Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Montaż Bose i radia symphony do A6 z chorusem

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Montaż Bose i radia symphony do A6 z chorusem

Post autor: nixev » 16 mar 2013, 13:00

Witam. Chcę zmienić moje zwykłe głośniki Nokia na Bose. Kupiłem juz cały zestaw 8 głośników w drzwi + Sub i cale okablowanie bose. Zamówiłem tez całą konsolę centralną wraz z radiem Symphony. Głośniki i instalacja już leżą w garazu. Radia jeszcze nie mam. Moje pytanie jest nastepujące: skąd Bose bierze zasilanie? czy potrzebuje jeszcze jakieś przekaźniki itp. Znalazłem kostke w których są kable zasilające, ale nie wiem gdzie powinna być wpięta. Moze ktoś poratuje mnie jakąś rozpiską / schematem co jak powinno być powpinane.
Proszę o pomoc i jeżeli był taki temat na forum poruszany to przepraszam ale szukałem dwa dni i znaleźć nie mogłem.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Montaż Bose i radia symphony do A6 z chorusem

Post autor: kot919 » 21 mar 2013, 14:38

nixev pisze:Witam. Chcę zmienić moje zwykłe głośniki Nokia na Bose. Kupiłem juz cały zestaw 8 głośników w drzwi + Sub i cale okablowanie bose. Zamówiłem tez całą konsolę centralną wraz z radiem Symphony. Głośniki i instalacja już leżą w garazu. Radia jeszcze nie mam. Moje pytanie jest nastepujące: skąd Bose bierze zasilanie? czy potrzebuje jeszcze jakieś przekaÂźniki itp. Znalazłem kostke w których są kable zasilające, ale nie wiem gdzie powinna być wpięta. Moze ktoś poratuje mnie jakąś rozpiską / schematem co jak powinno być powpinane.
Proszę o pomoc i jeżeli był taki temat na forum poruszany to przepraszam ale szukałem dwa dni i znaleÂźć nie mogłem.
Kolego w dziale Download jest schemat systemu BOSE.

Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: nixev » 23 mar 2013, 11:13

Dzieki. Widziałem ten schemat wczesniej ale nurtuje mnie jedno gdzie wpiąć taką zieloną kostke, wiem ze na 100% musi być ona wpięta gdzieś w okolicy bezpieczników bo razem z nią idzie jeszcze kostka od lewego przedniego głosnika. W tej kostce są wszystkie kable zasilające wzmak.
Załączam fotki
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 23 mar 2013, 14:32

nixev pisze:Dzieki. Widziałem ten schemat wczesniej ale nurtuje mnie jedno gdzie wpiąć taką zieloną kostke, wiem ze na 100% musi być ona wpięta gdzieś w okolicy bezpieczników bo razem z nią idzie jeszcze kostka od lewego przedniego głosnika. W tej kostce są wszystkie kable zasilające wzmak.
Wydaje mi się że kostka powinna znaleźć się w ramce umieszczonej w lewym słupku w nogach kierowcy. Napisz ile pinowa jest kostka, ile ma obsadzonych złącz, jakie są kolory przewodów do niej wchodzące oraz jak jesteś w stanie podaj numer OE złącza. Postaram się ustalić w ELSE jakie dokładnie sygnały muszą być do niej dostarczone.

Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: nixev » 23 mar 2013, 19:39

No to zrobilem w Paincie taki schematyczny rysunek tek kostki z numerkami pinów patrząc o tyłu tam gdzie wychodzą kable. Nr kostki 1 J0 937 743 lub 1 JO 937 743
Obrazek
1-brązowy (grubszy)
2-zółtobiały
3-pusty
4-pusty
5-czerwono-niebieski (grubszy)
6-pusty
7-czerwony
8-pusty
9-czerwono-szary
10-czerwono-żółty

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 23 mar 2013, 21:49

nixev pisze:No to zrobilem w Paincie taki schematyczny rysunek tek kostki z numerkami pinów patrząc o tyłu tam gdzie wychodzą kable. Nr kostki 1 J0 937 743 lub 1 JO 937 743
Obrazek
1-brązowy (grubszy)
2-zółtobiały
3-pusty
4-pusty
5-czerwono-niebieski (grubszy)
6-pusty
7-czerwony
8-pusty
9-czerwono-szary
10-czerwono-żółty
Sprawdziłem rozpiskę pinów zielonego złacza dla Twojego samochodu i wygląda ona tak:

Pin 1 - kolor zielono-czerwony - z jednej strony na konektor nr 3 czarnego 8 pin złącza radia, a z drugiej strony szyna diagnostyczna K np. złącze diagnostyczne konektor 7
Pin 2 - kolor biało-zielony lub biało-niebieski - z jednej strony na konektor nr 1 czarnego 8 pin złącza radia, a z drugiej strony konektor 30 zielonego 32 pin złącza licznika (SYGNAÂŁ PRęDKOÂŚCI GALA)
Pin 3 - kolor czerwony - z jednej strony na konektor nr 4 czarnego 8 pin złącza radia, a z drugiej strony bezpiecznik nr 43 (5A)
Pin 5 - kolor czerwono-niebieski - z jednej strony na konektor 13 wzmacniacza w bagażniku, a z drugiej strony na bezpiecznik nr 37 (20A)
Pin 6 - kolor szaro-niebieski - z jednej strony na konektor 6 czarnego 8 pin złącza radia, a z drugiej strony na konektor 20 niebieskiego 32 pinowego złacza licznika (SYGNAÂŁ PODÂŚWIETLENIA WNęTRZA)
Pin 7 - kolor czerwono-brązowy - z jednej strony na konektor 9 zielonego 6 pinowego złącza radia, a z drugiej strony na konektor 13 czerwonego 20 pinowego złącza licznika (SYGNAÂŁ DATA)
Pin 9 - kolor szaro-czerwony - z jednej strony idzie do radia na konektor 8 zielonego 6 pinowego złącza radia, a z drugiej strony na konektor 12 czerwonego 20 pinowego złącza licznika (SYGNAÂŁ CLOCK)
Pin 10 - kolor czerwono-żółty - z jednej strony idzie do radia na konektor 10 zielonego 6 pinowego złącza radia, a z drugiej strony na konektor 15 czerwonego 20 pinowego złącza licznika (SYGNAÂŁ ENABLE)

Wydaje mi się, że Twoja wiązka pochodzi z rocznika 2000-2001, gdzie było podłączone tak:
Pin 1 - kolor brązowy - z jednej strony na konektor 8 zielonego 8 pin złącza radia, a z drugiej do GND
Pin 2 - kolor biało-żółty - z jednej strony na konektor 11 zielonego 6 pin złącza radia, a z drugiej strony na styk 5 sterownika kierownicy multifunkcyjnej
Pin 5 - kolor czerwono-niebieski - z jednej strony na konektor 13 wzmacniacza w bagażniku, a z drugiej strony na bezpiecznik nr 37 (20A)
Pin 7 - kolor czerwono-brązowy - z jednej strony na konektor 9 zielonego 6 pinowego złącza radia, a z drugiej strony na konektor 13 szarego 32 pinowego złącza licznika (SYGNAÂŁ DATA)
Pin 9 - kolor szaro-czerwony - z jednej strony idzie do radia na konektor 8 zielonego 6 pinowego złącza radia, a z drugiej strony na konektor 12 szarego 32 pinowego złącza licznika (SYGNAÂŁ CLOCK)
Pin 10 - kolor czerwono-żółty - z jednej strony idzie do radia na konektor 10 zielonego 6 pinowego złącza radia, a z drugiej strony na konektor 11 szarego 32 pinowego złącza licznika (SYGNAÂŁ ENABLE)
Dodatkowo piny od 7-10 były równolegle podłączone do sterownika multifunkcyjnej kierownicy oraz nawigacji.

Jakbyś miał jakieś pytania to pisz, w miarę możliwości postaram się pomóc :-)

Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: nixev » 24 mar 2013, 12:59

A jak myślisz kolego bedzie taka wtyczka u mnie w samochodzie czy bede musiał sam coś kleić przerabiać itp?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 24 mar 2013, 17:49

nixev pisze:A jak myślisz kolego bedzie taka wtyczka u mnie w samochodzie czy bede musiał sam coś kleić przerabiać itp?
U ciebie wtyczka zawierająca te sygnały ma kolor różowy, więc możliwe że będziesz musiał troszkę porzeźbić.

Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: nixev » 24 mar 2013, 18:20

No takich wtyczek troche tam jest bo dziś rozbierałem aby popatrzec. Mam nadzieje ze tylko wepne i po sprawie. Jak myslisz ona bedzie w coś wpięta? czy bedzie poprostu pusta siedziec?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 24 mar 2013, 18:33

nixev pisze:No takich wtyczek troche tam jest bo dziś rozbierałem aby popatrzec. Mam nadzieje ze tylko wepne i po sprawie. Jak myslisz ona bedzie w coś wpięta? czy bedzie poprostu pusta siedziec?
Nie licz, że będzie ona pusta. Na bank będzie przekazywać sygnały z licznika do radia. Nie wiem w jakim ukompletowaniu kupiłeś wiązkę BOSE (czy jest to tylko okablowanie subwoofera i głośników, czy zawiera też kostki radia), więc nie za bardzo wiem jakie głębokie modyfikacje będziesz musiał poczynić. <mysli>

Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: nixev » 24 mar 2013, 18:38

wiązka jest full kompletna kostki do radia głosników antena kabel zmieniarki itd wszystko jest. Mogę Ci nawet foty podesłac

leonulim

Post autor: leonulim » 10 maja 2016, 19:10

nixev, cześć kolego czy doszedłeś z tym zasilaniem tej wiązki, mam zamiar tak samo zamontować i też się zastanawiam gdzie szukać gniazda tej wtyczki byłbym wdzięczny za podpowiedz. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: nixev » 10 maja 2016, 19:21

Witaj, sluchaj jak dobrze pamietam tam jest czerwono niebieski plus i brazowy minus wszystko, wiec czerwono niebieski polaczylem pod plus radia on jest w prawym slupku, musisz przeswietlic dokladnie ktory to no a minus brazowy pod karoserie i to wszytko wtedy bose ozyje bez problemu

leonulim

Post autor: leonulim » 10 maja 2016, 19:53

A te cienkie kable nie pełnią żadnej funkcji i można ich nie podłączać ? a jak z wtyczkami w słupkach do drzwi tamte pasują bez problemu czy trzeba coś przeszczepić ?

Awatar użytkownika
nixev
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: nixev » 10 maja 2016, 20:58

Wlutuj sie w kable w prawym slupku, ja juz nie pamietam ktore to byly, a te kable cienkie masz rozpisane w tym temacje ktory jak gdzir idzie, one powinny isc pod licznik i sa od data, clock, enable.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl