Witam Forumowiczów,
w A6 - 1.9 TDI -110 PS z 1998 (chodzi po 250.000 jak zegarek, miodzio...)
denerwuje mnie już chyba od 2 lat na jesień i wiosnę piszczący wentylator nawiewu (wew. kabinowy), słyszalny szczególnie przy przechyleniach w zakrętach.
Jest to taki typowo chyba łożyskowy dźwięk, piszczenie, świst, gwizd, bardzo delikatny nie przeszkadza ale postanowiłem to zrobić.
Czy ktoś wie jak ten gwizd usunąć, proszę o pomoc kogoś kto wie co zrobić, wydaje mi się że wystarczy delikatnie kropla oleju na/w łożysko wentylatora, tylko gdzie jest ten wentylator ? (teoretycznie wiem że, za filtrem kabinowym, ale faktycznie ? z której strony dojście od strony komory silnika, coś czytałem o demontażu schowka pasażera ?)
ÂŚwist słychać głównie ze środkowej konsoli nawiewu.
Klimatyzacja, nawiew pracują poprawnie, super, filtr kabinowy też regularnie wymieniam a gwizd słychać zazwyczaj jesienią i wiosną, zależy chyba od wilgotności powietrza.
Dziękuje z góry za pomoc
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Ps. drugie pytanie (w osobnym poście będzie za chwile na forum, tez elektryki) o automat domykania szyb (od kierowcy) zamyka ale bardzo ciężko (tylko tą jedna szybę) czasami dochodzi wolno do góry i potem odbija na dół (szybko) przed zamknięciem, jak to naprawić ? Problem jest też teraz przy tej fatalnej pogodzie, McDonald czy bramka opłat autostrady, szyba schodzi na dól o potem problem ją zamknąć muszę ręką domykać.
jeszcze raz dzięki za pomoc.
Piszczący/świszczący wentylator wew. kabinowy
Co do szyb to masz na 99% slizg wytarty lub ułamany , jak to było u mnie ,po wymianie wszystko wróciło do normy...
http://www.allegro.pl/item801461318_sli ... _oryg.html
http://www.allegro.pl/item801461318_sli ... _oryg.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Jest taki biały smar silikonowy w spray.gesix pisze:czas chyba nasmarować zanim trzeba będzie wymienić - co polecacie bo WD40 to chyba na długo tam nie pomoże ?
Stosuje się go właśnie do smarowanie wentylatorków i zamków różnej maści i rodzaju.
I nie wypłukuje go woda co jest dość ważne w aucie.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Powinien być ok bo tworzy taką białą maź na elementach. I właśnie nie ścieka :-D
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !