Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Nokia HF 210 + Audi Concert 1

Elektryka
ODPOWIEDZ
Wajcheuszy

Nokia HF 210 + Audi Concert 1

Post autor: Wajcheuszy » 11 wrz 2012, 08:08

AVE!! :)

Wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem zestawu głośnomówiącego Nokia HF 210. Po "zamontowaniu" go na osłonie przeciwsłonecznej przeszło mi przez myśla aby pójść o krok dalej:) Urządzenie ulokować w ciekawszym miejscu (jeszcze nie wiem jakim;)) i połączyć je z fabrycznym kaseciakiem. Dużo kombinacji, nie ma co liczyć na plug&play, ale chyba warto się pobawić:)

Napotkałem kilka potencjalnych problemów:

1: Jakie są możliwości podłączenia (oczywiście po totalnym rozmontowaniu HF 210) sygnału z głośnika na jakieś wejście do radia?

2: Obiło mi się o uszy, że w obudowie przedniego żyrandola w C5 był montowany mikrofon... We wszystkich wersjach? Jest opcja go wykorzystać?

3: Mega opcją byłoby zrobić wyciszenie muzy gdy dzwoni telefon... Jest taka opcja w tym cudzie?

Zachęcam do wypowiedzi, bo po podniesieniu kar za pogaduchy za kierownicą temat powinien być coraz bardziej na topie, a fajnie byłoby samemu coś stworzyć :)

Temat wrzuciłem do działu elektryka ze względu na większą ilość odwiedzin, jeśli to konieczne, to proszę admina o przeniesienie do działu Car Audio.

Awatar użytkownika
Bart_d
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 TFSI 560KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Bart_d » 11 wrz 2012, 10:49

Szczerze mówiąc jeżeli chciałeś podłączyć zestaw pod radio oryginalne wraz ze ściszaniem to za taką samą kasę 80-120zł to trzeba było poszukać używanego zestawu np.: CK-7W Nokii. Ja kupiłem taki za 100zł na alledrogo.
Jeżeli nie masz systemu bose to dźwięk podłączasz pod dedykowane pod telefon wejście radia, oraz do tej samej wtyczki sygnał MUTE wyciszający radio i masz jak oryginał... no plus mały przycisk z pokrętłem. Gdy dzwoni telefon radio wycisza się, na wyświetlaczu zapala napis TELEFON i po chwili w przednich głośnikach słychać rozmówcę. Gasisz auto zestaw sam odłącza BT i odwrotnie po załączeniu zapłonu łączy się z telefonem.
Z tym zestawem który podałeś raczej nic nie zwojujesz w kwestii podłączenia do radia.

Wajcheuszy

Post autor: Wajcheuszy » 11 wrz 2012, 17:09

Bart_d, jesteś w stanie opisać mi na które złącze przychodzi sygnał MUTE i dźwięk?
I pod jakim napięciem ma on być podawany? Może uda się to zrobić bez rozpruwania radia :D

A wie ktoś coś na temat mikrofonu, o którym wspomniałem?

Awatar użytkownika
Bart_d
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 TFSI 560KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel