[A6 C5 1.9] Po wymianie klocków świeci się lapmka ABSu
[A6 C5 1.9] Po wymianie klocków świeci się lapmka ABSu
Witajcie koledzy, po wymianie klocków hamulcowych na nowe na konsoli świeci się lampka ABSu, co jest przyczyną, może być tak że źle są podłączone czujniki przy kolckach?Proszę o odpowiedź i pomoc :-P Z góry dzięki
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
radzę zmienić mechanika jak takich prostych rzeczy nie wiepiter pisze:kumpel mechanik mi go tylko wcisnął i sam mówił że jest tylko wkładalny i gwintu tam nie widział.
tu masz zdjęcie czujnika jak wygląda, przykręcany na śrubkę nr klucza 10 jak dobrze pamiętam
http://www.allegro.pl/item666629040_czu ... a8_s8.html
http://www.allegro.pl/item672233682_czu ... 7803b.html
Sądząc po zdjęciach sam czujnik ma zabezpieczenie na klucz 10 żeby nie wypadł ale chyba u siebie tego nie miałem i po dociśnięciu tylko ręcznie tego nie widać więc możliwe że kolega zakładający temat również tego nie ma. Ale gwintu samego w sobie dalej tam nie ma więc czujka jednak jest bez gwintowania.
- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Ta kontrolka (O) się świeci przez klocki hamulcowe. Możliwe, że jak wcześniej wymieniałeś klocki albo ktoś Ci wymieniał to zakupił klocki bez czujników okładzin. I nawet jak wymienisz na nowe te klocki ale zakupisz takie bez czujników to dalej będzie Ci się pokazywała ta kontrolka. Dotyczy ona tylko przednich kół. A czy tarcze w Twoim samochodzie były do wymiany to nie wiem, bym musiał je zobaczyć. Może po prostu ten mechanik chciał "troszkę zarobić" na Twojej niewiedzy...filak pisze:jakies 2 miesiace temu zapalila mi sie pomaranczowa kontrolka (O) wiec pojechalem do warsztatu i okazalo sie ze mam tarcze i klocki do wymiany, co tez zrobilem.
Po wymianie kontrolka caly czas swiecila przez nastepne 2 dni, a potem zgasla.
Dotarlo sie?
Myślę że one poprostu się dotarły. Jest chyba na nowych klockach nałożona cieńka warstwa nieco bardziej ścieralnego materiału która ma za zadanie wpasować się odpowiednio w tarczę. Miałem podobnie co filak. Zaświeciła się kontrolka, wymieniłem klocki na oryginalne trw i jeszcze przez około trzy dni mi się czasem zapalało. Potem luzik.