Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Nie działa lewe światło mijania

Elektryka
ODPOWIEDZ
Beep
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Nie działa lewe światło mijania

Post autor: Beep » 16 cze 2014, 21:07

Witam serdecznie!

Tak jak w temacie przestało mi działać lewe światło mijania tj. strona kierowcy (wcześniej na 100% działało) Wszystkie inne światła działają prawidłowo, żarówka też jest ok bo w drugim reflektorze działa bezproblemowo, bezpieczniki też są ok. Czy sam włącznik może być zepsuty, ew jakiś przekaźnik? Da się je sprawdzić bez podmieniania?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 17 cze 2014, 00:44

Jeżeli dysponyjesz miernikiem, to sprawdź czy po włączeniu świateł mijania dochod i zi napięcie +12V na konektor nr 5 w złączu reflektora (przewód zółto-czarny)

Jeżeli go nie będzie to następnym krokiem będzie sprawdzenie czy jest on po bezpieczniku tzn sprawdzasz czy do bezpiecznika nr 21 dochodzi napięcie +12V po włączeniu świateł mijania.

Nie wiem czy Twój samochód jest wyposażony w moduł sprawdzania poprawności oświetlenia, ale wypadałoby zerknąć do przekaźników i zobaczyć czy masz obsadzone gniazda 9 i 10

Obrazek

Jeżeli będzie miał takie cudo, to wyciąnij go i zobacz czy na jego styku 11/56bL jest napięcie +12V po włączeniu świateł mijania. Jeżeli będzie weź kawałek przewodu i zrób mostek pomiędzy konektorem 11/56bL a 13/56bL1.

Jeżeli światło się nie zaświeci, albo nie masz tego przekaźnika to ostatnim punktem na drodze włącznik reflektor jest kostka w nogach kierowcy (pod osłoną słupka).
Sprawdź czy na konektorze nr 5 w 10stykowym różowym złączy (przewód zółto-czarny) jest napięcie +12V po włączeniu świateł mijania.

Beep
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Beep » 17 cze 2014, 18:01

Niestety dostęp do miernika będę miał dopiero w piątek. Co do modułu sprawdzania poprawności oświetlenia - sama lampka od tego na liczniku jest i zapala się razem ze wszystkimi kontrolkami po włączeniu zapłonu i gaśnie. Cóż nie ma co gdybać, miernik do ręki i działam :)

Dziękuję za odpowiedź, dam znać co było przyczyną.

@EDIT
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, gdy wysiadam z samochodu i mam włączone światła mijania i dotknę karoserii zawsze pojawia się wyładowanie elektrostatyczne. Czy to może być problem z kablem masowym? Gdzie wędruje ten kabelek masowy od reflektora?

[ Dodano: 2014-06-17, 18:01 ]
Problem rozwiązany a przyczyn było kilka. Winowajcą okazał się być sam włącznik świateł w którym była odgięta jedna z blaszek i po przekręceniu w pozycję świateł mijania nie podawał napięcia na odpowiedni styk - naprawa bardzo prosta wyciągamy cały włącznik (wciskamy pokrętło do środka i przekręcamy lekko w prawo cały zespół włącznika sam nam wyskoczy). Następnie przystępujemy do rozbiórki włącznika musimy ściągnąć okrągły kołnierz razem z włącznikiem oraz płytkę drukowaną z diodami. Trzeba użyć sporo siły ale da się to rozebrać bez szkód trzeba tylko uważać na plastikowy trzpień który obraca całym mechanizmem. Gdy wszystko mamy już rozmontowane znajdujemy blaszkę od interesującego nas światła i troszeczkę ją doginamy - ważne aby nie przesadzić bo światło będzie działać cały czas. Składamy i cieszymy się światłami. U mnie trzeba było zmienić jeszcze bezpiecznik bo pomimo iż ten wyglądał ok światła na nim nie chciały zagadać.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 19 cze 2014, 13:23

Gratuluję rozwiązania problemu jednak wydaje mi się że głównym problemem w Twoim wypadku był bezpiecznik (o którym wspomniałeś ), a nie przełącznik - z przełącznika napięcie na przednie światła mijania wychodzi z jednego konektora. Zatem jeżeli prawe światło świeciło prawidłowo to te samo napięcie zostało automatycznie dostarczone na bezpiecznik lewego światła <okok>

Swoją drogą przeczyszczenie przełącznika na pewno nie pójdzie na marne <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl