Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] nie pali po przekręceniu kluczyka w stacyjce

Elektryka
ODPOWIEDZ
Remigiusz

[A6 C5] nie pali po przekręceniu kluczyka w stacyjce

Post autor: Remigiusz » 08 lut 2011, 16:57

witam , mam powarzny problemi niewiem co robić bo nigdzie nie moge znaleść informacji na ten temat.
a chodzi o to iż od kilku miesiecy w mojej audi (tj. A6 1.8T 150koni, 99rok) podczas odpalania nieraz słychać dziwne zgrzyty i inne dzwieki dopiero potem rusza rozrusznik, tak było sporadycznie, raz zaparkowałem zgasiłem silnik i już niemogłem go odpalić , na drugi dzień odpalił a małym ale lecz odpalił, wynieniłem akumulator bo myślałem że to przyczyna był od nowości 11lat - 44AH , lecz widocznie to nie byla ta przyczyna, teraz go zgasiłem i po paru minutach przekręcając kluczyk kontrolki ok i ciszaaaaa niema reakcji za każdym razem , nic sie nie dzieje, już niewiem co jest. pomocy. sąsiad pokłączył kompa i pokazało tylko Uszkodzony Sterownik ECM a tak pozatym błędów nie ma. więc co mu jest ???????

Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem stosując TAGI!
Poprawiłem!
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 11:08 przez Remigiusz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Arrni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Arni
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Arrni » 08 lut 2011, 17:46

rozrusznik a doklandiej cewka . a tak na boku masz moze HIDY ? te ala xenony ? i czy kontrolki delikatnie przygasaja jak chcesz zakrecic rozrusznikiem ?

Remigiusz

Post autor: Remigiusz » 09 lut 2011, 09:36

co do lamp niemam już oryginalnych xenonów, zakupiłem i zamontowałem nowe całe lampy żarówki H7 a postojówki około 8 diód w lampie, wygląd elegancki i ładnie świecą,
szczeże to raczej kontrolki nie przygasają przy odpalaniu,
czy to napewno rozrusznik i cewka ????

Awatar użytkownika
Arrni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Arrni » 09 lut 2011, 15:43

jestem pewny na 90 % ze to cewka . sam mialem kiedys identyczna sytuacje . rozrusznik czasmai wydawal odglosy jakby niemogl sie zazebic z kolem zamachowym bendix nie byl wybijany przez cewke . dziwi mnie tylko to ze nie przygasaja Ci kontrolki gdyz to jest obciazenie na aku . no ale co moze byc innego jak ostatnia faza na stacyjce to TYLKO rozrusznik . i to sama cewka :) ona jest zamontowana do rozrusznika .

Remigiusz

Post autor: Remigiusz » 10 lut 2011, 15:28

brawo Arrni <ok> trofiony,
dostałem numer do kolesia so naprawia i wymienia rozruszniki i alternary i tylko tym sie specjalizuje,
zdemontował mi rozrusznik, wyczyścił z zewnątrz i wewnątrz po rozkręceniu gdzie było dużo syfu smaru i oleju,
wymienił szczotki komplecik BOSCH 60zł, skrecił wszystko, powycierał i zamontował.
odpaliłem go bez problemu, jak widać tylko to był problem,
dzięki i pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
Arrni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7