odwrotna praca silniczka przednich wycieraczek
odwrotna praca silniczka przednich wycieraczek
witam wszystkich,potrzebuje dobrej rady.!jestem dzis pierwszy raz na forum.problem mam w tym, ze padl mi silniczek przednich wycieraczek.byl firmy valneo czy jakos tak.kupilem nowy boscha zamontowalem do ramion wycieraczek i wlozylem pod podszybie.ruszajac manetka wszystkie funkcje chodzily dobrze,wiec zalozylem wycieraczki.okazalo sie ze silnik pracuje w odwrotnym kierunku,wiec po wlaczeniu idzie na dol.czy ktos wie czemu tak sie dzieje,i jak odwrocic prace wycieraczek??prosze o pomoc bo juz miesiac jezdze bez wycieraczek
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 20:16 przez figar4, łącznie zmieniany 1 raz.
pawelk600 probowalem odwrocic to male ciegielko o 180 ale nie dalo to rezultatu.mam na mysli to co laczy mechanizm z silniczkiem(odkrecane na klucz 13).moim zdaniem wlasnie o to chodzi ze silniczek kreci sie w odwrotna strone.koleszka ktory mi go sprzedawal twierdzi ze to jest od wersji europejskiej,i chyba ma racje poniewaz widzialem silniczek od anglika ,i jest calkiem odwrotie skastruowany.dodam tylko ze musialem zmienic kostke od instalacji,poniewaz roznila sie od tej ktora dostalem z silniczkiem.wiec obcialem ta od auta.z auta wychodzi 4 przewody,a z kostki od nowego silniczka wychodzi 4 piny,ale 5 przewodow(2 brazowe),i wszystkie sa kolorystycznie takie same.
podobno jest od modelu 2000,a moja a6 jest jest rok 2001 ale wszystkie szyby ma 2000 wiec powinno byc to samo,ale nie jest.pomyslalem ze moze chodzi o to ze dwie rozne firmy produkuja te silniczki i dlatego jest taka roznica w tych wtyczkach.troche wczoraj pokombinowalem ale nie daje rady tego odwrocic.moze ktos ma schemat ktory tlumaczy jaki kolor przewodu jest od czego.pomyslalem ze moze jak by zamienil odwrotnie bieguny +i- to bym odwrocil prace silniczka.
witam wszystkich.dzis z rana zabralem sie od nowa za moj silniczek.wiec wyciagnalem wszystko od nowa.polaczylem kable kolorami.przestawilem to male ciegielko o ktorym mowil pawelk600 i silnik zmienil obroty.wczesniej probowalem tak zrobic i jak bym nie ustawil to dzialalo odwrotnie.nie wiem jak mi sie to udalo ale teraz zrobilem.wiec dziekuje wszystkim za pomoc i zamykam temat.pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 20:18 przez figar4, łącznie zmieniany 1 raz.