problem następujący: uszkodzony moduł komfort zablokował całkowicie tylne drzwi - chyba funkcja SAVE. W chwili obecnej kostka od przewodów zamków jest odłączona od modułu.
Muszę jakoś odblokować przynajmniej jedne drzwi, gdyż nie mogę używać auta - 2 dzieci, foteliki itp. Nowy moduł przyjdzie do mnie za jakiś tydzień dopiero, a kostki od instalacji nie są w najlepszym stanie - szukam na wymianę nowych. Poprzedni właściciel miał wenę twórczą i zasilanie centralki dał na 2 osobne kable przez obudowę i przykleił je klejem na gorąco, bo od wtyczki są oderwane.
Czy jest w stanie ktoś mi powiedzieć, które przewody odpowiedzialne są za otwarcie tylnych drzwi? Podepnę baterię pod przewody sterujące zamkiem i odblokuję drzwi. Zrobię to najlepiej w kostce, ale jeśli to nic nie da, to będę próbował w harmonijce w drzwiach.
Bardzo proszę o pomoc.
[ Dodano: 2018-01-22, 22:05 ]
Witam,
Nowy moduł zamontowany, drzwi odblokowane, wszystko prawie dobrze.
Przewody w drzwiach pasażera za kierowcą były poprzerywane, także przy samym module na wtyczkach są pouszkadzane, naprawiłem w miarę możliwości. Działą otwieranie/zamykanie z centralnego drzwi przednich tylnych prawych oraz bagażnika i wlewu paliwa, tylne lewe muszę ręcznie klamką od środka otwierać, zamykać na cypel. Ryglowanie przyciskiem na drzwiach kierowcy także działa prawidłowo - pomijając tylne lewe drzwi.
Niedługo przyjdą nowe wtyczki, wtedy je wymienię i myślę, że to powinno rozwiązać wszystkie problemy z centralnym. Jeżeli problem z tylnymi lewymi drzwiami będzie nadal występował, to wymienię w nich wiązkę na nową. Pilot jeszcze nie działa, muszę podpiąć pod komputer i VCDSem zaprogramować pilota do nowej centralki. Kluczyk mam tylko jeden, więc nie będzie dużo roboty.
Zastanawiam się, czy to, że klamka w tych drzwiach chodzi bardzo ciężko i trzeba ją "popchnąć" spowrotem ma wpływ na zamek, ale wydaje mi się że powinna, bo chyba nie jest na sztywno przymocowana do zamka, tylko działo jako cięgno, tak jak ta wewnętrzna.