Witam.
Padła mi żarówka podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Czy ktoś wie jaka tam jest żarówka?? oraz jak ją wymienić??
Może wstyd sie przyznać ale nie mogę sobie z tym poradzić może jakiś mały instruktaż krok po kroku
Jak masz ramkę tablicy, to być może będziesz musiał ją wykręcić, żeby wyszła lampka - u mnie tak właśnie było - lampka zahaczała o ramkę i za żadne skarby nie chciała wyjść.
photokom, ma racje,trzeba ramke zdjac, ale znow censored, nie ma racji bo ostatnio zmienialem i w podswietleniu rejestracji jest rurkowa zaroweczka 5W. Mozna sobie zalozyc i 10W ale po jakims czasie zacznie sie topic obudowa.
dodano od censored Racja. Pojęcia nie mam dlaczego już chyba po raz drugi jak nie trzeci poleciłem na forum żarówkę W5W zamiast C5W. To nie jest do końca normalne
Ostatnio zmieniony 07 paź 2011, 17:28 przez Mariusz-MN, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki koledzy za szybką odpowiedź. A właśnie widzę zamienniki led-owe na Allegro co o nich sądzicie? Widzę że są różne długości tych żarówek rurkowych c5w, zwykła żarówka jaka ma długość??
emcetdbc, zastosowanie modulu led w rurce to super sprawa, niedosc ze ladnie wyglada bo daje snieznobiale swiatlo to jeszcze pobiera 1W mocy a nie 5W jak zwykla. A co do dlugosci to c5w sa chyba tylko w jednej dlugosci. 10W sa krotsze i dluzsze. Warto dac wiecej za diodowki ale masz spokoj na dlugo bo diody sie nie pala
Nie do konca jest tak pieknie z tymi zarowkami led-one sa przeznaczone do pracy na napiecie 12wolt a w samochodzie jest ok.14 wiec ich zywotnosc w moim przypadku to 3 tygodnie a sprzedawca od razu mnie uprzedzil ze nie przyjmuje reklamacji wlasnie ze wzgledu na te roznice
tak jak kolega wyzej pisze diody ładniej wygladaja ale ich zywotnosc jest na pewno krotsza, mi troche dłuzej podziałały niz 3 tyg w poprzednim aucie ok poł roku z tym ze były to diody w miejsce postojówek oraz w miejsce podswietlenia tablicy. Jednak wydaje mi sie ze mozna byłoby zamontowac takie małe urzadzenie (z wygladu jak tranzystor zapomniałem w tym momencie nazwy) ktore reguluje napiecie do 12v