nie zawsze kreci rozrusznik na ciepłym silniku
-
- Forum Audi A6 / A7
nie zawsze kreci rozrusznik na ciepłym silniku
witam mam problem czasami na ciepłym silniku wogole rozrusznik nie kreci nieraz odczekam 15 minut nieraz murze prawie godz i dopiero zakręci, a na zimnym silniku zawsze kreci. co to możne być? z gory dzieki
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Mam ten sam problem, tylko że AUDI 100 C4 - zimny silnik rozrusznik kręci bez problemu i auto odpala jak się zagrzeje nawet się nie odezwie.burek35555 pisze:ale własnei na zimnym silniku niema nigdy takiego problemu
Zmieniłem kostkę stacyjki, chyba 2 rozruszniki, oddawałem samochód do elektryka który dokładał jakieś przekaźniki ale dalej jest to samo.
Zwróciłem nawet uwagę że jak samochód postał na słońcu to też nie zakręci.
Nie miałem już siły i pomysłów żeby z tym walczyć więc dołożyłem dodatkowy przycisk, pociągnąłem do niego przewód od rozrusznika i aku - autko odpala na gorącym silniku bez problemu.
Pozdr
camelllcamelll, co do Twojego auta... to miał bym jeszcze jeden pomysł/sugestię... czy masz taki element - cewkę indukcyjną, w postaci takiej 'puszki'? Jeśli z nią są problemy, to po rozgrzaniu ona zaczyna szwankować czasem... gdyż się rozszerza... i traci swoje właściwości... warto może sprawdzić ten trop, o ile tak to u Ciebie wygląda...
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Zdarzyło mi sie dawno temu w innym aucie (Jetta 2 automat) że na zimnym odpalał a na ciepłyym nie, trzeba było czekać ok. pół godziny i wtedy odpalał. Działo się to najpierw rzadziej ale stopniowo coraz częściej.
2 rzeczy się okazały: jedna to zużyte tulejki rozrusznika i druga to brak osłony termicznej rozrusznika. Rozrusznik był tam tak umiejscowiony, że dostawał ciepło od kolektora wydechowego, a tulejki tak zużyte, ze były ślady ocierania się wirnika o stojan, do tego komutator z posklejanymi niemaktórymi działkami
Po regeneracji rozrusznika i założeniu osłony problem się już nie pojawił, trudno powiedzieć ale może same tulejki tez załatwiłyby sprawę
2 rzeczy się okazały: jedna to zużyte tulejki rozrusznika i druga to brak osłony termicznej rozrusznika. Rozrusznik był tam tak umiejscowiony, że dostawał ciepło od kolektora wydechowego, a tulejki tak zużyte, ze były ślady ocierania się wirnika o stojan, do tego komutator z posklejanymi niemaktórymi działkami

Po regeneracji rozrusznika i założeniu osłony problem się już nie pojawił, trudno powiedzieć ale może same tulejki tez załatwiłyby sprawę

Części samochodowe online - Motostacja pl
-
- Forum Audi A6 / A7
własnei to samo co u mnie na początku rzadko sie zdarzało a teraz to prawie zawsze to jednak na pewno będą tulejki. dzięki RomanS za odp.
[ Dodano: 2012-08-30, 21:49 ]
no i zrobiłem cała regeneracje rozrusznika tez i dalej to samo a patrzyłem na przekaźniki i jeden przekaźnik 373 45/98 jest cały czas ciepły on jest podobno od wentylatora ale nei jestem pewny. czego to moze byc wina ze tak sie dzieje?
[ Dodano: 2012-09-01, 12:56 ]
dziś wymieniłem ten przekaźnik i cos jest nie tak bo tez sie grzeje jak jest bardzo ciebpły to wogle nie kreci rozrusznik czyli tez moze byc przekaznik rozrusznika tak mowili ale od czego tak sie dzieje jak rozrusznik był cały regenerowany

[ Dodano: 2012-08-30, 21:49 ]
no i zrobiłem cała regeneracje rozrusznika tez i dalej to samo a patrzyłem na przekaźniki i jeden przekaźnik 373 45/98 jest cały czas ciepły on jest podobno od wentylatora ale nei jestem pewny. czego to moze byc wina ze tak sie dzieje?
[ Dodano: 2012-09-01, 12:56 ]
dziś wymieniłem ten przekaźnik i cos jest nie tak bo tez sie grzeje jak jest bardzo ciebpły to wogle nie kreci rozrusznik czyli tez moze byc przekaznik rozrusznika tak mowili ale od czego tak sie dzieje jak rozrusznik był cały regenerowany