Nie działa radio . W czym problem ?
Nie działa radio . W czym problem ?
Cześć . Niedawno kupiłem audi A6 c5 . Nie było radia w srodku tylko kable wystawały . Kupiłem oryginalne ale po podłączeniu kabli nic się nie dzieje , radio się nie podświetla . Nie wiem gdzie lezy przyczyna
Bardzo proszę Was o pomoc . Dołączam zdjęcie jakie mam kable podłączeniowe . Biały kabel jest urwany i owinięty taśmą izolacyjną . Czarna kostka ma tylko 3 kable i nie wiem czy te urwane nie są potrzebne ? ![Obrazek]()

- CykCyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Na radiu masz opisane kostki, więc sprawdź co tam ta czarna podaje na radio.
Poza tym brązową wpiąłeś nie tam gdzie trzeba...
Rozepnij to, sprawdź bezpiecznik w radiu i podłącz jeszcze raz wg schematu na radiu.
Przy okazji, nawet jak uruchomisz radio to tyle głośniki nie będą działały w tym zestawie.
Poza tym brązową wpiąłeś nie tam gdzie trzeba...
Rozepnij to, sprawdź bezpiecznik w radiu i podłącz jeszcze raz wg schematu na radiu.
Przy okazji, nawet jak uruchomisz radio to tyle głośniki nie będą działały w tym zestawie.
Szczerze to się nie znam na elektryce więc nie wiem co gdzie idzie . Jeśli chodzi o brązową kostkę to jest tam wpięta bo tylko tam pasuje . Jest tam na 8 pinów i 8 kabli , ja tam nic nie ruszałem i podłączyłem tak jak było zrobione . Bezpiecznik wymieniłem na nowy wiec to nie jego wina . Dlaczego głośniki nie będą grały ? coś jest nie tak ?
- CykCyk
- Forum Audi A6 / A7
Kostkę brązową wpinasz tam gdzie masz 4 piny w radiu. Głośniki z tyłu nie będą grały, bo masz przerobioną instalację pod niefabryczne radio, stąd 8 kabli w brązowej kostce.
Podłącz to jak trzeba i wtedy zobacz czy się uruchamia.
Bezpiecznik sprawdź jeszcze raz, bo mogłeś coś sknocić źle podłączając kostki.
Podłącz to jak trzeba i wtedy zobacz czy się uruchamia.
Bezpiecznik sprawdź jeszcze raz, bo mogłeś coś sknocić źle podłączając kostki.
- CykCyk
- Forum Audi A6 / A7
Musiałbyś zobaczyć dokładnie co tam u Ciebie zostało przerobione i jeżeli chcesz aby grały wszystkie głośniki na oryginalnym radiu to musisz przywrócić wiązkę do stanu oryginalnego.
Możesz też zamontować niefabryczne radio i o ile nie jest tam mocniej nagrzebane niż wygląda to powinien grać przód i tył.
Podłącz to radio co masz i sprawdź czy działa.
Ta brązowa kostka powinna pasować do tych 4 pinów obok czarnej kostki w radiu, tylko że piny od tylnych głośników nie będą podłączone.
Możesz też zamontować niefabryczne radio i o ile nie jest tam mocniej nagrzebane niż wygląda to powinien grać przód i tył.
Podłącz to radio co masz i sprawdź czy działa.
Ta brązowa kostka powinna pasować do tych 4 pinów obok czarnej kostki w radiu, tylko że piny od tylnych głośników nie będą podłączone.
Od razu Ci dziękuje bo dobrze mówiłeś żeby podpiąć pod te 4 piny i radio ożyło od razu i działa świetnie , jeszcze raz dzięki wielkie . Jeśli chodzi o niefabryczne to nie wchodzi w grę bo czytałem jak ktoś robił wejście AUX do oryginalnego radia pod kartę sd i też liczę że z czasem tak zrobię albo ktoś kto się bardziej zna na elektryce . Powiedz mi jak to przywrócić do stanu oryginalnego aby grały też tylne głośniki ? mogę zrobić Ci więcej zdjęć żebyś zobaczył czy co jest przerobione .
- CykCyk
- Forum Audi A6 / A7
Żeby zagrały Ci tylne głośniki na oryginalnym radiu musisz zamontować w bagażniku najlepiej oryginalnego suba z wzmacniaczem, żeby nie robić większej rzeźby.
Przy okazji zobacz tam w bagażniku powinna być czerwona kostka do podłączenia tego suba. zapewne masz ją też przerobioną albo gdzieś za nią obcięte kable idące z tylnych głośników i pociągnięte od razu do brązowej kostki w radiu.
Lepiej by było jakbyś znalazł kogoś kto zna podstawy kabelkologii, aby zobaczył jak to u Ciebie idzie, bo na odległość ciężko odgadnąć co poprzedni właściciel miał na myśli tnąc i przerabiając wiązkę od radia.
Ten obcięty kabel co na zdjęciu trzymasz możesz rozwinąć i zobaczyć co tam w nim jest, jakie kable i jakie mają kolory.
Przy okazji zobacz tam w bagażniku powinna być czerwona kostka do podłączenia tego suba. zapewne masz ją też przerobioną albo gdzieś za nią obcięte kable idące z tylnych głośników i pociągnięte od razu do brązowej kostki w radiu.
Lepiej by było jakbyś znalazł kogoś kto zna podstawy kabelkologii, aby zobaczył jak to u Ciebie idzie, bo na odległość ciężko odgadnąć co poprzedni właściciel miał na myśli tnąc i przerabiając wiązkę od radia.
Ten obcięty kabel co na zdjęciu trzymasz możesz rozwinąć i zobaczyć co tam w nim jest, jakie kable i jakie mają kolory.
Ahaa ok to najwyżej jak kupię suba i zmieniarkę to będę myślał . Nie znalazłem tam żadnej kostki czerwonej ani żadnych przeciętych kabli , nic , tylko zielone przewody podłączone do jakiegoś jakby białego silniczka czy coś w tym stylu . Jest zamocowany za blaszką gdzie był sub . Powiedz mi jeszcze o radiu bo chciałem teraz je włączyć i nic tylko się podświetlił ekran na czerwono i się tylko świeci . Coś źle zamontowałem ?
Jak kupię suba to najwyżej dam do elektryka żeby zobaczył co tam jest a czego nie ma i co dokupić .
Tak działało ale teraz jak byłem zobaczyć okablowanie od suba to włączyłem i się podświetliło tylko na czerwono ekran i nic więcej . Jutro wyjmę je i zobaczę jeszcze raz .
Mam Audi Concert I ten na kasety .
Tak działało ale teraz jak byłem zobaczyć okablowanie od suba to włączyłem i się podświetliło tylko na czerwono ekran i nic więcej . Jutro wyjmę je i zobaczę jeszcze raz .
Mam Audi Concert I ten na kasety .