalej juz jako bialy przewdod 2.5mm2 biegnie do ogrzewania tylnej szyby

sprawdz na tej kostce czy dochodzi napiecie

z tego co podales schematu ja bym domniemal ze ten k13 jest w panelu klimatronika
przeanalizuj opisy
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

tony822
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tony822 » 30 wrz 2009, 22:46

Tego się właśnie obawiałem, że może być w panelu klimatronika :(, no cóż narazie posprawdzam na tej kostce koło nóg kierowcy, mam nadzieje, że tam coś padło, chociaż mało prawdopodobne.

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: axe » 01 paź 2009, 07:47

tony822 pisze:Tego się właśnie obawiałem, że może być w panelu klimatronika :(, no cóż narazie posprawdzam na tej kostce koło nóg kierowcy, mam nadzieje, że tam coś padło, chociaż mało prawdopodobne.
sprawdz w kostce to bedziesz wiedzial czy isc w strone szyby czy klimatronika
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

JAROKUBA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JAROKUBA » 10 sie 2010, 15:27

Witam. Moja tylna szyba też nie grzeje ale znam tego przyczynę ponieważ mam tylną szybę przyciemnianą folią i podejrzewam że ktoś odpiął kabel lub coś w tym stylu ale mój problem jest taki że chciałbym żeby chociaż moje lusterka się ogrzewały bo się nie grzeją a sprawdzałem przy słupku biały kabel i tam jest napięcie jak włączę przycisk grzania szyby. To w takim razie dlaczego nie grzeją się lusterka dodam jeszcze że jak włączam grzanie to radio strasznie szumi.
JAROKUBA

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 06 sty 2011, 13:13

Witam. Podepnę się pod temat. Również mam problemy z ogrzewaniem tylnej szyby, mianowicie lewe lusterko grzeje aż miło, prawe nie grzeje, tylna szyba czasami tak jakby się zagrzeje ( widać lekko ogrzane paski) ale to bardzo sporadycznie.

i tutaj pytanko: Czy ktoś wie co z tym może być oraz jak sobie z tym poradzić?

pyt nr2: Czy ogrzewanie tylnej szyby oraz lusterek nie jest ze sobą sprzężone? (1 lusterko lewe 2 lusterko prawe oraz 3 tylna szyba?)
Obrazek

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 06 sty 2011, 16:50

kuna
pyt1. Dzięki
pyt2. skoro lusterka są ogrzewane automatycznie to może wyjaśnisz, mi dlaczego są zamarznięte dopóty dopóki nie załączę ogrzewania tylnej szyby ? :roll:
Obrazek

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: axe » 06 sty 2011, 19:55

Max1985 pisze:kuna
pyt1. Dzięki
pyt2. skoro lusterka są ogrzewane automatycznie to może wyjaśnisz, mi dlaczego są zamarznięte dopóty dopóki nie załączę ogrzewania tylnej szyby ? :roll:
pewnie przerobka
u mnie tez grzeja non stop a tylna szyba z guzika jest palona
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 07 sty 2011, 11:27

Gdy sprawdzałem okablowanie to przerobione było jedynie Audio reszta kabli ori.. Sprawdzę to jeszcze w wolnej chwili :) dzięki :)
Obrazek

Marian1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marian1 » 16 wrz 2011, 12:46

Witam!Również mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby w C5 sedan.Po włączeniu słychać "tykanie"przekaźnika a napięcia w kostce na słupku nie ma:(((((.Luknąłem na panel od tyłu i zobaczyłem,że do"wtyczki"dochodzą dwa przewody w których nie ma w ogóle napięcia.Skąd dochodzi napięcie do włącznika ogrzewania szyby ?????Czy ktoś z szanownych forumowiczów przerabiał ten temat i może podpowiedzieć co dalej:(((((

pawex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawex » 17 paź 2011, 20:52

jak na złość zrobiło się zimno i ogrzewanie przestało działac -więc zapisuje się do waszego klubu :> ktoś rozwiązał już ten problem, lepiej zapytać zanim wymieni się pół samochodu - dodam ,że zapala się jedynie dioda na włączniku <wysmiewacz>

Marian1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marian1 » 20 paź 2011, 22:33

pawex pisze:jak na złość zrobiło się zimno i ogrzewanie przestało działac -więc zapisuje się do waszego klubu :> ktoś rozwiązał już ten problem, lepiej zapytać zanim wymieni się pół samochodu - dodam ,że zapala się jedynie dioda na włączniku <wysmiewacz>
Witam!Widzę,że kolega ma taki sam problem z grzaniem szyby w laluni jak ja :) U mnie jak włączę ogrzewanie to świeci kontrolka a szyba dalej zaparowana :( .Dobrałem się do przewodów i tych połączeń w lewym słupku(przy nogach kierowcy) i nie dochodzi tam w ogóle napięcie od włącznika(po włączeniu ogrzewania przekaźnik tyka)Co dalej począć to nie qmam <uoee>.Ciekawi mnie skąd i jakim przewodem(kolor)dochodzi napięcie do włącznika ogrzewania w panelu .

pawex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawex » 23 paź 2011, 17:08

Marian1 pisze:
pawex pisze:jak na złość zrobiło się zimno i ogrzewanie przestało działac -więc zapisuje się do waszego klubu :> ktoś rozwiązał już ten problem, lepiej zapytać zanim wymieni się pół samochodu - dodam ,że zapala się jedynie dioda na włączniku <wysmiewacz>
Witam!Widzę,że kolega ma taki sam problem z grzaniem szyby w laluni jak ja :) U mnie jak włączę ogrzewanie to świeci kontrolka a szyba dalej zaparowana :( .Dobrałem się do przewodów i tych połączeń w lewym słupku(przy nogach kierowcy) i nie dochodzi tam w ogóle napięcie od włącznika(po włączeniu ogrzewania przekaźnik tyka)Co dalej począć to nie qmam <uoee>.Ciekawi mnie skąd i jakim przewodem(kolor)dochodzi napięcie do włącznika ogrzewania w panelu .
u mnie nie słychać nawet tykania przekaźnika :/ nie miało kiedy sie popsuć tylko teraz gdy są już przymrozki heh :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl