Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Piloty centarlnego zamka

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misiek3456
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Piloty centarlnego zamka

Post autor: misiek3456 » 23 kwie 2018, 00:52

Cześć
Mam mały problem z pilotami ,od jakiegoś czasu przestały mi działać piloty centralnego zamka oczywiście zakupiłem nowe baterie wymieniłem i nadal lipa wiec nie długo myśleć Vag i programowanie ,adaptacja . Po zaadaptowaniu jest :] piloty działają . Auto zamykam i otwieram bez problemy wiec kończę i idę do domu . Po paru godzinach wracam bo czas do pracy a tu niespodzianka centralny zamek nie reaguje na pilota , wracam do domu po drugiego pilota i niestety też lipa :| . Czy może ktoś miał podobny przypadek bo mim już ręce opadają :[ :[ wczoraj walczyłem cały dzień . Proszę o pomoc o ile to możliwe :)
misiek3456

kammak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kammak » 27 kwie 2018, 20:55

Cześć. Miałem do dzisiaj podobny problem z moim A6 C5. Czasem kluczyk działał, czasem gubił ustawienia, czasem działał i po kilku minutach przestawał. Wymieniłem zamek w drzwiach kierowcy, ale to nie pomogło (mikrostyk czasem działał czasem nie, w nowym musiałem rozkręcić zamek i poustawiać mikrostyki, żeby zamek działał prawidłowo - wszystko dostępne w handlu to chamskie podróbki chińskie - nie ma znaczenia czy 60 czy 150zł). Już skłaniałem się do wymiany modułu komfortu, ale spróbowałem dobrać się do elektroniki.
W module komfortu jest taka pionowa biała płytka, która robi za dekoder sygnału z kluczyka. Na ostatnim pinie leci do procesora siano z eteru, a jak naciśniesz przycisk w kluczyku to na oscyloskopie widać rozsądny sygnał. Tak powinno być, ale u mnie tego nie było. Umarł układzik, który pracuje jako dekoder. Nie do kupienia. Za to można kupić coś co się nazywa RFM83C-433S (zasilana 5V) koszt około 10zł. Częstotliwość pracy kluczyka 433, 4 MHz. Sprawdzone z kwarcu i układu nadajnika wewnątrz kluczyka. Po zamontowaniu w module komfortu zamiast starej płytki, wszystko śmiga prawidłowo. Podłączenie od lewej: ANTENA, GND, Shutdown zwarty do GND - (inaczej nie działa), VCC - 5V, DATA, GND. W oryginalnej płytce w module komfortu ANT, GND, GND, GND, Shutdown, VCC (5V), DATA. Pobór prądu nowej płytki w czasie pracy 4mA więc praktycznie żaden. Może ten opis pomoże innym. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
misiek3456
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: misiek3456 » 06 maja 2018, 12:35

Cześć
Kammak Dzięki za zainteresowanie ,niestety nie miałem czasu na zabawę na lutowanie kupiłem drugi komfort o tym samym numerze zakodowałem klucze na razie jest ok :> , ale jest nowy problem nie świecą się lampki w drzwiach :[ wszystkich były i nie ma, teraz szukam przyczyny co się dzieję.
misiek3456

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja